Labdarúgó csapatunk játékosát arról is kérdezték, hogyan jutott el a Fradiig.

Fantasztikus sikertörténet Pászka Lórándé, aki második NB I-es futballmérkőzésén rögtön magyar bajnoki címet szerzett a Ferencvárossal. A támadó felfogású balhátvéd elképesztően büszke, hogy az erdélyi Kézdiszentkeresztről származik, és hogy a szülei is láthatták, ahogy végigjátszotta az Újpest elleni derbit (2-1), ahol a második ferencvárosi gól előtt ő adta a gólpasszt Vécsei Bálintnak.

Még most is a meccs hatása alatt vagyok. Ez volt az első fellépésem a Groupama Arénában, rögtön ilyen hangulatban játszhattam, és nem rossz a statisztikám: második NB I-es mérkőzésemen bajnoki címet ünnepelhettem. Tisztában vagyok vele, leginkább a társaimnak köszönhetem, hogy hétfő reggel magyar bajnokként ébredhettem.

A szüleim több mint 750 kilométert utaztak azért, hogy futballozni lássanak. Jó hetet választottunk ki, mert már a múlt hét szerdán megérkeztek, így a győri Magyar Kupa-elődöntőbeli szereplésemet is láthatták. Az Újpest elleni győzelem és a bajnoki cím megünneplése pedig hatalmas élmény volt számukra is, nagyon büszkék rám, és én is rájuk, hiszen mindent nekik köszönhetek – árulta el a hihetetlenül szerény srác, akinek már 14 évesen el kellett hagynia otthonát, akkor került ugyanis a gyulai Grosics Akadémiára.

Eleinte nehéz volt, kollégiumban éltem, csak kéthavonta tudtam hazalátogatni, két évig pedig kizárólag barátságos meccseken játszhattam egy UEFA-szabály miatt – mesélte Pászka, akinek saját bevallása szerint életreszóló barátságai köttettek ezen időszak alatt. – Aztán 17 évesen bemutatkozhattam a Szeged NB III-as csapatában, egy rövid gyulai kitérő után már a Szeged NB II-es gárdájába tértem vissza, majd ezután igazoltam a Fradi fiókcsapatához, a Soroksárhoz.

A balbekk elmondta, hogy Lipcsei Péter vezetőedző folyamatosan biztatta, és Lovrencsics Balázs személyében ott volt előtte a példa, hogy kitartással, hittel át lehet kerülni a Ferencvárosba.

Sigér Dávid is – hozzám hasonlóan – 26 évesen mutatkozott be az NB I-ben, és tudjuk, hogy válogatott futballista lett belőle a zöld-fehéreknél. Én is álmodozom arról, hogy kövessem a példáját, de ilyen messzire még nem kalandozom. Egyelőre ott tartok, hogy megkaptam a lehetőséget, és szerettem volna bizonyítani, hogy bármikor lehet rám számítani. Úgy érzem, hogy az Újpest ellen ez sikerült, de semmilyen garancia nincs arra, hogy bennragadok a csapatban, hiszen a keret tele van válogatott játékosokkal – magyarázta Pászka, aki szerint mindentől függetlenül már így is jó példával jár az erdélyi fiatalok előtt. – Hatalmas dolog, hogy itt futballozhatok, és nem csak nekem: egész Erdély büszke a Fradival nyert aranyamra, remélem, példa tudok lenni az ottani fiataloknak, megmutatva, hogy kitartással és akarattal bármit el lehet érni, csak higgyenek magukban.

Úgy érzi, kezdi megszokni az élvonal ritmusát, és a taktikai elemeket is egyre inkább elsajátítja.

Vécsei Bálinttal valóban többször beszéltük, hogy ha az alapvonal közelébe jutok, a második hullámban érkezőkre is figyeljek. Örülök, hogy vasárnap gólpasszal járultam hozzá a sikerhez, különleges érzés volt így ünnepelni. Adrenalintól és önbizalomtól fűtve játszottam.

Blikk, NSO