Svájci lapszemle a tegnapi Bajnokok Ligája playoff visszavágóról.

A Young Boys bejutott a BL-be – 25 millió frank körüli bevételre számíthatnak” – közelíti meg a pénz szempontjából a keddi mérkőzést a Neue Zürcher Zeitung. A lap kiemeli, néhány nehéz pillanat ellenére is kitartott a svájci csapat, már csak azért is, mert kellő elszántságról és egységről tettek tanúbizonyságot. Megemlítették, hogy az első félidőt követően ugyan az összesített állás 4-4 volt, de “hirtelen nehéz volt elképzelni, hogy az YB hogyan fog ellenállni ennek az erőnek, több ezer tüzes és hangos szurkoló hajtotta ugyanis a Ferencvárost Budapesten. Mintha egy emberrel kevesebb lett volna a Young Boys, akárcsak az első mérkőzésen”. Hozzátették, az első 45 perc utáni szünet olyan volt, mint a vihar előtti csend, de a vihar végül nem jött el, a Ferencváros pedig ha tehetné, minden bizonnyal újrakezdené a második játékrészt. “A Young Boys visszatért a játékba, jobban irányított, megnyugtatta a játékot és vele együtt a közönséget is, Laidouni piros lapja után pedig magabiztosan uralták a meccset”.

A YB valóra váltotta a BL-álmokat” – írja az srf.ch, amely szerint 2-2 után a svájciaknak meg lett volna a lehetőségük, hogy elkerüljék a “kényes végjátékot” és korábban lezárják a párharcot, de Jordan Siebatcheu számára túl nagy volt ez a teher a 11-esnél. Megjegyezték, hogy emberhátrányban a magyarok csak korlátozottan tudták komolyabb bajba sodorni az YB-t, David von Ballmoos kapus a 88. percben semmisítette meg a hazaiak legnagyobb gólszerzési esélyét.

Aztán hirtelen nagy csend lett” – olvasható a Berner Zeitung címlapján, utalva arra, hogy a Young Boys harmadik gólját követően csak a svájci játékosok örömét lehetett hallani a Groupama Arénában. Pedig mint írják, az első 45 percet követően a hazai játékosok frenetikus taps kíséretében vonulhattak az öltözőbe, hiszen “a rossz kezdés után fesztivállá változott a stadion”. A lap tudósítója megjegyezte, “az, hogy ez egy kellemetlen meccs lesz az YB számára, már jóval a kezdés előtt világossá vált, hiszen maszk nélküli zöld-fehér szurkolók tömege tolongott a ferencvárosi Groupama Aréna előtt. Koronavírus? Úgy tűnik, itt elfelejtették”. Megjegyezték, hogy egy órával a kezdés előtt szinte megtelt a hazai B-közép, és amikor a Young Boys játékosai a gyepre léptek bemelegíteni, harsány füttyszóval fogadták őket, a hangulat a 2018-as és 2019-es Bajnokok Ligája rájátszásra emlékeztette a svájciakat, amikor az YB Zágrábban és Belgrádban vendégszerepelt. A portál szerint az YB fél lábbal már a BL-csoportkörben érezhette magát 2-2 után, de ami ezután következett, az semmivel sem maradt el a berni mérkőzéstől, hasonló drámát láthatott a közönség. A portál egy másik cikkének címében azt írja, “Megváltás a hosszabbításban: az YB a Bajnokok Ligájában”. Megjegyzik, hogy a svájciaknak a végéig kellett reszketniük, de a csereként beállt Mambimbi a 93. percben mindent eldöntött.

Budapesten is thriller volt, akárcsak a berni első mérkőzésen” – olvasható a 20min.ch tudósításában, a portál szerint a Young Boys morálja volt a döntő faktor a győzelemben.

