Élete első felnőtt világversenyén. Gratulálunk!

Élete első felnőtt világbajnokságán szerepel az egyiptomi Kairóban Szemes Gergő. A Ferencvárosi Torna Club Világkupa-bronzérmes, magyar bajnok, kadet Európa-bajnok és ifjúsági világbajnok tőrözője a csoportküzdelmek során négy győzelmet és két vereséget számlált, s ezzel jutott fel a főtáblára.

A legjobb 64 között az egyéni küzdelmeket szerdán rendezték. Először a brazil Guilherme Toldóval talált szembe magát Szemes. A dél-amerikai vívó nem rendelkezik kiugró eredményekkel, s nem is tudta megállítani sportolónkat. Szemes végül 15-10-es győzelemmel jutott be a legjobb 32 közé, ahol a francia Maximilien Chastanet várta, akivel júniusban a törökországi Eb-n már találkozott a csoportkör során, s az akkori rövidített asszóban riválisa 5-3-ra nyert.

A nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcban a 19 éves Szemesnek sikerült a visszavágás. Vívónk 3-3-ig tartotta a lépést a franciával, majd az első háromperces menet végére 8-5-re ellépett tőle, s végül 15-11-re győzött, ezzel a legjobb 16 közé került. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok olasz Daniele Garozzo következett. Szemes azonban nem rémült meg, 15-12-re győzött, negyeddöntőbe jutott, vagyis a már biztos vb-érmet érő elődöntőért küzdhetett. A nyolc között azonban kifogyott a lendület Szemesből, vívónk a francia világ- és Európa-bajnok Enzo Lefort-tól 15-3-ra kikapott.

Szemes Gergő

Egy ilyen vereség után, mint amit kaptam, nem is olyan könnyű örülni ennek az eredménynek, de azért egy óra múlva biztosan menni fog… Nem tudtam, hogy ilyen régóta nem volt hasonló eredmény férfi tőrben, de remélem, lesz még jobb is a közeljövőben. Amikor megláttam az ágamat, akkor valóban nem az jutott elsőre eszembe, hogy nyolc között leszek… Aztán mondták a többiek, vívjam a sajátomat, és higgyem el, hogy akkor nem lesz könnyű engem legyőzni. Igaz, azt is tanácsolták, hogy a ‘nagyok’ ellen ne hagyjam magam terrorizálni. Na ezt a negyeddöntőben nem tudtam megtenni… Ma este még örülök, aztán csapatban is megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból.

Fradi.hu, Hunfencing