Nagy Tamás története több szempontból is érdekes.

Nagy Tamás tizenhat évesen, szurkolóként élte át a fájdalmas emlékű, 1992-es Slovan Bratislava–Ferencváros BEK-meccset, majd öt esztendővel később, immár a szlovák klub játékosaként tért vissza a brutális magyarverés helyszínére, a pozsonyi Tehelné Pole Stadionba. A háromszoros válogatott korábbi futballista a két együttes Bajnokok Ligája-selejtezős párharcának szerdai, pozsonyi visszavágója (TV: M4 Sport, 20 óra) kapcsán mesélt a Blikknek a Slovanhoz kötődő emlékeiről.

1992. szeptember 16-án magyar szurkolók sokaságát verték össze válogatás nélkül szlovák kommandósok a lelátón, miközben a hazai csapat a gyepen 4-1-re legyőzte a zöld-fehéreket. „1992. Nem felejtettünk” – hirdette a Fradi-tábor nézőtéri koreográfiája a múlt heti, idehaza 2-1-re elbukott BL-selejtezőn.

A harminc évvel ezelőtti találkozón a megvert szurkolók között volt a később a Csepel színeiben élvonalbeli, majd válogatott játékossá váló Nagy Tamás is.

Már a meccs előtt többször belénk kötöttek, hol a hazai szurkolók, hol a rendőrök. A beléptetés során voltak, akiknek a jegyét egyszerűen széttépték, minket pedig konkrétan a szlovák drukkerek alá helyeztek el. Teljesen szétszedték a Fradi-tábort, így nem tudtunk erősek lenni, amikor megjöttek a csuklyás vadállatok – emlékezett vissza Nagy. – Nem szívesen megyek bele a részletekbe, tizenhat éves srác voltam, brutálisan összevertek, a szurkolótársak mentettek ki, különben megettek volna… Emlékszem, másnap reggel osztálykirándulásra mentünk a Balatonra. Amikor az osztályfőnök meglátta, hogy nézek ki, azonnal kérdezte, tudják-e a szüleim, mi történt velem, úgyhogy egyből vittek is haza. De egy csepeli barátom rosszabbul járt, őt másnap orvosok ébresztették, és állítólag utána is kapott még a kórházban.

A 46 éves korábbi középpályás 1997-ben, már válogatott futballistaként a Slovan játékosa lett. Két szezont húzott le Pozsonyban, ahol csapattársa volt Keresztúri András, illetve a Puskás Akadémia jelenlegi edzője, Hornyák Zsolt is.

Az első nap nagyon furcsa volt besétálni a stadionba. Megnéztem, hol is vertek meg, hol támadtak ránk, mintha tanulmányi körutat tettem volna. Az emlékek megmaradnak, de profi sportolóként később már nem foglalkoztam ezzel. Játékosként semmiféle magyarellenességet nem tapasztaltam a klubnál – mesélte lapunknak Nagy.

A váltás persze ettől függetlenül is furcsának tűnhetett, de nem véletlenül állt légiósnak Szlovákiában.

A szlovák futball akkor előrébb tartott a magyarnál, a létesítmények is korszerűbbek voltak – mondta átigazolásáról Nagy. – Idehaza nem nagyon volt pénz, hol fizettek, hol nem, kint ezzel nem volt gond. Kétszer láttam a Slovan akkori elnökét. Egyszer, amikor két napot csúszott a fizetésünk, és lejött elnézést kérni az öltözőbe. Másodszor, amikor a Chelsea-től Londonban 2-0-s vereséget szenvedtünk a KEK-ben. Azt gondoltam, ez nem egy annyira rossz eredmény, majd jött az elnökünk azzal, hogy mi volt ez a sz.r, lélektelen játék…

Van esély a visszavágón – a 2-1-es hazai vereség ellenére Nagy szerint a Fradi képes lehet megfordítani a párharcot Pozsonyban.

Rossz volt nézni, hogy tíz külföldivel állt fel a Ferencváros egy ilyen meccsen. A mai Fradiból nagyon hiányoznak az olyan játékosok, mint Simon Tibi, és az olyan szurkolók, mint Hypós Feri. Ettől függetlenül nem lefutott a párharc, ha a játékosok képesek kitenni a szívüket a pályára, van esély a továbbjutásra – véli Nagy.

forrás: blikk.hu