Liu Shaoangot kérdezték a VB előtt.

– A tavalyi világbajnokságot eltörölték a koronavírus-járvány miatt, két évvel ezelőtt pedig a kéztörése miatt nem versenyzett Szófiában, vagyis…
– …jó messzire vissza kell menni az időben, hogy egy, az én olvasatomban is „normális” világbajnokságot találjunk, merthogy a 2018-as montreali vébé meg nem sikerült túl jól. Négy éve szereztem legutóbb érmet Rotterdamban.

– Akkor viszont rögtön kettőt is, hiszen ezer méteren a második lett, míg a váltó tagjaként a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Nem kötekedés gyanánt, de emlékszik mit mondott a pjongcsangi olimpia végén – aranyéremmel a nyakában?
– Egyfelől azt, hogy ha jól csináljuk, az a bajnoki cím csak valaminek a kezdete lehet. Másfelől azt, ne higgye, hogy nem emlékszem, hogy a világbajnoki aranyérem hiányzik a gyűjteményből – igaz, akkor még az Eb-cím sem volt meg… Szerettem volna még az olimpia előtt behúzni a világbajnoki aranyat, nem jött össze. Remélem, a körülmények, valamint az állapotom és a formám lehetővé teszi, hogy Dordrechtben végre elérjem a célomat.

– Hallja a felhangokat?
– Mire gondol?

– Dél-Korea, Kína, Japán és Nagy-Britannia sem indul a világbajnokságon, vannak, akik máris mondják, így könnyű lesz érmet szerezni…
– Sosem lesz az, nem is lehet könnyű világbajnokságot nyerni! Arról nem tehetek, hogy vannak, akik nem vállalták a részvételt, akik pedig ott lesznek a jégen, azok többé-kevésbé egyenlő feltételek mellett készülhettek a versenyre. Persze, a mezőny nem lesz teljes, ám a mi sportágunkban gyakoriak a bukások, ezért úgy kell felfogni egy-egy döntőt, mintha a távol maradók azért nem lennének ott a fináléban, mert az elődöntőben elestek, vagy éppen nem mentek jól, s ezért kiestek.

– A csonka világbajnokság is motiválja?
– A motivációmmal sohasem volt gond, és ahogy mondtam, régóta szerepeltem jól vébén – ez már kezd nyomasztani, úgyhogy csak még inkább tűzbe hoz, hogy végre talán újból ott állhatok a dobogón.

– Az Eb-n január végén nem sikerült.
– A kontinensviadal felkészülési állomás volt a számunkra: hosszú hónapok után versenyezhettünk ismét. És az a verseny kicsit fel is ébresztett minket – helyrerakott mindannyiunkat. Azt remélem, hogy Dordrechtben már mindenki fittebb lesz, és képes lesz jobban koncentrálni az adott futamra.

– Segít, hogy ismerik a dordrechti pályát? Két évvel ezelőtt magyar szempontból minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálták azon a jégen.
– Az biztos, hogy nem válik hátrányunkra, hogy nem okoz majd meglepetéseket a jég, amelynek a minősége ugyanakkor nem tartozik a legjobbak közé.

– A válogatott edzői jó ideje hangoztatják, hogy a magyar férfiváltó a jelenlegi összeállításában nagyon erős. Egyetért?
– Csak ne essünk el…. Vicceltem, nem bántottuk Burján Csabát sem a gdanski bukása után, ez benne van a pakliban. Igen, egyetértek, ha össze kellene állítanom a világ legjobbjai közül egy váltót, lehet, hogy ezt a négy embert választanám. Először viszont Krueger John-Henry sérülése, majd Burján Csabi eltiltása miatt nem tudtunk gyakorolni, s bár az Európa-bajnokság nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a vébén remélhetőleg képesek leszünk megmutatni, mit is tudunk.

NSO