A tapolcai televízió forgatott az eseményen, emellett Miskolczi Józseffel, a Tempó Fradi! alapítvány elnökével is beszélgettek.

– Hogyan és milyen elgondolások alapján kezdték el szervezni először a Novák Dezső Emléktornát?
– Azzal kezdeném, hogy a szurkolóknak aligha kell bemutatni Novák Dezsőt, mégis kihagyhatatlan, hogy az egykori klasszis védő a Fradival játékosként négy, míg edzőként három bajnoki címet nyert – emellett a tokiói és a mexikóvárosi olimpiáról is arany-, míg a római játékokról bronzéremmel a nyakában tért haza, 1964-ben ráadásul az említett olimpiai cím mellett Eb-bronzzal is gazdagodott… Egy ilyen pályafutás után már önmagában elképesztő, ám Dezső bácsi mindemellett fantasztikus ember is volt. Ezért amikor 2014-ben meghalt, egyből tudtam, tudtuk, hogy méltó emléket szeretnénk neki állítani.

– A Novák Dezső Emléktornát a kezdetektől a Tempó Fradi Alapítvány szervezi és rendezi. Melyek voltak a kezdeti lépések?
– Nem akarok elkalandozni, de a kezdetekhez annyit, hogy Győrbe jártam főiskolára, s egy ottani jó barátommal – akivel a mai napig közös bérletünk van a Fradi-pályára – határoztuk el, hogy emléket állítunk Novák Dezsőnek, akinek a neve nem veszhet a feledés homályába. Csakhogy Budapesten olyan összegeket mondtak egy-egy csarnok bérleti díjára, amit mi képtelenek voltunk előteremteni. Így jött az ötlet, hogy akkor a Novák Dezső Emléktornát minden évben Tapolcára visszük és a Csermák József Rendezvénycsarnokban rendezzük meg. Már csak azért is, mert az említett barátom itt üzemeltet sportcsarnokot. Örültünk a lehetőségnek, hogy Tapolcára jöhetünk, és miután Dezső bácsinak a Badacsonyban volt üdülője, ahol sokat tartózkodott, még földrajzi kötődése is van annak, hogy itt rendezzük évről évre az emléktornát.

– Mit lehet tudni erről, kik vesznek részt a tornán, milyen lebonyolítás szerint játszanak a csapatok?
– Nos, Novák Dezső 2014-es halála után az első emléktornát 2015-ben rendeztük, s azóta is minden évben megtartjuk, csupán tavaly kellett kihagynunk a pandémia miatt, így most a hetedik emléktornánál tartunk. Amiről annyit kell tudni, hogy U13-as csapatokat hívunk meg, a legjobbak pedig gyönyörű, üvegből készült díjakkal gazdagodnak. Ám a legfontosabb természetesen, hogy méltó emléket állítsunk Dezső bácsinak. Az alapkoncepció szerint egyébként három állandó résztvevő csapat van, a Dunaújváros, a Haladás és a Ferencváros – kell-e mondani, ezek voltak Novák Dezső karrierjének legfontosabb együttesei -, ám olyan is előfordult, hogy nyolc, mi több, kilenc csapat szerepelt az emléktornán. Most, hogy a vírus miatt nagyobb a rizikó, úgy döntöttünk, hogy ezúttal hat csapat részvételével szervezzük meg a tornát, így a három alapcsapat mellett a Veszprém, a Mosonmagyaróvár és a házigazda Tapolca részvételével.

– A gyerekek mellett akadna-e ismert játékosok, akik pályára lépnek a tornán?
– Feltétlen említeni akartam, hogy amíg Novák Dezső régi játékostársaira – vagy volt játékosaira – is számíthattunk, számíthatunk. Amíg tudott, eljött mások mellett például Fenyvesi Máté és Géczi István – sajnos, már nincsenek közöttünk, a legjobbjának járó Novák-díj mellett létrehoztuk a Géczi-díjat is, amit a legjobb kapus kap. Azt is hozzátenném, hogy sokan a kezdetektől mellettünk állnak és segítenek, elég csak Nyilas Elek és Koch Róbert nevét említeni, és minden évben jön Halmosi Péter, a center Szabó László, a kapus Hegedűs Péter, hogy tényleg csak pár nevet mondjak. És ahogy az már csak lenni szokott, az idei torna egyik csúcsát az a gálamérkőzés jelentette, amelyen a Novák Dezső All Star Team – a Haladás és az FTC öregfiúk vegyescsapata – játszott a Tapolcával. Biztos vagyok benne, hogy ez Dezső bácsi tetszését is elnyerte odafönt…

SportPlusz