A bluewin.ch-nak nyilatkozott az első gól szerzője, Cedric Zesiger is, aki nem tagadta, hogy elöntötték az érzelmek a lefújást követően. – Néhány könnycseppet is elmorzsoltam. Keményen meg kellett küzdenünk a győzelemért. A Ferencváros megnehezítette az életünket, főleg az első félidőben nem találtunk jó megoldásokat. De aztán az óriási akaraterőnknek köszönhetően megfordítottuk a mérkőzést, amihez kellett az is, hogy együtt, csapatként mindent megtegyünk a sikerért. A BL-be jutással egy gyerekkori álmom vált valóra, hihetetlen érzés. A nagyapám mindig ott volt mellettem, ha ezt látná, az hihetetlen lenne – zárta a védő.

Drámai rájátszásmeccs Budapesten” – ez már a Blick címe. A lap szintén kiemeli a Groupama Aréna csodálatos hangulatát, hozzátéve, hogy Peter Stöger alakulata hátrányban, vesztett állásnál is képes volt megrázni magát, és visszajött az összecsapásba. „És amikor Ryan Mmaee fejesével átvette a vezetést az FTC, a pokol elszabadult a fantasztikus Groupama Arénában. A Fradi volt közelebb a továbbjutáshoz, nem állt jól a Young Boys szénája” – szerepel Alain Kunz helyszíni tudósításában.

Az Aargauer Zeitung sem tudott szó nélkül elmenni a budapesti légkör mellett. „A Ferencváros Wingo és Mmaee találatával fordított, a Groupama Aréna ekkor tombolt”.

Dominic Wuillemin, a Berner Zeitung és a Tages Anzeiger munkatársa is Budapestről tudósította a találkozót. „És hirtelen elcsendesedett” – utal a cím a Young Boys harmadik keddi góljára, amely eldöntötte a budapesti összecsapást. „A Young Boysnak kemény menet volt a Ferencváros elleni, nagyon ‘forró’ volt az atmoszféra. A szünetben, 2–1-es magyar vezetésnél a közönség őrjöngő tapssal jutalmazta a levonuló játékosokat. Ekkor úgy tűnt, hogy ami rosszul kezdődött a magyarok számára, az végül fesztivál lesz. Az, hogy ez egy kellemetlen meccs lesz a Young Boys számára, már a kezdés előtt nyilvánvalóvá vált: zöld-fehérbe öltözött, maszkos tömeg tolongtak a ferencvárosi Groupama Aréna felé menet. Koronavírus? Úgy tűnik, Magyarországon ezt már elfelejtették. Egy órával a kezdés előtt a lelátók már majdnem megteltek – a meredek sorokkal rendelkező stadion egy üstre emlékeztetett, a hangulat olyan volt, mint a 2018-as, illetve a 2019-es BL-playoffban, amikor a Young Boys Zágrábban, illetve Belgrádban lépett pályára”.

24 Heures: „Ráijesztettek a Young Boysra, de ott lesz a Bajnokok Ligájában!

A watson.ch nagy hangsúlyt fektet a főtáblára jutás financiális hozadékainak részletezésére. A konkrét számadatok mellett kiemelik, hogy egy „kisebb költségvetéssel dolgozó svájci klub számára a milliók sokkal többet jelentenek, mint a Real Madridnak, vagy a Bayern Münchennek, ahol csak az átigazolások során több százmillió frank forog minden szezonban”. A cikk a nagy siker kiváltotta érzelmeknek is teret ad, két Young Boys-játékos mérkőzést követő nyilatkozataiból is idéz: „Hihetetlen, keményen meg kellett küzdenünk érte. Az első félidőben a megfelelő kezdés ellenére sem voltunk jók. De csapatként hihetetlenül jól reagáltunk. Egy kisfiú álma vált valóra. Volt néhány könnycsepp” (Cédric Zesiger) „Ez az igazi boldogság! Nehéz meccsek voltak, sok akadállyal, de mi ezeket mind elhárítottuk” (Christian Fassnacht)

Büntető, Csakfoci, M4 Sport, NSO