Debrecenben zajlik az olimpiai kvalifikációs sorozat.

Részletes eredmények: SportResult.com
Galéria: NSO

Pénteken 1000 méteren is sikerrel vette a kétfordulós selejtezőt az FTC olimpiai bajnok testvérpárja, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán.

A testvéreknek nem okozott gondot sem az első, sem a második kör, viszont utóbbiban váratlanul kiesett a szintén Fradi-sportoló John-Henry Krueger. Az MTI-nek elmondta, hogy egészen évben jól megy neki a versenyzés, de a sportág velejárója, hogy néha becsúsznak hibák, és ezért eshetett ki ezúttal korán 1000 méteren. “A lényeg, hogy pozitív maradjak, nem hagyom, hogy egy rontás kizökkentsen. Szerintem a zsűri gyorsan döntött, hogy engem nem akadályoztak, így nem jutottam tovább. Nem hagytam, hogy ez az érzés maradjon bennem, hanem 15-20 perc múlva már arra összpontosítottam, hogy a váltóban jól menjünk” – jegyezte meg.

Az ötkarikás bajnok férfi váltóban a Liu-testvérek és Krueger mellett ezúttal Varnyú Alex kapott lehetőséget. A táv első felében a magyar staféta a mezőny végén halad, ám amint fokozódott a tempó, az élre tört, így az oroszokat megelőzve győzni tudott.

A nők 3000 méteres váltójában is volt FTC-érdekeltség, hiszen Jászapáti Petra és Kónya Zsófia mellett Somogyi Barbara, valamint Sziliczei-Német Rebeka lépett jégre. A hazai négyes ugyan tartotta a riválisok tempóját, ám előzni nem tudott, így nem jutott elődöntőbe. A kieséssel az is eldőlt, hogy ezúttal nem sikerült előrelépni a vk-rangsorban a kilencedik helyről, márpedig ebben a számban a legjobb nyolc szerez majd kvótát a pekingi téli olimpiára.

Liu Shaolin Sándor:

– Pénteken is remekül korcsolyázott, ezer méteren gond nélkül jutott be a vasárnapi negyeddöntőbe. Ennyire jó formában van?
– Nem érzem magam jó formában – már magamhoz képest, de van már annyi rutinom és tapasztalatom, hogy hozzam ezeket a futamokat így is.

– Igaz, ami igaz, a csúcsformát a pekingi olimpiára kell időzíteni.
– Erről van szó: nem most kell jó formában lenni. A világkupa-sorozat után vár még ránk két nagyon kemény hónap az olimpiáig, sokat kell még dolgozni ahhoz, hogy Pekingben tényleg csúcsformában legyünk.

– De még így, ilyen formában is elvárás volt saját maga számára, hogy a selejtezős napokat sikerrel vegye?
– Lehet így is fogalmazni, bár a sportban gyakorta borul a papírforma, a short trackben pedig ez kiváltképp így van. Tudom, közhelyesen hat, mégis igaz: megpróbálunk minden egyes távon minél messzebbre jutni – itt, Debrecenben is.

– Vagyis ezúttal tényleg nem az éremszerzés az elsődleges cél?
– Én szeretek nyerni, de ki nem szeret? A kvalifikációs világkupa-sorozatban viszont tényleg a kvóták megszerzése a legfontosabb. Nem állunk rosszul, szerintem kilencvenkilenc százalékban megvagyunk.

– A váltóban ezúttal Varnyú Alex kapott lehetőséget, gond nélkül hozták a továbbjutást – hogy érzi, ez az újabb összetételű csapat jobb, erősebb?
– Örültem annak, hogy Alex kapott lehetőséget, szerintem jól is ment, mégiscsak egy rutinos short trackesről van szó. Ettől függetlenül egyáltalán nem biztos, hogy a továbbiakban fut majd a váltóban, hiszen az a cél, hogy minél többféle felállást kipróbáljunk, hogy gyakoroljuk a különböző taktikai elemeket. És ha már váltó: végre újra én lehettem a befejező ember!

– Visszavette ezt a szerepet az öccsétől, Liu Shaoangtól?
– Szükség volt arra, hogy Ádó is gyakorolja ezt a szerepkört, de tényleg nagyon örültem, hogy pénteken újra én fejezhettem be a futást – máshol nem szeretek korcsolyázni, mert azokban a pozíciókban sokszor őrült dolgok zajlanak a jégen, a befejező emberek valahogy nyugodtabbak, és ebben a pozícióban egyszer kell úgy istenigazából megnyomni – a legvégén.

– Az elődöntőben a hollandok, az olaszok és az oroszok várnak a csapatra.
– Ismerjük az összes ellenfelet, szerintem simán hozható az elődöntő.

Fradi.hu, NSO