Megújult a belső tér, új eszközökkel, több hellyel és ami a legfontosabb, saját bejárattal várja a Tobak Csaba által vezetett múzeumunk a látogatókat – így már meccsnapon is megtekinthető lesz a clubunk egyedülálló történelmét bemutató tárlat.

Remek időben, sok Fradi-legenda jelenlétében nyílt meg a Fradi Múzeum. A megnyitóra az Albert-szobor árnyékában, a bejárat előtt került sor, beszédeik után Tobak Csaba, Flóri bácsi lánya, Albert Magda és Kubatov Gábor nyitotta meg a múzeumot.

A 200 négyzetméteres kiállítótér a korábbinál jóval szellősebb lett, anélkül, hogy kisebb lenne a kiállított anyag. A népszerű elemek megmaradtak, így továbbra is időutazásra hívnak az öltözőszekrények, kiemelt helyen van az idén elnyert bajnoki és kupatrófea, és még a Marbella-kupa is megtekinthető! Újdonság a legek fala, amelyre sok legendánk mellett Szergej Rebrov és Thomas Doll is felkerült. Új elem a vitrinüvegbe épített áttetsző érintőkijelző, amelyen a szöveges információk mellett korabeli filmhíradók felvételei is láthatóak.

A Fradi nagyjának, Tóth Potya Istvánnak nem is oly’ rég nyomtatásban is kiadott edzésnaplója, edzői sípja mellett láthatóak Polgár Gyula aranyérmei, a Közép-Európai Kupa serlegének hiteles másolata és “hohó, emberek, hohó!“, Knézy Jenő 1995-ben, a Bajnokok Ligája-meneteléshez készített jegyzetei is. Ott van a múzeumban Albert Flórián aranylabdája is – ez a párhuzamosan, a stadion második emeletén újra látható, időszaki Császár-kiállítás dísze is lehetne.

Szombaton jön a Múzeumok éjszakája, remek program lehet mindkét tárlat megtekintése, főleg ha valaki nem látta az Albert-kiállítást valamely korábbi kiállítóhelyén, a stadionban, a Bálnában, Tökölön vagy Békéscsabán. Ha a szombat nem jó, akkor pedig – nem lehet ezt eléggé hangsúlyozni – mostantól végre meccsnapokon is meg lehet nézni a múzeumot. Régi adósság ez, ahogy Kubatov Gábor megnyitóbeszédében elmondta, az “átlagos fradista” 100 kilométerre lakik a fővárostól, így sokaknak tényleg csak meccsnapokon nyílna lehetősége a múzeum kincseinek megtekintésére. Bízzunk benne, hogy Tobak Csaba reménye, hogy a meccs előtti közösségi élet az Ági presszó, a Szöglet, a sas szobor előtti tér mellett így egy újabb helyszínnel gyarapodik, megvalósul. Érdemes rá.

This slideshow requires JavaScript.

A serleges vitrinek azonban “mindent visznek”, az, ahogy az emberre szinte rádől clubunk fényes múltja, az fantasztikus, megmagyarázhatatlanul felemelő érzés. De nemcsak fradistáknak: egy MLSZ-alkalmazott elejtett, elcsípett megjegyzése: “A magyar válogatott futball múzeumának bizony nem lenne ilyen gazdag anyaga, bármit is csinálnánk, ennyi kupa nincs is!“. Jó látni, hogy Tobak Csaba és Vincze József, valamint munkatársaik lassan egy évtizede megkezdett munkája révén a múzeumunk is nagyot lépett előre. Ők – a tempofradi.hu stábjával együtt – méltó örökösei Nagy Bélának, munkájukat a kiállítás összeállításában pedig Schilling Sára művészettörténész kurátorként segítette. Gratulálunk, itt is!

További fotók: FTC múzeum, NSO

Az az igazság, hogy a mai nap nem elsősorban az új múzeum megnyitójáról lesz híres, de erre is nagyon büszke vagyok” – kezdte Kubatov Gábor, az FTC elnöke, utalva arra, hogy 1965-ben ezen a napon, június 23-án nyerte meg a Ferencváros a Juventus elleni döntőben a Vásárvárosok Kupáját. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a sikerig vezető úton azt a Manchester Unitedet is kiütötte a Fradi, amelyben három aranylabdás is játszott. “A magyar focitörténelem egyik legnagyobb sikere volt az akkor. Hatalmas futballáz volt akkoriban, nem gondoltam volna, hogy ez újra eljön az én időmben és megélhetem, hogy oda-vissza verjük az angolokat, vagy hogy megvicceljük a németeket. Azt is megéltük, hogy a 67 ezres Puskás Aréna kicsi lett. A legmeghatóbb pillanat az volt az elmúlt hetek focilázában, amikor a zárt kapuk ellenére 30 ezer gyerek lehetett kint a meccsen” – mondta az FTC elnöke a magyar válogatott szereplése kapcsán. Kubatov köszönetet mondott ezért Csányi Sándornak és az MLSZ-nek. Hozzátette, ez egészben a legfontosabbak a gyerekek, hogy nekik példát mutassunk. “A fociláz tovább folytatódik, hamarosan megkezdjük a BL-szereplést. Három óra alatt négyezer jegyet adtunk el a meccsre” – mondta Kubatov már a Fradi közelgő Bajnokok Ligája-selejtezője kapcsán. Az FTC elnöke ezt követően beszélt a múzeumról is.

A múzeum teljesen egyedülálló. Nem hiszem, hogy a világon van még olyan hely, ahol együtt van az Aranylabda, nemzetközi kupatrófea és olimpiai aranyérmek. Elengedhetetlen volt a fejlesztés, hogy amikor meccsnap van, akkor se legyen akadálya a múzeum megtekintésének. Egy átlagos Fradi-szurkoló ugyanis 104 kilométerre lakik a stadiontól. Régen úgy volt, hogy az apuka a munka otthon elköszönt a családtól és kiment a meccsre, ma már együtt jönnek. Fontos, hogy mindenkinek meg tudja mutatni, honnan alakult ki ez a szerelem” – mondta az FTC elnöke, aki hozzátette, a gyerekeknek példaképekre, Böde Dánielekre, Szalai Ádámokra, és Dibusz Dénesekre van szükségük, hogy a számítógépezés helyett sportoljanak. “Ezzel a múzeummal a múltunkat mutatjuk be, de a jövőnek építettük” – zárta a szavait Kubatov Gábor.

Éjjel-nappal dolgoztunk, hogy be tudjuk mutatni ezt a csodát. Büszkeséggel tölt el, hogy ezt ránk bízták. Szeretnénk méltóak lenni Nagy Béla örökségére. A múzeum tematikájában nem változott, de szép tárgyakkal bővült. Egyedi érmek, relikviák kerültek be. Most már mérkőzés közben is szabadon lehet látogatni a múzeumot, ami reményeink szerint egy új közösségi tér lesz, ahol lehet találkozni” – mondta Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője.

Különleges itt lenni és átélni ezt. Az Albert-szobor mellett, az Aranylabda előtt nehéz jó mondatokat fűzni a megnyitóhoz. Nagyon örülök, hogy a múzeum mellett az Albert-emlékkiállítást is meg tudják tekinteni azok, akik korábban esetleg még nem tették. Remélem, mindenkinek tetszeni fog” – Albert Magdolna, az Albert Alapítvány képviselője.

Origo