A külföldi edzőkről és a fiatalokról is kérdezték a Kapitányt.

Számomra a ’92-es bajnokcsapat marad mindig a legerősebb Ferencváros, amiben játszottam. Játékosok szempontjából a 97/98-as gárda talán erősebb volt, de azzal az együttessel lettem először bajnok. Még csak két éve voltam a csapat tagja, a nyáron a nagy öregek (Bánki, Fischer, Pintér, Limperger) eligazoltak és többnyire olyan fiatalok, mint én (Albert, Telek, Wukovics), pár rutinosabb játékossal (Simon, Keller, Fodor) lettünk bajnokok” – emlékezett vissza az egykori középpályás. Kiemelte, annak a bajnoki címnek azért is volt jelentősége, mert 11 év után lett ismét első a Fradi, ráadásul egy egészen kiemelkedő tavaszi produkcióval, (13 győzelem, 2 döntetlen) és egy korábbi legendával, Nyilasi Tiborral a kispadon.

Aktív labdarúgóként is vallottam és edzőként is mondom a játékosaimnak, állítsanak fel célokat maguk elé. Nekem az a célom, hogy egyszer a Fradi vezetőedzője legyek. Ehhez kell a siker, mondjuk a harmadik hely a bajnokságban. De tudom, ez kivitelezhetetlen ilyen költségvetéssel, játékoskerettel.

Nincsenek olyan edzések, amit egy magyar edző ne tudna megcsinálni. Ha idejön egy külföldi, neki mindent lehet, a külföldinek mindig van pénz. Ha azt mondja, kell neki 8 ember, megveszik. És ez bármelyik csapatnál így van, hívják azt Újpestnek vagy Debrecennek. Mondom ezt úgy, hogy a Fradi összes edzőjét tisztelem és valamennyivel jó volt a kapcsolatom. De Újpesten is voltak külföldiek és nem hiszem el, hogy ezt az eredményt ne tudná elérni a Véber György, az Urbán Flórián, vagy a Mészöly Géza” – mondta őszintén a Fradi legendája.

Jól tudja, hogy az NB I-ben számoljanak vele, előbb a másodosztályban kell bizonyítania, sikereket elérnie. „Nyertünk már U21-es bajnokságot a Fradival, ami óriási dolog volt, szeretek is itt dolgozni, de nem titok, előbb-utóbb szeretnék továbblépni. Viszont azt is tudom, nem mehetek akárhova, hiszen vannak klubok ahol a szurkolók kicsinálnának. Ahol dolgozom, ott becsülettel szeretném csinálni, úgy viszont nehéz, ha mindig anyáznak. Reálisan kell gondolkozni, a nevem miatt be vannak határolva a lehetőségeim” – mondta azzal kapcsolatban vállalna e munkát a Fradin kívül más NB I-es csapatnál.

Soroksáron Dejan Milovanovics a másodedzője, akivel már több mint egy évtizede dolgoznak együtt. „Nem kell olyan ember, aki csak folyamatosan bólogat. Ő igazi szerb/magyar, aki megmondja, ami neki nem tetszik. Ha lát valami rosszat azt elmondja a szemembe és tudom, építő jelleggel teszi. Ennek köszönhetően mindent meg tudunk beszélni.

Szakmailag ugyanakkor nem egyszerű a helyzete, mert hiába dolgozhat állandó kerettel, nincs lehetősége olyan csapatot összetenni, amilyent szeretne.

A vágyam, hogy olyan keretem legyen, amelyben minden posztra két egyforma képességű labdarúgóm van. Jelenleg 17 játékosom van, amiből kijön egy jó kezdő tizenegy, de nincs minőségi cserém. Előfordult, hogy olyan játékossal kellett balhátvédet játszatnom, aki a Fraditól jött vissza és még sose játszott azon a poszton. Ennek ellenére remek teljesítményt nyújtott, de a Fradi kérte, csak 60 percet játszassam. Amikor lecseréltem, a helyéről kaptunk két gólt és elment a győzelem. A nézők viszont ebből csak annyit láttak, a Lipcsei milyen hülye, rosszul nyúlt bele a meccsbe, lecserélte az egyik legjobbját” – mondta őszintén az egykori 58-szoros válogatott.

A két klub közti átjárásról Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója dönt. Ugyanakkor 8-9 fiatallal ők sem tudnak kiállni, hiszen ég és föld a különbség az NB III, az U19 és az NB II között. Akik a Fradi utánpótlásából Soroksárra kerülnek, kell nekik legalább fél év, hogy megszokják a másodosztályt.

De vajon milyen kihívás ma a fiatalokkal dolgozni egy olyan edzőnek, aki maga is pályafutása elején került az ország első számú csapatához?

Az első osztályban kevés játéklehetőséget kapnak a fiatalok. 18-19 évesen még nem érettek rá a legtöbben, viszont sok esetben hamar el is száll velük a ló. Nálam is sok olyan van, akit be kell tenni, mert kötelező 2002-ben született játékosnak játszania. Vannak tehetségesek, de akadnak olyanok is, akik nem érdemlik meg, de tudják úgy is játszani fognak. Sokan visszaélnek a helyzettel.

Lipcsei bevallotta, neki is voltak hülye dolgai, őt is megrészegítette a siker. Éjszakázás, jöttek a haverok, diszkó, ilyenek. „Nyilasi mondta, keresztre leszek feszítve, ha így folytatom. Szerencsére korán nősültem, 21 évesen már apa lettem, tudtam, kötelességeim vannak. A mostani magyar fiatalok keveset foglalkoznak a labdarúgással. Azt hiszik, ha megvan a másfél órás edzés az elég, még meccset sem néznek, hiába kérem őket.

Mi szerettünk futballozni, nekünk óriási dolog volt kimenni egy Bozsik Stadionba meccset játszani. Ma már a pénz dominál. Vannak, akik a kispadon ülnek rengeteg pénzért és jó nekik” – mondta a korosztályos különbségekről.

Tisztában van vele, sokan azért nem igazolnak Soroksárra, mert amolyan langyos víznek tartják a csapatot. Nem nyer bajnokságot, nem esik ki, elvan a középmezőnyben.

Én akkor is szeretném kihozni a maximumot belőlük. Van, aki úgy tekint rá, mint ha büntetés lenne itt játszani. Ami a Fradiban van, az tényleg Európa. Ha onnan kijön Soroksárra az biztos csalódás, hiszen mi is csak most kezdünk úgy kinézni, ahogy egy NB II-es csapatnak kell. Azt hiszik büntetés, de nem. Azért gyere, mert az NB II-ben játszhatsz. Emelkedj ki, ez a lényeg. Ha jó vagy, itt is ki tudsz” – mondta a soroksári lehetőségről.

A teljes beszélgetés: M4 Sport