Hokisaink vezetőedzőjével beszélgettek a hajrá és a rájátszás előtt.

– A 2021-es naptári évet indító tízmeccses győzelmi széria után külső szemlélő számára – főleg a gólarányt tekintve – talán némileg meglepő két vereséggel zártuk a februári nemzetközi szünet előtti időszakot, még úgy is, hogy tudjuk, két rangadót játszottunk. Utólag, higgadt fejjel átgondolva hogy látod, mi nem stimmelt ezen a két legutóbbi találkozón?
– Utólag átgondolva sem más a véleményem, mint közvetlenül a mérkőzések után: nyilvánvaló, hogy egy idény során, pláne egy olyan sportágban, ahol eleve 36 mérkőzéses alapszakaszról beszélünk, és mindenki négyszer játszik mindenkivel, vannak hullámvölgyek. Tulajdonképpen lehetetlen végig tökéletesen lejátszani egy szezont, ezt mindenki tudja, aki sporttal foglalkozik. Minden sportágban így van ez, de a jégkorongban különösen. Mi edzők nem robotokkal dolgozunk, hanem emberekkel, és bármilyen apróság eredményezhet kisebb visszaesést a szezon közepén, egy olyan időszakban mint a mostani pedig ez különösen igaz. A tíz győzelemmel alaposan felültünk egy hullám tetejére, törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb jön egy visszaesés. Persze, akár az is előfordulhat, hogy valakinek annyira jól jönnek össze a dolgok, hogy még amikor hullámvölgyben van a játéka, akkor is tud pontot, pontokat szerezni. Nekünk ez most nem jött össze, de a legfontosabb, hogy minél hamarabb ki tudjunk lábalni a hullámvölgyből, és visszatérjünk a győztes útra. Ami pedig konkrétan a két vesztes meccset illeti, még tovább árnyalja a képet, hogy a statisztikákat megnézve még a gólkülönbségek ellenére sem játszottunk alárendelt szerepet. Azt persze mindenképpen hangsúlyoznom kell, hogy hiába vannak meg a helyzeteid, ha azokat nem értékesíted. Most hasonló történt, mint az idény elején, nekünk semmi nem jött össze, az ellenfeleinknek pedig kulcsszituációkban szinte minden. Persze, ahogy azt már láthattuk is, tudunk ennél sokkal jobban is játszani, és a helyzetkihasználásra nagyon oda kell figyelni, nem szabad elkényelmesednünk, most jön a szezon java! De egyáltalán nem mondanám, hogy nagy baj lenne, nincs semmilyen okunk a pánikra.

– Teljesen világos, hogy nem lehet egy teljes idényt hibátlanul végigjátszani, ahogy az is, hogy mindig van az edzői stábnak egy hosszú távú terve az idényre, amiben benne van, hogy mikorra kell formát időzíteni, mikor miben kell javulni. Ez persze az aktuális körülményekhez mérten egy dinamikusan változó terv, de végső soron a minél pontosabb végrehajtása a siker egyik legfőbb kulcsa. Hogy érzed, mennyire tudjátok tartani az erre a nem mindennapi szezonra felépített hosszú távú tervet?
– Korábban is volt már róla szó, de mostanra már mindenki egyértelműen láthatja, hogy még soha egyetlen korábbi idényben sem kellett annyit improvizálni, annyiszor változtatni az előzetesen felépített terveken, mint a mostani szezonban, ez a világ jelenlegi helyzetéből egyértelműen következik. Ez az oka annak is, hogy sokkal kiszámíthatatlanabb a bajnokság is és egy-egy mérkőzésen belül is a meccs alakulása, ezért láthatjuk azt, hogy szinte minden csapatnál vannak váratlan formaingadozások. Természetesen próbáljuk a körülményekhez mérten maximálisan kiismerni az adott helyzetet, és ebből is a lehető legjobbat kihozni, ezen dolgozik a teljes szakmai stáb minden nap. Ha nem is feltétlenül pontosan olyan úton, mint ahogy azt a nyár végén gondoltuk, de készen fogunk állni a rájátszásra. Sőt, az ehhez vezető úton még akár jól is jöhet nekünk az alapszakasz végi erdélyi túra, amelyen öt nap alatt négy meccset játszunk majd. Ebből három mérkőzés a velünk az alapszakasz megnyeréséért a végletekig kiélezett harcot vívó ellenfelek elleni összecsapás lesz, így ezt akár egyfajta mini playoffnak is tekinthetjük. A tudásunk legjavát beletéve dolgozunk azon, hogy az általunk tervezett módon alakuljon az idény vége, aztán hogy ez mennyire sikerült, néhány héten belül kiderül. De még egyszer mondom, készen fogunk állni a rájátszásra.

