Atlétika szakosztályunk sportolója Nico Motchebon idejét döntötte meg.

Az úszó Novák Ilona, a labdarúgó Deák Ferenc és a két atléta, Selmeczi József, illetve Gresa Lajos. Négy nagy név, akik nem csak a magyar, de a ferencvárosi sportban is kiemelkedő eredményeket értek el, ráadásul világcsúcs is köthető a nevükhöz. Hozzájuk csatlakozott az elmúlt hétvégén klasszis középtávfutónk, Kazi Tamás, aki a MASZ Nyílt Fedettpályás Verseny és Szuper Liga 3 próba Versenyen 1:48.75-ös időt futott 800 méteren, amellyel szenior világcsúcsot ért el. Bár Kazi kirobbanó formában van, 35 évesen a sportágban már a szenior korosztályhoz is tartozik.

Korábban már sokszor megemlítettem, hogy a karrierem utolsó versenyei már nem arról szólnak, hogy mit szeretnék még megnyerni, hanem, hogy küzdök az óra és a korom ellen, bebizonyítsam, hogy képes vagyok megújulni” – kezdte Kazi Tamás. „Néha még én is meglepődöm az éppen aktuális produkciómon. Azért ennek volt előjele, hiszen már a múlt héten is nagyon közel jártam a fedettpályás Európa-bajnoki szinthez. Kicsit bosszús is voltam, mert csak egy tized másodpercre voltam ettől, de most meglett. Lélektanilag is fontos lett volna, még motiváltabbá tett, meg szépen is nézne ki az 1:48-cal kezdődő időeredmény. Aztán egyre többen írtak, hogy tudok-e róla, hogy lényegében fedettpályás világcsúcs közelében vagyok, de elsőre nem igazán értettem, hogy miről van szó. Utána derült ki, hogy koromnál fogva már szenior vagy más szóval masters korosztályba is tartozom már” – tette hozzá Kazi.

A verseny előtt a 800 méter világrekordját a kétszeres fedettpályás világbajnoki bronzérmes német, Nico Motchebon tartotta 1:48.92-es idővel, amelyet 16 évvel ezelőtt, 2005. január 29-én Stuttgartban állított fel. Kazi Tamás most ezt döntötte meg.

Elsősorban nem ennek a megdöntése motivált. Aztán megnéztem Motchebon eredményeit és láttam, hogy az atlantai olimpián, 800 méteren ötödik volt 1:43.91-gyel és fedettpályán 1:44.88-as egyéni csúcsa van, ráadásul 600 méteren klasszikus világcsúcstartó is volt, akkor azért jó érzés volt, hogy megdöntöttem az ő rekordját” – reagált a csúcsdöntésre Kazi Tamás.

Többszörös magyar bajnokunk persze a helyén kezeli ezt a sikert is, sőt, már ebből is tovább építené és javítaná a teljesítményét.

Szerintem ebben még van. Egy jó mezőnnyel, egy jó erőbeosztással és ilyen ingerrel a lábamban lehet még faragni az időeredményen. Szeretném is tovább javítani. Ezt egy kis bónuszként élem meg, egy pici hab a tortán. A fedettpályás Eb-kvalifikációnak nagyon örülök, mert szenior atlétáként nincsenek terveim. Az, hogy 10-15 évvel fiatalabb atlétákkal még bőven felveszem a versenyt, nagyon jót tesz a lelkemnek. Jó visszaigazolása annak, hogy magamat edzve jó az, amit csinálok. Bízom benne, hogy ez egyfajta ösztönzés és motiváció lehet a fiatalabb generáció számára, akár csak itt a Fradi szakosztályán belül is. Elvégre család és munka mellett edzem, versenyzek, ami azért ilyen korban már nem tipikus helyzet a nemzetközi atlétákban. Annak is betudom ezt a jó eredményt, hogy a kisfiam például hagyott aludni éjjel. Örülök, ha minden nap tudok edzeni, és ha ezen a szemüvegen keresztül nézem az eredményem, akkor az örömmel tölt el” – zárta gondolatait Kazi Tamás.

Fradi.hu