Clubunk tehetséges birkózója véres csatákat vívott az aranyéremért. Gratulálunk!

Ferencvárosi szempontból kiválóan alakult a Szkopjéban zajló U23-as birkózó Európa-bajnokság szombati versenynapja. A férfi kötöttfogásúak 67 kilogrammosok között induló Váncza István ugyanis bejutott a döntőbe! Magyar bajnokunk első két ellenfele nem állt ki, így Váncza mérkőzés nélkül jutott be az elődöntőbe. Ott az ifjúsági Európa-bajnok azeri Hasrat Jafarov várt rá. Az azeri nagyon kemény ellenfélnek bizonyult, többször is lefejelte az FTC junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmesét, akinek felszakadt a szemöldöke. Váncza ennek ellenére remekül állta a sarat és végül nagy csatában 4:3-ra győzött.

A döntő

Az ellenfél a török Kadir Kamal volt. Igen keményen alakult a döntő is, számtalanszor meg kellett állítani a mérkőzést, mert az összefejelések miatt hol az egyik, hol a másik birkózót kellett vérzés miatt ápolni. Először Kamal szerzett pontot, és ő is próbálkozhatott akcióval, így a mérkőzés felénél 2-0-ra vezetett. Ezt követően azonban nagyon próbálkozott Váncza, aki előbb egy pontot szerzett, majd miután ő is földről próbálkozhatott, kiegyenlített, és tudni lehetett azt is, hogy ha így marad az állás, akkor övé az arany. Bár török ellenfele nagy elánnal jött előre, Vánczának sikerült visszavernie a támadásokat, így Európa-bajnoki aranyérmet ünnepelhetett.

A 2-0-s hátrányból felálló Váncza István elmondta, jót tett neki a kényszerpihenő, hiszen így újult erővel vághatott bele a felkészülésbe.

Sajnos az Eb-t megelőzően egy hónapon át nem birkózhattam egy sérülés miatt, de az Európa-bajnokság előtt két-három héttel már újra elkezdhettem az edzéseket. Úgy tűnik jót tett ez a kis pihenő, bár egy sérülés soha nem jön jókor egyetlen sportolónak sem – mondta Váncza István. – Most, hogy ettem pár falatot, már minden a legnagyobb rendben van. Nagyon jól érzem, hihetetlenül boldog vagyok, hogy megnyertem ezt az Eb-t. A sérülésem ellenére én azzal a céllal érkeztem Szkopjéba, hogy végül majd egy aranyéremmel mehessek haza. Mondhatni, én már előre elkönyveltem magamban, hogy ez a forgatókönyv fog lejátszódni.

Nagyon boldog vagyok, hogy István megnyerte ezt a tornát. Egy korábbi sérülése miatt nem jó előjelekkel vágott neki ennek az Európa-bajnokságnak, így nagyjából egy hónapig nem is birkózott – kezdte Sike András. – A sérülése után azonban az utóbbi hetekben már keményénen és kitartóan edzett, hogy minél eredményesebben szerepeljen a szkopjei megmérettetésen. A korábbi sérülése ellenére titkon reménykedtem abban, hogy sikerül szép eredményt elérnie ezen az Európa-bajnokságon. Azt gondolom, ha István továbbra is ilyen kitartóan, mindent beleadva edz és készül, akkor nem csak a korosztályos versenyeken, de a felnőttek között is nagyon szép eredményeket érhet el a későbbiekben.

Fradi.hu