Az orosz és a kazah sajtó is kérdezte mesterünket, akinek nem ismeretlen a terep – a Tobol még két játékost igazolna.

Az első meccset idegenben játsszuk, ez nem rossz. Egyelőre keveset tudunk magáról a csapatról, de azt tudjuk, hogy ott játszik Zoran Tosic [35 éves, 76-szoros szerb válogatott játéákos – Sherlock], akit a CSZKA-ból ismerünk. Kazahsztánban megy a bajnokság, így tétmeccsen lehet megnézni az ellenfelet. Miroslav Romashchenko a közeljövőben elmegy élőben feltérképezni a Tobolt. Gondosan átgondoljuk a logisztikát, alaposan tanulmányozzuk az ellenfelet. Örülök, hogy találkozhatom Rochus Shohval, aki a kazah szövetségben dolgozik. Jól ismerjük, de régóta nem láttuk egymást. Beszéltem vele telefonon: gratuláltam a válogatottnak a Nemzetek Ligájában Szlovákia felett aratott 2:1-es győzelméhez, megkértem, hogy köszöntse nevemben Magomed Adijev vezetőedzőt.

A kazah válogatott jól szerepelt az elmúlt meccseken és több játékost is a Tobol ad a keretükbe. Van akiket ismerek abból az időből, amikor az orosz válogatottat irányítottam és Kazahsztán ellen játszottunk. Tudom, hogy nemrégiben az arénában játszottak, műfüves pályán, mert építették a stadiont, de már visszatértek. Vannak általános elképzelések, ahogy mondani szokás, amelyeket pontosítani kell, miután elkezdjük tanulmányozni az ellenfelet. Valószínűleg a kollégám is ezt fogja mondani. Nem nevezem problémának, hogy a kazah bajnokság jelenleg is zajlik a magyar meg nem. A „probléma” szó teljesen hiányzik a szókincsünkből. Vannak kérdések, amelyeket meg kell válaszolni, ahogy felmerülnek. Ez természetesen nem plusz, ez egyértelmű, de mínusznak sem nevezhetem. Hiszen van tapasztalatunk a csapatok felkészítésében, tudjuk mit kell tenni, a lényeg, hogy mindenki egészséges legyen, hogy fel tudjanak készülni a játékosok. Minden mást, ahogy mondani szokás, a játék megmutat. Nem szeretek olyan kérdésekre válaszolni, hogy melyik csapat az esélyes, hogy őszinte legyek. Természetesen tudom, hogy a kazahok kétszer elverték Szlovákiát, gratuláltam a barátomnak, Rochus Shokhnak. Ezen nincs mit csodálkozni, a szlovákok és a kazahok is játszottak mostanában az orosz csapattal, ismerjük a kazahok és a szlovákok erejét egyaránt. Nehéz meccseket vívtunk mindkettővel. Ez az eredmény is azt mutatja, a csapat fejlődésben van. Örülök a kazahok orosz szövetségi kapitánya, Magomed Adijev sikerének, akit jól ismerek, jól ismerem az apját is. Örülök, hogy most az első helyen áll a Nemzetek Ligája csoportjában. Jól emlékszem a kazah válogatott ellen Nur-Sultanban vívott meccs hangulatára. A stadion gyönyörű volt és teltházas, mint tegnap. A mesterséges pálya nem tette rosszabbá vagy jobbá a játékunkat. Jó meccset vívtunk ott, jó emlékekkel tértünk vissza, 4-0-ra nyertünk. Még egyszer megismétlem, az eredmény az eredmény, de a játék nehéz volt. Kazahsztánban tudnak futballozni, szeretik a focit, a közönség is kijár és reméljük, hogy a Tobollal is színvonalasok lesznek a meccsek.

Az FC Tobolnál átigazolásokra számítanak, de a potenciális játékosok nevét és állampolgárságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. – Jelenleg két játékossal – egy védekező középpályással és egy csatárral – tárgyalunk – mondta Nyikolaj Panin a Tobol igazgatója.