Orosz Pál volt a SportRádió vendége.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál a Sportrádió Hazafutás című műsorában adott interjút. A vezérigazgatót először az Újpest elleni kiütéses derbiről kérdezték.

Természetesen nagyon boldogok voltunk, azért ez egy régi tartozásunk volt. A Slovan után így az Újpestnek is visszavágtunk, ráadásul idegenben. Az óriási különbség azért meglepő volt, de én egyetértek azzal, amit Dibusz Dénes mondott; hogy a magyar labdarúgásnak nem tenne rosszat, ha jó lenne az Újpest – kezdte Orosz, aki az FTC NB I-es “egyeduralmáról” is szót ejtett.

Számunkra az egyes számú preferencia az mindig a magyar bajnokság és a Magyar Kupa megnyerése, mindig az aktuális magyar bajnokság megnyerésére koncentrálunk, tekintettel arra, hogy ez alapfeltétele annak, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében elindulhassunk. Most van egy nagyobb különbség a Ferencváros javára, de tanulni kell abból, amit sokan elkövettek és azt hitték, már kinőtték a magyar mezőnyt. A jó eredményhez nyilván kell szerencse, jó szakmai stáb és jó játékosok. De mondjuk most jön a héten egy Trabzonspor elleni EL-meccs és nem biztos, hogy ez a hétvégi derbi jól fel tudta készíteni a csapatot, mert itt teljesen más sebesség és teljesen más kvalitású ellenfelek lesznek, akik ellen játszani és teljesíteni kell. Örülünk, hogy sorozatban negyedszer nyertünk bajnokságot, de jó lenne ha az évközi mérkőzések kiélezettebbek lennének és a játékosokat is jobban rákényszerítenék arra, hogy még többet hozzanak ki magukból.

Orosz beszélt a közelgő EL-csoportról is, ahol a Fradi mellett a török Trabzonspor, a francia AS Monaco és a szerb Crvena Zvezda szerepel. A Fradi csütörtökön a török bajnokot fogadja a Groupama Arénában.

Borzasztóan nehéz csoportba kerültünk. A Trabzonspor keretének értéke – a Transfermarkt szerint – 164 millió euró, a miénk 41, a Crvena Zvezda 52, a Monaco 343, tehát egy olyan csoportba kerültünk, ahol megint a mi keretünk értéke a legalacsonyabb. Szerintem egy BL-szintű csoportba kerültünk, csak a versenysorozat logója más, de ez nyugodtan lehetne egy BL-csoport. Persze, négyszeres az értéke a török csapatnak a mienkhez képest, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk meglepetést okozni. Nekünk volt egy célunk, ami az volt, hogy lehetőség szerint tavasszal is szeretnénk nemzetközi kupában játszani. Ehhez pontokat kell szerezni, és mikor szerezzünk pontot, ha nem hazai pályán. Nem számolgatunk, hogy hol mennyi pontot lehet szerezni, mert éppen a napi forma is sokat számít. Bárki verhető és azért van egy szakmai stábunk, hogy megtalálja az ellenfél gyenge pontjait és az ellenfélből felkészüljön. Azért az egy jó háttér, hogy volt egy 6-0-s győzelem a hétvégén, azért ez ad olyan önbizalmat a játékosoknak, amiből táplálkozni tudnak.

Az interjú zárásában Orosz arról beszélt, hogy nagy szükség lenne arra, hogy több magyar csapat játsszon a nemzetközi kupában.

A nemzetközi tapasztalat nagyon fontos, ezért mondom én minden egyes fórumon, hogy minél több magyar csapat legyen a nemzetközi porondon, mert ott lehet olyan tapasztalatot szerezni, amit itthon a pályán ki lehet tenni és itthon is magasabb színvonalú meccseket lehet játszani a bajnoki fordulóban. Szerintem a Ferencvárosnál azzal is fejlesztjük a magyar játékosokat, ha Traoré vagy Gojak ellen játszhatnak. A másik oldalon lévő – adott esetben – magyar, fiatal játékosnak ugyanis nem mindegy, hogy ki az ellenfele. Én is nagyon boldog lennék, ha sokkal több magyar fiatal lenne a Ferencváros keretében. Jelen pillanatban azok a kvalitású magyar játékosok, akik tudnának segíteni nekünk, olyan anyagi távolságra vannak tőlünk nyugati bajnokságokban, ami számunkra nem áthidalható. Az elmúlt évek eredményeihez viszont így légiósokra van szükségünk – zárta Orosz.

Kivonat: Csakfoci