Clubunk tekés legendájával beszélgettek.

– Hogyan ismerkedett meg a tekézéssel?
– A szülővárosomban, Szegeden a szomszédos utcában volt egy vendéglő, ahol volt egy kuglipálya. Először a bábukat állítgattam, utána én is kipróbáltam ezt a játékot. Később összeverődött egy ifjúsági csoport, akikkel gyakran összejártunk tekézni. Tizennégy éves koromban meglátott egy edző, aki lecsábított a szegedi szakosztályhoz. 1964 óta vagyok igazolt versenyző.

– Milyenek volt a szegedi klubban eltöltött évei?
– Öt évet sportoltam Szegeden egy megyei első osztályú csapatban, amellyel egészen az NB II-ig feljutottunk. Időközben a felnőtt válogatottba is bekerültem, ahol egy FTC-ben sportoló játékostársam megkérdezte, hogy nincs-e kedvem csatlakozni a Fradihoz. Azonnal igent mondtam, és a következő évben már zöld-fehérben tekéztem.

– Rengeteg kupát sikerült elhódítania a Fradiban, többek között 20 magyar bajnoki címet nyert, illetve kilencszer világbajnok is lett. Melyik sikerét emelné ki a leginkább?
– Minden magyar bajnoki cím más, hiszen van köztük csapatgyőzelem, páros, illetve egyéni siker is. Amire nagyon büszke vagyok, hogy 1977-ben mi nyertük meg először a Ferencvárosnak a BEK-et. 1980-ban lettem először egyéni világbajnok, később pedig nyolcszor sikerült ezt megismételnem. Nyertünk Európa-kupát, Világkupát, rengeteg címet. Tizenhatszor lettem az Év Sportolója. Nehéz ezek közül a sikerek közül egyet kiemelni.

– Szokás mondani, hogy a Fradi egy nagy család. Milyen volt a tekések kapcsolata a többi szakosztály sportolóival?
– Nagyon jó viszonyunk volt mindenkivel. Amikor felkerültem Pestre, olyan szomszédaim lettek, mint például a későbbi olimpiai bajnok Hesz Mihály. Sok sportolóval megismerkedtem az összejöveteleken, találkozókon. Rengeteg nagyszerű, mind a mai napig tartó barátságot kötöttem a Ferencvároshoz való tartozásom révén, például Albert Flóriánnal, Rákosi Gyulával, vagy Szűcs Lajossal.

– Ön szerint mik azok a képességek, amelyekkel rendelkezni kell ahhoz, hogy eredményesen lehessen a tekézést űzni?
– Mint minden sportágban, itt is alapkövetelmény a jó fizikum. A sportágnak van egy technikai bázisa, amit el kell sajátítani, de nyitottan kell az új megoldások felé is fordulni. Én szerencsés adottságokkal rendelkeztem, hiszen volt tehetségem ehhez a sportághoz, ehhez jött a mentális erősség, amely szintén nagy előny. Sok dolgot lestem el más sportágokból is, főleg pszichés dolgokat. Fizikálisan, mentálisan erős voltam, illetve kevés hibával játszottam, ezeknek köszönhetem a sikereimet.

A teljes beszélgetés: Fradi.hu