A Nemzeti Sport mutatta be részletesen Csercseszov segítőit, és azt, hogy mi várható az edzői stábtól, ezen kívül Lisztes és Penksa is szakértett.

Az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitánya öt külföldi szakembert hozott magával a bajnokcsapathoz, ami nagyjából megfelel a labdarúgás jelenkori trendjének, a nyugat-európai futballban ugyanis már bevett szokás, hogy az újonnan kinevezett szakvezető jól bevált segítőivel, bizalmi embereivel vág neki a munkának új állomáshelyén – megjegyzendő, az 58 éves tréner azt kérte a klub vezérkarától, hogy a korábbi stábtagok is a csapatnál maradjanak. Az újak között egészségügyi szakember, másod­edző, valamint a fizikai felkészítésért felelős erőnléti edző egyaránt van, úgyhogy a tudományos hátterű, minden részletre kiterjedő felkészülés borítékolható a magyar bajnoknál – összeállításunkban bemutatjuk azokat a segítőket, akik a jövőben azért dolgoznak, hogy az FTC sikeresebb lehessen.

Miroszlav Romascsenko

A taktika mágusa
Pozíciója: másodedző
Nemzetisége: fehérorosz
Kora: 48 éves

Sztanyiszlav Csercseszovnak elég csak valamire gondolnia, s „jobbkeze” már tudja is, mi a dolga… Miroszlav Romascsenko több mint tíz éve követi árnyékként főnökét, gyakorlatilag mindenhová együtt mentek. A 48 esztendős tréner vérében van a szakma, akár vezetőedzőként is dolgozhatna, hiszen UEFA pro licences végzettsége van. Hogy a stáb hierarchiájában elöl van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mérkőzés kezdete előtt rendre Sztanyiszlav Csercseszov balján áll. Játékosként sem volt akárki, kétszeres orosz bajnok, Orosz Kupa-győztes, karrierjének súlyos sérülés vetett véget. A balszerencsés mozdulat tizenötszörös fehérorosz válogatottként az 1998-as, Dánia elleni Eb-selejtezőn érte, azt követően sosem volt már teljes értékű, egy évre rá bejelentette visszavonulását. Edzőként a taktika mágusának tartják, az orosz válogatott az ő kérésére tért át az úgynevezett gyémánt sémára. Nem sajnálja az időt és a kilométereket, Olaszországig vagy Hollandiáig is elutazik, hogy személyesen nézzen meg egy-egy csapat szisztémáját. Szerinte nemcsak a nagyoktól, a kisebb csapatoktól is el lehet lesni ezt-azt. A Ferencváros leendő ellenfeleinek elemzése lesz a fő feladata és az információ átadása a futballistáknak.

Paulino Granero

A tervezés mestere
Pozíciója: erőnléti edző
Nemzetisége: spanyol
Kora: 51 éves

A spanyol szakember alaposan megismerte az orosz futballiskolát, elvégre 2010 januárja óta előbb a CSZKA Moszkva, majd az orosz válogatott fizikai felkészítéséért felelt. A szakember 2008 és 2009 decembere között a spanyol élvonalban szereplő Betis futballistáival dolgozott, ám a moszkvai ajánlat megérkezése után félreérthetetlenül jelezte távozási szándékát az egyesület vezetőinek: az El Correo de Andalucía nevű portál beszámolója szerint nem jelent meg a téli felkészülés első napján. Az orosz fővárosban aztán olyan jó munkát végzett, hogy 2015-ben az akkori orosz szövetségi kapitány, Fabio Capello kérte fel, segítse a nemzeti csapat felkészülését, s utána utódjával, Sztanyiszlav Csercseszovval is folytatta a munkát. Az eredmény önmagáért beszél, a 2018-as világbajnokságon a negyeddöntig jutott a szbornaja, a technogym.com honlapjának pedig így értékelte labdarúgói fizikai állapotát: „Ha a világbajnokság harminckét csapatát nézzük, és megvizsgáljuk a megtett kilométerek számát, a mozgások és a futások sebességét, intenzitását, valamint a sprintek számát, azt látjuk, hogy Oroszországé a legjobb eredmény. Ez nekünk nem meglepetés, az alaposan megszervezett munka eredménye.

Nos, aprólékos tervezésből vélhetően a Népligetben sem lesz hiány, az edző Oroszországban ugyanis megtanulta, hogy minden részletnek nagy jelentősége lehet. Tavaly januárban a Marca hasábjain például arról beszélt, hogy már a bemelegítés megtervezése is külön műfaj.

Minden az időjárástól függ – mondta a spanyol szaklapnak az erőnléti edző. – Hóesés esetén például már a bemelegítés és az öltözék is más, Oroszországban például olykor műanyag lábzsákokat adtunk a játékosok sportszára alá, hogy a lábujjaik ne merevedjenek el.

