Új játékosunkkal beszélgettek.

Marko Marin fociéletrajza terjedelmesebb, mint sok étterem étlapja” – kezdi a Fradi legújabb igazolásának bemutatását a Transfermarkt.de utalva arra, hogy vb-bronzérmes középpályás mára már 10 országban és 12 klubban fordult meg eddigi pályafutása során.

Ha nem találtam volna megfelelő ajánlatot, az opcióim közt lett volna a visszavonulás – árulta el Marin a Transfermarkton megjelent beszélgetésben –, de kellően fittnek és erősnek éreztem magamat a folytatáshoz, egyszerűen korai lett volna, hogy felhagyjak a sporttal. Szóval viszonylag korán eldőlt, hogy a karrierem befejezését hátra fogom sorolni a lehetőségeim között. Magyarország mellett más országokból is voltak opciók, német klubokkal viszont nem volt kapcsolatom.

Az elmúlt években időről időre kapcsolatba kerültem a Ferencvárossal, idén pedig sikerült megegyeznünk. Ez egy tradicionális klub és az ország legnagyobb klubja, amely a bajnoki címért harcol, és már harmadik éve csoportkörös Európában – mondta Marin. – Idén sajnos nem tudok csatlakozni hozzájuk az Európa Liga csoportkörében, de remélem, hogy megéljük a tavaszt és akkor már én is segíthetek. A magyar bajnokság sok új stadionnal rendelkezik, a Fradi infrastruktúrája pedig nagyon profi. Itt Hajnal Tamás a sportigazgató, akit mindenki ismer a Bundesligából. Felvettem vele a kapcsolatot, és teljesen meggyőzött, izgalmas feladatnak tartom a Ferencvárost. Úgy vettem észre, hogy a szurkolók itt nagyszerűek. Ha Németországhoz hasonlítjuk, itt kisebb a stadion ugyan, de remek a hangulat.

A német játékos az interjúban elárulta, hogy egy plusz egyéves szerződést írt alá a Ferencvárosnál, amely sportszakmai szempontból is nagyon jól illeszkedik a karrierjébe.

Hasonló a helyzet itt, mint Belgrádban, ahol szintén minden meccsen mi voltunk az esélyesek a Crvenával. Nagy a nyomás, hogy megnyerjük a bajnokságot. Aztán a nyári BL-selejtezőkre is koncentrálnak, ahol a Bajnokok Ligája-csoportkör a tét. Ezen a nyáron mindenképp olyan döntést akartam hozni, ami sportszakmailag is megfelelő, de emellett olyan városnak vagy környezetnek kellett lennie, ahol mindannyian jól érezzük magunkat a családommal. Amit Budapesten tapasztaltam az elmúlt napokban, hogy ez tényleg egy szuper város! Ha az ember egy kis időt tölt itt, nagyon hamar rájön erre. Ez is szerepet játszott a döntésemben – folytatta Marin, aki azt is elárulta, hogy 32 évesen is fittnek érzi magát és eszébe sem jutott, hogy a visszavonulására gondoljon. Hozzátette, hogy több ajánlata is volt különböző országokból, de német klubokkal nem került kapcsolatba, majd arra is válaszolt, meddig szeretne még profi szinten játszani. – Most valószínűleg jól nézne ki az a mondat a címlapon, hogy “addig, amíg minden rekordot megdöntök a az átigazolásaim számával (nevet). De erre nem fog sor kerülni. Addig akarok játszani, amíg még mindig szórakoztató számomra a foci, jól teljesítek, és a klubnál dolgozók elégedettek velem. Már kiskorom óta hatalmas futballrajongó vagyok. Ha fitt és egészséges vagy, és látod, hogy még mindig sikeres lehetsz, akkor tényleg nincs okod abbahagyni.

Marin az interjúban megemlítette, hogy a Fiorentinánál és az Anderlechtnél töltött időszak olyan volt, amiről nem szívesen beszél. Nagy reményekkel költözött Belgiumba, de már akkor sem volt formában, mert sérülésből tért vissza, és nem volt fitt állapotban, majd néhány meccs után ismét megsérült és az említett két csapat egyikénél sem tudta igazán megmutatni, hogy mire képes.

A pályafutásom szempontjából abban az évben jó volt ráeszmélni, hogy százszázalékos állapotban kell lenned, mielőtt továbblépsz, mert így a kluboknak és nekem sem volt szép, hogy nem tudtam visszaadni semmit a bizalomból. Összességében viszont eddig nagyon szép és sikeres karrierem volt, elégedett és boldog vagyok vele. És még egyszer hangsúlyoznom kell: remélem, még nincs vége. Szeretnék még néhány címet nyerni a Ferencvárossal – válaszolta a korábbi vb-bronzérmes labdarúgó, akitől azt is megkérdezték, melyik német támadójátékos tetszik manapság neki a legjobban. – Ez tulajdonképpen elég egyszerű: Florian Wirtz a Leverkusenből, aki jelenleg egyszerűen őrületesen játszik. Továbbra is figyelemmel kísérem a Bundesligát, nagyszerű, amit csinál. Hatalmas potenciál van benne, és én őt kedvelem a legjobban.

A német középpályás több személyes részletet is elárult, például kiderült, hogy légiós évei alatt angolul és spanyolul is kiválóan megtanult, emellett természetesen németül, s az egykori Jugoszlávia területén születettként szerbül is beszél. „Az Olympiakosznál töltött két évem alatt sajnos nem sikerült megtanulnom görögül” – viccelődött. Arról is beszélt, legtöbb csapatánál – a Ferencváros már a 12. klubja, Magyarország pedig a 10. ország, ahol megfordul – az angol volt az öltöző hivatalos nyelve, a kommunikáció miatt pedig az FTC-nél sem aggódik.

Marin végezetül elárulta, hogy pályafutása befejeztével is szeretne a labdarúgás berkein belül maradni, ezért fél évvel ezelőtt beiratkozott egy sportmenedzsment képzésre, jelenleg is ezt tanulja a labdarúgás mellett, és inkább ezen a pályán tudja elképzelni magát, mint edzőként.

Csakfoci, NSO