A TV-kben és a rádióban is beszélgettek labdarúgó csapatunk vezetőjével.

Orosz Pál, az FTC labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a zöld-fehérek hétvégi bajnoki címe után értékelte az alakulat szezonját és a jövőről is beszélt a közmédiának adott interjúban. A Ferencváros szombaton, az Újpest 2–1-es legyőzésével bebiztosította a 2021–2022-es aranyérmet – a mostani zsinórban a negyedik idénye, melyben az élen zárt, a fél évszázada nem látott sorozat mellett pedig összesen pedig már 33-szoros bajnok. Az M4 Sporthíradó stábjának interjút adó Orosz Pál szerint a diadal ellenére is nehéz NB I-es kiíráson van túl az FTC.

Voltak házon belül is dolgok, amiket tisztába kellett tennünk ahhoz, hogy ezek a sikerek jöjjenek, volt edzőváltás szezon közben, ami azért ránk nem szokott jellemző lenni. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Peter Stögernek a munkáért, amit elvégzett, mert nagyon értékes dolgokat tett, és egy fantasztikusan felkészült szakember. Végül volt egy váltás, egy másfajta szemlélet jött be az öltözőbe, a játékosoknak azonosulniuk kellett vele, meg kellett szokniuk, hogy az új edző, az új stáb mit vár el tőlük, ugyanakkor az eredményeket pedig hozni kellett. Úgyhogy semmiféleképpen sem volt könnyű. A bajnoki címet eredményező derbi szerintem méltó megkoronázása volt ennek a szezonnak, de még nincs vége, hiszen van hátra négy bajnokink, illetve egy kupadöntőnk is.

Orosz Pál elmondta azt is, mire lenne szüksége a csapatnak ahhoz, hogy egy nemzetközi kupasorozatban csoportkörében továbbjutást érő helyen zárjon.

Először is oda kell kerülni, azért az sem egy könnyű dolog, hiszen tudjuk, hogy a magyar bajnoknak már az első körtől szerepelnie kell a selejtezőben. Ahhoz, hogy eljussunk, irtózatos fegyelem kell, nyilván egy jó játékosanyag, megfelelő szakmai stáb és jó kollégák, akik olyan területeken vannak, ami nem látszik a mindennapokban, de nekik is a legprofibbnak kell lenniük. Fontos kiemelni az ő szerepüket is, mert az, aki az irodában dolgozik, ugyanúgy sztár, mint az, aki a gólokat lövi.

A sportvezető kitért a decemberben kinevezett Sztanyiszlav Csercseszovra is.

Ha nekem az ideérkezésünkkor valaki azt mondja, hogy ma már ő lesz a Fradi edzője, akkor lehet, hogy még magamban is mosolygok egy picit. És eljutottunk ide, hogy most már senki sem lepődik meg ezen. Ő másfajta szellemiséget hozott be. Stöger fantasztikus szakember volt, egy nagyon európai, kulturált figura, aki úgy gondolta, hogy elég esetleg elmondani valamit, azt pedig meg fogják csinálni a játékosok. Ha ezzel nem élnek, hanem visszaélnek, az adott esetben negatív is lehet. Ebből le kellett vonnunk a tanulságot, azt, hogy nem volt meg feltétlenül az összhang. És azt mondtuk, szeretnénk azt, ha egy picit más jellegű munka kezdődne, és egy olyan karakterű embert kerestünk, mint Csercseszov. Ilyen-olyan mendemondák voltak róla, hogy ő aztán ilyen kemény, olyan kemény, de azt kell róla tudni, hogy egy nagy jó humorú ember és nagyon jól kommunikál, hisznek neki és benne a labdarúgók. Ezen a szinten már ez is nagyon fontos, mert itt már nem feltétlenül technikai jellegű dolgokat kell tanítani a játékosoknak, hanem az kell, hogy egy olyan vezér álljon ott, akinek elhiszik a dolgokat. Úgy gondolom, Csercseszov ilyen, és ezt pluszba be tudta hozni. Még egyszer mondom, Stöger is egy nagyon képzett ember volt, nagyon sajnáltuk, amikor meg kellett válnunk tőle. Ez nem őt minősíti, sokkal inkább másokat, de ezt a döntést meg kellett hoznunk.

