Labdarúgó csapatunk vezetőedzője nyilatkozott hazája sajtójának.

A meccs után egy órát beszélgettünk a vezetéssel, az elnökkel a stadionban, de kilencre már otthon voltam. Hétfőn edzésünk volt, nem adtam szabadnapot. 29-én meccsünk lesz, majd utána pihenhetnek. Úgy számoltunk, hogy így kényelmesebben tudunk felkészülni. Normális ügymenet van. Pozitív érzelmek vannak csak bennünk, elértük a célul kitűzött sikert. Hálás vagyok azért, hogy a csapat milyen jól reagált az elvárásainkra, hogyan mennek a dolgok a pályán. Persze minden nem jön össze, de a legfontosabb, hogy megértsük egymást. Csaknem Bábel tornya ez itt nálunk, 14 országból jöttek a srácok. Mindenkinek más a mentalitása, de ez lehetővé teszi a fejlődést. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt: hogyan győzzük meg őket, hogyan ne essünk túlzásba, hogyan keltsünk érdeklődést bennük. Banális kérdésnek tűnhet a kommunikáció nyelvének meghatározása. A stábom négy nyelven, németül, franciául, angolul és spanyolul beszél velük. Ez a legfontosabb – és a legnehezebb.

Döntetlennel nem lettünk volna még bajnokok, az Újpest elleni derbin a bajnoki címért is játszottunk. Az előkészületek alatt figyelmeztettem a játékosokat, hogy nehéz, stresszes meccs lesz. A legelején tizenegyesből hátrányba kerültünk, de sikerült fordítani. Nyugodtnak kellett maradnunk, ami nem volt könnyű, főleg a végén emberhátrányban, de sikerült és nyertünk.

Alaposan [eláztattak pezsgővel]. Miért jó tönkretenni egy öltönyt (nevet)? Igen, [többen is gratuláltak a válogatottból], Dzjuba, Gazinszkij, Szemjonov, Barinov és a többiek. Rengeteg gratuláció érkezett, ami jó érzés. Este lesz egy kis vacsora, amit az elnök szervezett. Átbeszéljük a stratégiai teendőinket, az igazolásokat, a terveket. Szó sincs arról, [hogy távoznék, mint a Legiánál]. Lengyelországban megvolt a lehetőségem otthagyni a klubot, itt él a szerződésem és nem is gondolkodunk másban. Munkásan fogtuk fel a bajnoki címet. Az emberek itt elfogadnak minket kulturálisan, felismernek az utcán. Nem foglalkozom [azzal, hogy én lehetek jövőre az egyetlen orosz edző a BL-ben]. Csak a munkára koncentrálok, az edzőközpontunkban közösen dolgozunk, semmi sem vonja el a figyelmemet. Az a vágyunk, hogy bejussunk a Bajnokok Ligájába, az elnökkel azt beszéljük át, hogy ehhez mi kellhet. Fontos, hogy a vágyak a lehetőségeinkhez legyenek mértek.

Igen[, elégedett vagyok a szezon eddigi részével]. Az eleje nehéz volt, ahogy már sokszor kifejtettem. A fél csapat hiányzott, alig voltunk meg az edzéseken. A karrierem során ilyet még nem tapasztaltam, de ez is segít fejlődni. Az edzői stáb rájött, hogy kell kezelni ezt a helyzetet. [A duplázás a cél], de még nem gondolhatunk arra. A kupadöntőig még három meccsünk van, lesz min dolgozni. Főleg mert az utolsó meccsen begyűjtöttek a srácok néhány apróbb sérülést. Ki kell pihenjük magunkat mindannyian. A Ferencváros hat éve nem duplázott. Jó lenne, ha összejönne, hogy bekerülhessünk a klub történelmébe.

– Sztanyiszlav Csercseszov