Gintaras Stauce

A német kapusiskola híve
Pozíciója: kapusedző
Nemzetisége: litván
Kora: 52 éves

Kapcsolata Sztanyiszlav Csercseszovval nem új keletű: 1988 és 1993 között mindketten a Szpartak Moszkva kapusai voltak, első edzői munkakapcsolatuk 2007-re tehető a fővárosi egyesületben, míg 2011 óta folyamatosan egy stábban dolgoznak. Főnöke tipikus északi, tehát céltudatos és inspiráló karakternek tartja az angolul, németül, törökül, valamint oroszul is beszélő litván kapustrénert, jó barátságot ápolnak egymással. A 2018-as világbajnokságon az orosz válogatott stábtagjaként elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a nemzeti csapat tizenegyespárbajban kiütötte Spanyolországot, remek elemzése hozzájárult ahhoz, hogy Igor Akinfejev két büntetőt is hárított. A német kapusiskola híve, kedveli a mérkőzéseket szimuláló gyakorlatokat, a munka során azonban vasfegyelmet követel. Szerinte a döntéshozatal, a megfelelő helyezkedés és a védelem irányítása a kapus legfőbb feladata. Gyakran egyeztet külföldi kollégáival, emellett igazi könyvmoly, aki szívesen olvas egyebek mellett a pszichológiáról, az agy működéséről és a kognitív képességekről. Szakmai kvalitásai mellett legalább annyira fontos, hogy szerethető, nagyvonalú ember hírében áll, ám a nyilvánosságot kerüli, elvétve ad interjút, szerény figura. Merőben más stílust képvisel, mint a Fradi új vezetőedzője, az orosz sajtóban csak dicsérő nyilatkozatokat találni róla – Artyom Dzjuba például pozitív, nyitott személyiségként jellemezte, aki minden kérdésre különleges nézőpontból ad érdekes választ.

Vlagyimir Panyikov

Az erő megszállottja
Pozíciója: erőnléti edző
Nemzetisége: orosz
Kora: 52 éves

Neki volt köszönhető, hogy az orosz válogatottban Jurij Zsirkov közel a negyvenhez is tökéletes állapotban futballozott. A fáradtság kifejezést nem ismeri, kimerültséget emlegetni a közelében főbenjáró bűn… Nem szeretnénk megrémíteni a ferencvárosi futballistákat, de állítólag vannak olyan edzések, amelyeken a labdát elő sem veszi, a játékosokat pedig kis túlzással úgy kell az öltözőbe támogatni. A 2008-as Európa-bajnokság előtt Guus Hiddink mellett tanult, a holland tréner olyannyira megbízott benne, hogy saját, kézzel írott jegyzeteibe is betekinthetett. A tanultakat mára tökélyre fejlesztette, biztosak lehetünk benne, hogy a népligeti edzőpályákat is kamerákkal szerelteti körbe, és a legmodernebb technológiával méri a játékosok fizikai állapotát. Tíz éve dolgozik Sztanyiszlav Csercseszov mellett, van egy titkos technológiája, amelyet senkivel sem hajlandó megosztani. A mérkőzések alatt is figyeli a futballisták fizikai állapotát, a kispadnál monitoron követi figyelemmel, ki mennyire friss, esetleg mennyire van besavasodva. A sprint sebessége nála 25.2 kilométer per órás sebességnél kezdődik, és miután Csercseszov atletikus, tökéletes állapotú futballistákat akar a csapatba állítani, sok múlik az ő munkáján.

Eduard Cgojev

A képalkotás mestere
Pozíciója: sportorvos
Nemzetisége: oszét-orosz
Kora: 62 éves

Tanulmányait Oroszországban végezte, 1981-ben diplomázott sportorvosként, és immár több mint kilenc éve dolgozik együtt a Ferencváros vezetőedzőjével. Munkájában nem ismer lehetetlent, időt nem sajnálva dolgozik a futballisták egészségéért. A képalkotó rendszerek nagy tudósa, a vitaminok nála nem merülnek ki a C- és D-vitaminban. Sztanyiszlav Csercseszovval gyerekkoruk óta ismerik egymást, a tréner nem véletlenül bízik meg vakon segítőjében. Az orvosnak idősebb kora ellenére sem jelentett soha gondot a költözés, mindenhol feltalálja magát, megtalálja az összhangot a helyi szakemberekkel.

Lisztes Krisztán, a Ferencváros 49-szeres válogatott korábbi középpályása: – A nemzetközi futballban egyre gyakoribb ez a jelenség, mondhatni, bevett szokásnak számít, hogy a vezetőedző a komplett stábját magával viszi új csapatához. Sok szakember ragaszkodik a saját embereihez, nem véletlen, hogy manapság már annak is hírértéke van, ha a megszokott stábból valaki egyszer csak kiválik. Ami Sztanyiszlav Csercseszovot illeti, látatlanban nem lenne szerencsés máris párhuzamot vonni az ő és Szergej Rebrov taktikájával. Bizonyára az új szakvezetőnek is megvan a saját elképzelése a labdarúgásról, de még nem tudni, hogy a saját, jól bevált sémáját akarja-e ráhúzni a Fradira, vagy előbb felméri a keretet, és csak utána dönti el, milyen játékot akar begyakorolni a csapattal. Mindenesetre az alapján, amit olvastam róla, elég határozott személyiségnek tűnik, biztos vagyok benne, hogy keményen és következetesen megköveteli a játékosoktól mindazt, amit edzésen gyakoroltak. Mindenkinek be kell állnia a sorba, ha valaki fegyelmezetlen, annak nincs pardon.

Marek Penksa, a Ferencváros korábbi játékosa, aki Sztanyiszlav Csercseszov csapattársa is volt: – Drezdában játszottam egy csapatban Sztanyiszlav Csercseszovval. Nagyjából egyszerre kerültünk a klubhoz, a cél az volt, hogy benn maradjunk a Bundesligában. Hamar egy hullámhosszra kerültünk, az edzéseken mindig egy csapatban voltunk, egyikőnk sem szeretett kikapni. Nem mostanában, tizenkilenc éve történt ez… Az edzések után sokszor együtt töltöttük el a szabadidőnket, átjött hozzám, a kertben sütögettünk, és a családját is bemutatta, Drezdában a felesége és a gyermeke is vele volt. Már akkor is bajusza volt, és amellett, hogy rendkívül jó kapus volt, céltudatos, határozott emberként tudta, mit akar. Azóta egyszer találkoztunk, amikor egy orosz csapattal Szlovákiában játszottak felkészülési mérkőzést.

forrás: nso.hu