Hiába történt az IIHF által is véleményezett bírói műhiba – a játékvezetőket a szezon végéig el is tiltották -, mégsem játszhatjuk újra a mérkőzést, miután az MJSZ-es ügyintéző tévedését kihasználva a piros-kékek fellebbeztek a döntés ellen, amelynek helyt is adtak.

Az indoklásból sok minden kiderül, csak a lényeg nem, hogy valójában mi is történt: a találkozót egy szerda este játszották le. Már a helyszínen egyértelmű volt, hogy mi történt, ezt látta a jelenlévő Gebei Péter, a játékvezetők főnöke is. Később a nemzetközi jégkorong szövetségtől is állásfoglalást kértünk, amely szintén a mi igazunkat támasztotta alá. A szükséges dokumentumok elkészültek. Mind a leadás, mind a befizetés megtörtént, miután az MJSZ-től azt a visszaigazolást kapta a szakosztály kérdésére, hogy befogadják az óvást akkor is, ha nem egyszerre, de 36 órán belül megérkezik minden szükséges papír (december 30-án volt a mérkőzés, az óvást 31-én, 17.33-kor adtuk le, a befizetés igazolása is megtörtént a január 1. reggelén lejáró 36 órás határidőig ). Tehát a lényeg röviden: amennyiben az MJSZ nem igazolja vissza, hogy elfogadja külön is a dokumentumokat, akkor azokat január 1-én reggel küldjük meg együtt, és most nem lenne miről beszélni…

A Magyar Jégkorong Szövetség Szakmai Bizottságához fellebbezést nyújtott be az Opten Vasas HC, kérve a Versenyiroda határozatának elutasítását, amely a december 30-i, FTC-Telekom elleni mérkőzés újrajátszását rendelte el, játékvezetői műhiba miatt. A sportegyesület a fellebbezésben arra hivatkozott, hogy az első fokon eljáró Versenyiroda nem megfelelően alkalmazta az Erste Liga Versenyszabályzatának 75. § (3) rendelkezését, és első fokon el kellett volna utasítani az FTC- Telekom óvását. Ez a szabály azt mondja ki, hogy „az óvási díjat az óvás benyújtásával egyidejűleg kell befizetni az MJSZ számlájára. A befizetésről, vagy az óvási díj átutalásáról szóló igazolás másolatát az óváshoz csatolni kell. A befizetés elmaradása esetén az óvást el kell utasítani.

A Szakmai Bizottság megvizsgálta a benyújtott fellebbezést, és helyt adott annak. Egyúttal megsemmisítette a versenyirodai határozatot és jóváhagyta a találkozó pályán született 4-2-es végeredményét. A kérelmet ugyanis annak beérkezésekor érdemi vizsgálat nélkül el kellett volna utasítani, mert nem tartalmazta az eljárási díj befizetésének igazolását, ezáltal az FTC-Telekom óvása nem volt szabályszerű.

Mivel két ellenérdekű félről van szó, így az ügyfélbarát jogértelmezés nem alkalmazható, és nem lett volna lehetséges az óvási díjbefizetésének határidejét kiterjeszteni a 36 órás időintervallum egészére.

Erste Liga

A teljes, négyoldalas indoklást alább olvashatjátok:

Click to access SZB014-2020-2021_VASAS_fellebbezes.pdf