Clubunk friss Európa-bajnokának győztes futamát és értékelését is láthatod.

A K-2 500 méteren nem rajtolt kiemelkedőn a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra-duó, de a maradék 450 méter így is a magyar egységről szólt. A mieink méterről méterre őrölték fel a mezőnyt, a végén a rendkívül erős fehérorosz Khudzenka, Litvincsuk-párost is állva hagyták, és fél hajó előnnyel lettek Európa-bajnokok.

Próbáltunk a saját dolgunkra figyelni. Meglepett, hogy ilyen jól bírtuk a táv végét, és hogy a fehéroroszok pedig kevésbé. Az olimpia lesz idén a főverseny, éppen ezért nehéz belőni, hogy a többi nemzethez képest hol tartunk, hiszen mindenkinek más időpontban zajlott a nemzeti válogatója. Ha a mi párosunkat nézem, akkor azt érzem, hogy jobban mentünk most, mint a szegedi olimpiai válogatón – nyilatkozta Kozák Danuta.

A válogatón nem mentünk olyan jól, mint előtte az edzéseken, ez viszont most tök jól sikerült. A táv elején még van mit javítanunk – mondta Bodonyi Dóra, akinek szavait az ötszörös olimpiai bajnok is megerősítette. – Az a cél, hogy javuljunk az olimpiáig. Ez a páros a válogatóra még egyáltalán nem volt összerakva, de remélem, hogy fogunk tudni még fejlődni.” – tette hozzá Kozák Danuta.

– Hogy érzed magad alig pár órával a győztes döntőd után?
– Az előző héten volt az olimpiai válogató Szegeden, úgyhogy most eléggé feszített a tempó, őszintén szólva már várom, hogy a végére érjünk ennek az időszaknak, és visszatérjünk az olimpiai felkészüléshez, az edzésekhez.

– A döntőben úgy tűnt, hogy a táv második felét jobban bírtátok, mint a fehéroroszok. Így is készültetek, hogy inkább a második résztávon robbantotok?
– Így van, készültünk a hajrára, azt is tudtuk, hogy a szembeszél miatt kicsit hosszabb lesz a pálya. Igazából a rajtunkon van még mit csiszolnunk, de összességében elégedettek lehetünk.

– Milyenek voltak a körülmények? Az ellenfelek mellett úgy nézett ki, hogy voltak más nehezítő tényezők is.
– Őszinte leszek, ez nem egy jó pálya. Nincsen például felvezetősáv, illetve az utolsó 200 méter körül két oldalon betonfal van, vagyis a legkisebb szél is nagy hullámokat tud gerjeszteni. Remélem a vasárnapi, egyéni döntőre javulni fog a helyzet, akkor már a futam előtt nem lesz annyi mozgás a vízen. Pénteken és ma is sok előfutam volt a mi számunk előtt, és ezek mellett a különböző motorcsónakok is nagy hullámzást okoztak. Ez sosem ideális.

– Azt nyilatkoztad, hogy jobbnak érezted a mai futamotokat, mint amit nemrég, a szegedi válogatón teljesítettek. Konkrétan miben éreztél előrelépést?
– Az olimpiai válogató előtt nem sokkal ültünk össze először Bodonyi Dórával, és a szegedi viadalon, rögtön éles körülmények között mentünk először pályát. Azonban ott a döntővel kezdtünk, nem volt előfutam. Szegeden ugyan nyertünk, de voltak még hibák, próbáltuk most ezeket kijavítani. Sikerült az Eb-re fejlődnünk, de úgy érzem tudjuk mi még ezt majd fokozni.

– Milyen egy hajóban evezni Bodonyi Dórával? Nagyjából két hete alkottok egy párt, külső szemlélőként viszont azt mondaná az ember, hogy évek óta együtt mentek K2-ben.
– Dóriban az a jó, hogy érzem, hogy van ereje és jól tud tolni, nagyon stabilnak érezzük a hajót, nincs billegés. Azonban minnél többet megyünk együtt, annál jobban összeszokhatunk. Egyre több információnk lesz a másikról, és ezzel fokozatosan tudunk fejlődni.

– Edződ és egyben férjed, Somogyi Béla hogy értékelte a döntőtöket?
– Még nem volt időnk találkozni, hiszen rögtön a futam után mentünk az eredményhirdetésre, majd doppingvizsgálatra, ezért hosszabban még nem volt időnk értékelni. Annyit tudott nekem gyorsan mondani, hogy a futam vége jó volt. Bővebben csak délután tudjuk majd megbeszélni a mai döntőt.

– Vasárnap ismét hajóba szállsz. Hogy érzed, mire kell majd leginkább figyelned a K1 500 fináléjában? A hamarosan négyéves kislányodnak egy szép ajándék lenne mondjuk két aranyérem.
– Óvatosan fogalmaznék a vasárnapi döntő előtt. Amikor a dobogón álltunk és hallgattuk a magyar himnuszt, nagyon jó érzés volt tudni, hogy ez most nekünk, értünk szól. Rég élhettük már ezt át nemzetközi versenyen. Nem kiabálnám el a vasárnapi döntőt, mert kemény ellenfelek várnak rám. illetve a körülmények sem lesznek egyszerűek, elég egy apró hullám, és minden borulhat. Kemény verseny lesz.

Fradi.hu, KajakKenuSport