A legendás basszusgitáros, Clubunk szurkolója 68 évesen ült át az égi lelátóra.

A szomorú hírt lánya osztotta meg egy közösségi oldalon.

A Kopaszkutya című legendás filmben az ő szájából hangzik el:

Haladjunk, mert ötkor játszik a Fradi!

Ő írta a Tetovált lány zenéjét is.

A Fradihoz való kötődését ellenséges közegben is felvállalta, ahogy egy békéscsabai koncertbeszmámolóból kiderül.

Póka Egonék 2009 márciusában az első Bluesházba látogattak el, amikor a koncert előtt a női kézis csapatunk épp egált játszott az FTC-vel.

Később, a koncerten Egon két nóta között a fociról kezdett el beszélni, mire egy elszánt lila torok felüvöltötte: „MTK!” (lévén a zenész fővárosi). Erre a basszgitáros némileg megsértve forró talajra lépve azt merészelte mondani Csabán: „nem, Fradi!“. Na, mondanom sem kell, a kézi meccsről átszivárgott tábor majdhogynem kifütyülte a legendát.

forrás: hir6.hu

póka

Életrajza:

1953. augusztus 19-én született Budapesten. Zenei általános iskolába járt, 12 évig zongorázni, három évig harsonázni tanult. A kőbányai Pongrác-telep – ahol családja lakott – azonban nem igazán a zongoraművészeiről volt híres, és a legendás 1960-as években inkább gitárral lehetett érvényesülni a külvárosokban is, ezért készített magának egy basszusgitárt, és ezzel lépett fel. 17 éves korában előadóművészi vizsgát tett, azóta professzionális zenészként dolgozik.

Játszott Radics Béla Tűzkerék együttesében, 1970-ben tagja lett a Metró együttesnek, basszusgitározott Horváth Charlieval az Olympiában, majd külföldi vendéglátózás után, 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Bandben. Olyan, a magyar blues-életben jelentős szerzemények fűződnek nevéhez, mint a Közép-európai hobó blues II., a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, a Kopaszkutya, a Tetovált lány, a Moszkva tér blues, és a Vadászat album zenéjének jelentős része.

1997-től 2009-ig a P. Mobil basszusgitárosa és szövegírója volt. (Adj király katonát!, Babba Mária, Benzinkút-Mobileum 2009, Dől a lé, Drága Arankám, Kutyából szalonna, MÓÓÓÓBIL-Mobileum 2009, Most is azt érzem, Ne állj mögém, Ne engedd elmenni a mamát, Visszajövök.) Jelenleg tagja a Visegrádi Négyek zenészei alkotta Visegrád Blues Bandnek, továbbá a Póka Egon Experience triónak, amely 2007-ben alakult, és tanítványai társaságával – ifj. Tornóczky Ferenc és Szakadáti Mátyás – idézi meg a “gitáristen” Jimi Hendrix szellemét. Számos koncerten és fesztiválon is fellép. Többször választották az év basszusgitárosának. Termékeny és sikeres zeneszerző, több mint 200 dalt írt.

1993-tól a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete által támogatott Kőbányai Zenei Stúdió alapító-igazgatója, Weiner Leó-díjas zenepedagógus, Kőbánya díszpolgára. 2008-ban a Bluespatika Életműdíjjal, 2012-ben Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Dalai mindig velünk maradnak! Isten fogadja magához!