– Ha már szóba került a rájátszás: az utóbbi évek legszorosabb alapszakaszát hozta az idei szezon, ráadásul a versenynaptár folyamatos változása és csúszásai miatt idén nincs középszakasz, így az első 36 meccs dönt a playoff-kiemelésekről. Most már biztos, hogy három csapat között dől majd el az első hely sorsa, és bár nem javított az elmúlt hét a pozíciónkon, azért még egyáltalán nem kell lemondanunk az alapszakasz megnyeréséről, főleg, hogy a Csíkszereda és a Brassó még kétszer játszik a héten egymás ellen, utána pedig mi utazunk hozzájuk. Az elmúlt két idényben látható volt, milyen nagy szerepe lehet az első kiemelésnek a rájátszás alakulásában. Mi a terved arra az esetre, ha ezúttal nem mi vághatunk neki a legjobb pozícióból az egyenes kieséses szakasznak?
– Nem törvényszerű, hogy az nyeri meg a bajnokságot, aki az alapszakaszt. Egy sikeres rájátszás akár a nyolcadik helyről is kivitelezhető, erre több nemzetközi példa is van, de ezzel azért nem azt akarom mondani, hogy ez mindennapi vagy természetes lenne. Nyilvánvaló, hogy egyszerűbb dolga van annak, aki megalapozza a rájátszását egy első kiemeléssel, de ez egyáltalán nem dönti el végleg a playoff sorsát. A rájátszásnak teljesen külön hangulata és lelkiállapota van, ami érdekessé és kiélezetté teszi, ezért bármelyik helyről lehet sikeresnek lenni. Hangsúlyozom, hogy bár talán idén a szurkolók sajnálatos hiánya miatt nincs olyan kiemelt szerepe a pályaelőnynek, mint normál esetben, ennek ellenére nem akarunk lemondani a minél jobb kiemelésről, ezért szállunk harcba az erdélyi túrán. Minden egyes mérkőzésünkön úgy lépünk jégre, hogy győzni akarunk, ez nem lesz másképp azon a négy találkozón sem. Persze ahogy eddig mindig, úgy most is lépésről lépésre kell haladnunk, annál is inkább, mert ez most ahogy említettem, olyan lesz, mint egy mini középszakasz vagy rájátszás, semmiképpen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne a teljes fókuszunk a soron következő feladaton legyen. Az elmúlt két évben már látható volt, hogy tudunk teljesíteni ilyen nyomás alatt, idén is ezen leszünk.

– Van a fejedben forgatókönyv különböző helyezésekre és ellenfelekre?
– Korainak tartanám foglalkozni ezzel. Igaz, ugyanezt mondtam néhány héttel ezelőtt is, de még most, pár mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt is annyi lehetséges kimenetel van, hogy felesleges energiapazarlás lenne ezt számolgatni. Ahogy említettem, mindent megteszünk a legjobb tudásunk szerint azért, hogy megszerezzük a minél jobb pozíciót, aztán meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok. De szerencsére lesz időnk gondolkodni ezen és kidolgozni a megfelelő stratégiát a playoffra, hiszen február 22-én hazatérünk Erdélyből, 26-án lesz az alapszakasz utolsó játéknapja, és csak március elején kezdődik a rájátszás. Ez elegendő idő lesz erre.

Fradi.hu