Az MLSZ elnöke elmondta, hogy a következő két szezonban nem változik majd az NBI létszáma.

– Sokan viszont hangosan vitatják a magyar játékosok szerepeltetését pozitívan diszkrimináló új szabályozást, miközben persze a többség egyetért azzal, valahogy növelni kellene a klubokban a hazai nevelésű futballisták számát.
– A nyártól induló bajnokságban a legizgalmasabb változás, hogy ösztönzési rendszerrel próbáljuk elősegíteni a megfontolt mértékű fiatalítást. Azt várjuk el, hogy csapatonként átlagosan négy-öt magyar labdarúgó szerepeltetése mellett legalább egy fiatalt építsenek be. Ez azt jelenti, hogy két-három tehetséges fiatal legyen a keretben, akik közül a teljes játékidő minimum felében legalább az egyik legyen a pályán. Ez nem nagy elvárás, viszont jelentős előrelépést jelent a fiatalításban. A maximális támogatáshoz elég meccsenként egy félidőn át fiatal magyar játékost szerepeltetni, nem is feltétlenül végig ugyanazt, ha rajtuk kívül is végig van magyar játékos a pályán. Van olyan csapat, ilyen a Puskás Akadémia is, amely úgy jutott el most a nemzetközi porondra, hogy fiatalokat is előszeretettel szerepeltetett. Ugyanakkor a rendszer úgy működik, hogy aki az eredményességért félreteszi a megfelelést a fiatalszabálynak, de a legjobbak között végez, a helyezésért és a győzelmekért járó jutalmakkal ugyanúgy meg tudja keresni ezt a pénzt, jó háromszázmillió forintot. Szerintem aki ennyit nem hajlandó megtenni a magyar futballért, az ne akarjon a kasszához járulni.

– Olyan ellenvetést is hallottam, hogy amíg az MLSZ előírja a hazai játékosok szerepeltetését, a válogatottba már több külföldit is honosított.
– Hát adjanak a klubok több tehetséges magyar fiatalt, akik jobbak a honosított játékosoknál! A válogatott közelmúltbeli jó szereplése egyébként a klubok lehetőségeit is növeli, a magyar futball egészének presztízsét emeli. Érezhetően nő az érdeklődés labdarúgásunk iránt, s ezt ki kellene használni arra, hogy megjelenjen a csapatok tényleges bevételi forrásai között a saját nevelésű játékosok értékesítése, amely nélkül hosszú távon nem lesznek képesek megállni a lábukon.

– Az újra és újra fölvetődő létszámemelés automatikusan emelné a magyarok élvonalbeli játékperceinek számát. Ez nem megoldás?
– Az OTP Bank Liga javulásának egyértelmű jele, hogy a bajnok Ferencváros egymás után három alkalommal jutott európai kupasorozat csoportkörébe, és ott helytállt a kontinens legjobb csapataival szemben is. A legtöbb mérhető tulajdonságban, mint tiszta játékidő, futásmennyiség, szoros végeredmények aránya és így tovább, nem vagyunk elmaradva az európai és a régiós átlagoktól, egyes esetekben még jobbak is vagyunk annál. Erénynek tartom azt is, hogy évek óta az utolsó fordulókban dőlnek el fontos helyezések az NB I-ben, így az utolsó percig izgalmas minden forduló. Nem szerencsés, hogy nőtt az idegenlégiósok száma, az azonban kedvező, hogy a külföldi játékosok által képviselt minőség kifejezetten javul: a legutóbbi tizenhat csapatos idényben, hét évvel ezelőtt összesen harminckilenc olyan légiós volt a csapatok keretében, aki valaha pályára lépett hazája válogatottjában, a mostani idényben, a mindössze tizenkét együttesben már ötvenöt ilyen külföldi van. Ezzel persze részben összefügg a fiatal magyar tehetségek kevés játéklehetősége: Dániában vagy akár Szlovákiában több mint kétszer annyi játékidőben szerepelnek saját nevelésű tehetségek, mint nálunk. Ez a folyamat gátolja a tehetségek kibontakozását egy nagyon fontos és a fejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű időszakban.

– Akkor marad a tizenkét csapat?
– A nemzetközi összehasonlítások egyértelműen bizonyítják, hogy nem a tizenkét csapatos lebonyolítási forma az oka annak, hogy kevés a magyar fiatal a csapatokban, hiszen a tíz-tizenkét együttessel futó bajnokságok között számos példa van arra, hogy lényegesen magasabb a fiatal játékosok játékperceinek száma. Amint azt látjuk, hogy elindultak pozitív folyamatok és több magyar, illetve fiatal labdarúgó kap szerepet, szót ejthetünk a bajnokság létszámának emeléséről is. Ettől még egyelőre messze vagyunk: még nincs tizenhat csapatnyi nemzetközileg is versenyképes első osztályú magyar labdarúgónk, edzőnk, vezetőnk, sőt talán tulajdonosunk sem. Az elnökség a következő két évben nem tervez változást az OTP Bank Liga létszámában.

A teljes beszélgetés: NSO