Szabó „Hurvinyek” Zsoltot kérdezték annak kapcsán, hogy több csapat is erős fizikumú játékossal erősítette meg a keretét a télen.

Február 14-én ért véget Magyarországon a téli átigazolási időszak, az elmúlt hetek egyik jellegzetességeként pedig arra lehetett felfigyelni a honi piacon, hogy az NB I-es csapatok előszeretettel igazoltak úgynevezett “terminátorokat” a középpályára vagy a védelembe.

A Fradi szerződtette a 3-szoros nigériai válogatott Anderson Esitit, akiről általános vélekedés, hogy egy kőkemény játékos a középpálya közepén. A 27 éves játékos pályafutásáról készült videók címeiben például olyan jelzőkkel is illetik Esitit, mint “a szikla”, vagy éppen “a tank”. A nigériai játékos tehát nem meglepő, hogy sok sárga lapot kapott pályafutása során, volt például olyan szezonja, amikor 19 meccsen 7-szer mutatták fel neki ezt a figyelmeztetést, a legterményekebb idényében pedig 9-ig jutott.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik a Honvéd középpályása, a 88 kg-s Mohammed Kadiri, akivel kapcsolatban Kun Gábor ügyvezető is úgy nyilatkozott, hogy “erős fizikummal rendelkező játékos, aki a légipárharcokat is rendre megnyeri.”

Az Újpestnek is lett egy “terminátora” az elmúlt napokban, megszerezték ugyanis a 3-szoros kameruni válogatott Petrus Boumalt a középpályára. A 28 éves játékos Oroszországban nem lehetett a játékvezetők kedvence, hiszen az Uralnál 58 bajnokin 27 sárgát kapott az élvonalban, míg a bolgár bajnokságban volt olyan szezonja, amikor 15 bajnokin 8-szor villant számára a sárga.

Honlapunk ezért megkérdezte a korábbi NB I-es és FIFA-játékvezetőt, Szabó Zsoltot, hogy ilyen esetekben a játékosokat megelőzi-e a hírük a bíróknál, tisztában vannak-e a sporik azzal, hogy például egy külföldről érkező új igazolás stílusa erőszakosabb az átlagtól.

Természetesen a játékvezetők senkiből nem készülnek előre, el kell telnie néhány mérkőzésnek, amíg kiderül, hogy egy-egy külföldről érkező új játékos milyen stílust képvisel. Egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar bírók egyetlen játékost sem ítélnek meg a hírük alapján, nincsenek előítéletek velük kapcsolatban. Az utóbbi időben az a tendencia, hogy az NB I-ben is jobban engedik a keményebb test-test elleni játékot, illetve fontos azt is megjegyezni, hogy a keménység nem egyenlő az alattomossággal. Akár még örülhetnek is a játékvezetők, ha keményebb stílusú labdarúgók érkeznek a bajnokságba, mert ezzel is közeledünk a nemzetközi labdarúgás mércéje felé – mondta Szabó.

Csakfoci