Labdarúgó csapatunk vezetőedzője elmondta, hogy egyik bajnoki címet sem volt könnyű megszerezni.

– A focicsapattal ünnepelt kedd este?
– A családommal voltam, koccintottunk a feleségemmel. Úgy tudom, hogy a játékosok együtt ünnepeltek, én viszont otthon töltöttem az este hátralévő részét.

– Ki volt az első, akivel beszélt a meccs után? Miről beszéltek?
– Amikor lefújták a meccset, Ukrajnában már túl késő volt, ezért oda nem telefonáltam, elsőként a fiamat hívtam fel, aki Londonban él. Vele beszélgettem, természetesen ő is gratulált nekem.

– Ebben az idényben is a Fradi dominált. Mit gondol, minek köszönhető a nagy különbség?
– Fontos volt, hogy minden poszton több azonos képességű futballista versengett a csapatba kerülésért. Ez a fajta konkurenciaharc jót tett a csapatnak, a labdarúgók kellően motiváltak voltak. Emellett a csapat az elmúlt években tökéletesen átvette a futballról alkotott filozófiámat, az új játékosok is gyorsan megértették és megtanulták, hogy mit várok el tőlük. Mindez remek egyensúlyt teremtett a csapaton belül.

– A szezon őszi vagy tavaszi fele volt nehezebb?
– Két különböző időszakról beszélünk, mindegyikben másfajta motivációt kellett találni a játékosok számára. Más ugye a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelni és heti két meccset játszani, abban a helyzetben mintha fel sem tűnt volna, hogy kétszer is pályára kell lépni egy héten. Természetesen a tavasszal is ugyanolyan keményen kellett dolgoznunk, hiszen mindenki szeretne visszatérni a BL főtáblájára, ehhez pedig, mint tudjuk, az első lépés a bajnoki cím megnyerése.

– Mit érzett, amikor lefújták az Újpest elleni meccset? Örömöt, megkönnyebbülést?
– Örültem, sőt, nagyon örültem! Óriási boldogság volt, hogy a Fradi-szurkolók a mérkőzés előtt és után is támogatták a csapatot, az pedig külön büszkeség volt számomra, hogy a kilencedik, Újpest elleni mérkőzésemen nyolcadik alkalommal irányíthattam győztes csapatot. Ez nagyon jó eredmény, hiszen tudom, hogy a derbik a legfontosabb mérkőzések a drukkerek számára. Biztos vagyok benne, hogy a szezon végén mindenki örömmel gondol majd vissza arra, hogy a mostani idényben háromszor is győzni tudtunk az Újpest ellen.

– A háromból melyik bajnoki címet volt nehezebb megszerezni és miért?
– Egyiket sem volt könnyű megszerezni! Az elsőt azért volt nehéz, mert akkor még én is új voltam a klubnál, próbáltam átadni a futballistáknak az elképzeléseimet, melyek számukra is újak voltak. Végül a folytatásban minden jól működött, az új játékosok is hamar beilleszkedtek, és mint mondtam, gyorsan megértették, hogy mit várok tőlük, szerintem ennek is köszönhető, hogy kétszer is sikerült megvédeni a bajnoki címünket. A harmadik év azért volt nehezebb, mert a többi csapat is rendkívül motivált volt, hogy legyőzzön bennünket. Emlékszem az első idényemre a Dinamo Kijev edzőjeként, nagyon motiváltak voltunk a Sahtar Donyeckkel szemben és kétszer is sikerült megnyernünk az ukrán bajnokságot. Ahogy elnézem, a Ferencváros számára nem lesz egyszerű fenntartani ezt a dominanciát, hiszen a Puskás Akadémia és a Fehérvár is arra készül, hogy megszerezze az elsőséget. A következő idény biztosan nagyon érdekes lesz!

– A Ferencváros történetének egyik legsikeresebb edzője lett az elmúlt években. Mit jelent ez önnek?
– Büszke vagyok, hogy itt dolgozhatok és boldog is, hogy ilyen eredményes időszakot élhetünk meg együtt. A szurkolók és a játékosok is megérdemlik ezeket a győzelmeket, különösen az idei szezonra igaz ez, amikor a mérkőzések többségét egymás nélkül kellett megvívnunk. A Ferencvárosnak vannak a legjobb szurkolói Magyarországon, ezért minket különösen hátrányosan érintett, hogy a vírushelyzet miatt üres stadionokban kellett játszanunk. A játékosoknak igenis sokat jelent, amikor érzik a szurkolók támogatását. Büszke vagyok, hogy részese lehetek a győzelmeknek és ennek a nagy klubnak.

– Játékosként 12 bajnoki címet nyert a csapataival, ami egészen magas szám. Edzőként ötnél tart. Meglehet itt is a 12?
– Számomra mindig az a legfontosabb cél, bárhol is dolgozzak éppen, hogy megnyerjem a bajnokságot, éppen ezért nagy öröm, hogy a Ferencvárosnál mindhárom idényemben sikerült a pontverseny élén zárni. Nem volt könnyű! Sokan csak azt látják, hogy mindhárom legutóbbi idényt nagy előnnyel nyertük meg, azt gondolhatják, hogy nem volt nehéz dolgunk, pedig az volt! Minden nap keményen kellett dolgozni azért, hogy sikeres legyen a Ferencváros.

A teljes beszélgetés: Fradi.hu