Clubunk játékos- és edzőlegendája mártírhalálának 75. évfordulóján különleges kiadványt jelentetett meg a Fradi és Budapest Főváros Levéltára. A könyvet jelképes, 1899 Ft-os áron lehet megvásárolni korlátozott példányszámban.

Budapest Főváros Levéltárának székházában sajtótájékoztatón mutatták be a levéltár és a Ferencvárosi Torna Club közös gondozásában készült vadonatúj könyvet, a Tóth Potya István edzésnaplói (1925-1930) című kiadványt. A bemutató éppen az egykori ferencvárosi játékos, később legendás edző halálának 75. évfordulójára esett.

Tóth Potya István az egyik első edző, aki játékosai munkájáról részletes feljegyzéseket készített, nyári és téli edzésprogramokat dolgozott ki, több nyelven beszélt, folyamatosan képezte magát, az FTC játékosaként kapáslövéseitől rettegtek a kapusok. Vezetésével kétszer bajnokságot és háromszor Magyar Kupát nyert a Fradi, ő volt az első nemzetközi kupagyőztes együttes edzője, 1928-ban ugyanis vele nyerte meg a Ferencváros a Közép-európai Kupát. A harmincas években edzőként dolgozott Olaszországban, a második világháborúban a magyar ellenállás tagjaként harcolt és hősi halált halt.

Munkássága nyomán négy edzésnapló maradt fenn, ezeket dolgozta fel, és tudományos igényű, a korszakot, és Tóth Potya István életét bemutató, olvasmányos tanulmányokkal egészítette ki a most elkészült és bemutatott kiadvány.

A könyvbemutatón köszöntő beszédet mondott Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója, dr. Kenyeres István, és Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója is.

A Ferencváros nem csak egy sportegyesület, de egy eszmeiség is. Ennek az eszmeiségnek egyik kiemelkedő alakja volt Tóth Potya István. Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és egyúttal szeretném megköszönni a Fradi Múzeum, és a levéltár szakembereinek áldozatos munkáját, amely nélkül ez a kiadvány nem valósulhatott volna meg. Ma a Magyarországon élő közel tízmillió emberből körülbelül kétmillióan a Ferencváros szurkolói vagy követői. A fradizmus eszmeisége az egész nemzet számára jelentős, büszkeség ezt az eszmét szolgálni. Ez az eszme sok embernek jelent fényt, boldogságot, sikerélményt. Ezért dolgozunk, ezért kell kupákat, trófeákat nyernünk. És ezért dolgozunk a klubhoz tartozó gyerekek ezreivel is, akik ha nem is lesznek mind élsportolók, igyekszünk jó embereket nevelni belőlük. A fradizmus eszméjét ápolni kell, és ennek a munkának egy újabb állomása a most bemutatandó könyv is” – mondta el köszöntőjében Orosz Pál vezérigazgató.

Ezt követően Tobak Csaba múzeumvezető foglalta össze a Fradi Múzeum munkásságát, és bemutatta a múzeum és a levéltár kapcsolatát, valamint a kötettel kapcsolatos közös munka menetét. Végül a könyv szerkesztője, a levéltár főosztályvezetője, dr. Rácz Attila mutatta be előadásában részletesebben is a kötetet.

A Tóth Potya István edzésnaplói (1925-1930) című kötet limitált példányszámban, 300 példány erejéig a nagyközönség számára is elérhető a Fradi Shopban.

(fradi.hu)