A bajnoki cím bebiztosítását követően adódott a kérdés, alkalmas-e a jelenlegi keret arra, hogy sorozatban negyedszer Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-résztvevő legyen.

Mindenféleképpen alkalmas, de biztos, hogy lesznek a keretben változások, mert azok mindig vannak. Bármennyire is szeretjük, a labdarúgás a mai világban üzlet is. A játékosok számára, akik idejönnek, a Ferencváros vonzó közeg lett, ráadásul mi arra figyelünk, ha lehetőségünk van, akkor nagyobb bajnokságokba tudjunk eladni. Ha lehetősége van rá egy labdarúgónak, nekünk el kell engedni őt egy olyan bajnokságba, ami a magyar fölött áll. És ne legyünk álszerények, a klub ebből bevételt generál és másik játékost tud venni, akit majd adott esetben ismét el lehet engedni, helyette pedig megint újat hozni. Itt a fontos az, ha valaki elmegy, mi a helyére legalább olyan minőségű futballistát hozzunk. Ez néha sikerül, néha nem, de még egy Real Madridnál sem válik be mindenki. Az igazolások mindig olyanok, hogy megvan bennük rizikófaktor.

A magyar bajnoknál a vezetőség közösen dönt az esetleges átigazolási célpontokról.

Nem a vezetőedzőnek van listája, hanem a klubnak. Ez közös munka, ebben benne van a vezetőedző, benne van Hajnal Tamás, az elnök úr, benne vagyok én. És ahhoz, hogy valakit leigazoljunk, mindenkinek azt kell mondania, hogy rendben van. Megbeszéljük, ki érkezzen. Nem gondolkodunk nagy játékosmozgásban a nyáron, olyan nincs, hogy érinthetetlen játékos, mivel nem lehet tudni, kiért milyen ajánlat jön. Csercseszov is azt vallja, amit mi vallunk, hogyha van magyar játékos, akit be lehet rakni és tudja hozni a kellő színvonalat, akkor játszassuk őt. Én azt mondom, nem szabad megijedni attól, hogy magyar játékost szerepeltessünk, viszont azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a Ferencvárosnak az a küldetése, hogy a magyar focit megfelelő szinten képviselje nemzetközi sorozatokban. Fontos, hogy mindenki helyén tudja kezelni saját magát, és hogy neki mi is igazán a szerepe, reális célokat tűzzön ki. Az FTC Magyarország legnépszerűbb klubja.

Orosz kitért a következő idényre is.

Nagyon más lesz, ilyen még nem volt, hogy téli világbajnokság legyen. Ez új dolog, kíváncsi vagyok, máskor is előfordulhat-e a jövőben, de szerintem ezt nem csak mi fogjuk nyögni, hanem a nagy sztáregyüttesek is. Nem tudom megmondani, ránk ez milyen hatással lesz, mert még nem volt ilyen. A nagy feladat a játékosok megtartása lesz a világbajnokságig, mert ha reálisan nézem és a tornán jó teljesítményt nyújtanak majd, akkor egy teljesen más árkategóriába esnek onnantól, ami a klub számára lényeges lesz. Fontos a megfigyelő-hálózatunk, hogy állandóan legyen olyan játékos, akihez hozzá tudunk nyúlni. Hogy minden poszton, ahová tudjuk, hogy esetleg keresünk majd valakit, legyen két-három opció. Fontos az összhang is az öltözőben, az is, hogy különböző poszton a játékosok mennyire illenek bele a taktikába, amit mi játszunk. Vannak fantasztikusan jó egyéniségek, de lehet, hogy nálunk nem tudnának annyira érvényesülni, mert nem illenek bele a koncepcióba, annyira mást játszunk. Sok dolgot kell szem előtt tartani, de szerencsére ez a szakmai stábnak a dolga. Ami a következő szezont illeti, sikeres nemzetközi kupaszereplést szeretnénk. Önmagában az siker, ha eljutunk egy csoportkörig, lehetőleg a Bajnokok Ligájában, de ha ott nem, akkor az Európa Ligában, ott pedig most már jussunk olyan pozícióba, hogy tavasszal is megmutathassuk magunkat.

M4 Sport