Hurvinyek ennek ellenére támogatja a videóbíró bevezetését.

Az elsők egyike voltam Magyarországon, aki szorgalmazta ennek a bevezetését, már kétezertizenkilencben is erről beszéltem, bízom benne, hogy mihamarabb működésbe is léphet – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó Zsolt. – De Csányi Sándor elnök úr is felvetette már a szükségességét a kétezertizenkilences MLSZ-közgyűlésen. Nagy szükség van a VAR-ra, annak ellenére, hogy ez a rendszer sem tudja teljes mértékben kiküszöbölni a játékvezetői tévedést. Láthattuk például a Bajnokok Ligájában: hiába volt videobíró, a Ferencváros kijevi mérkőzésén elmaradt egy büntető kezezésért. Ettől függetlenül jelentősen csökkenti a nyilvánvaló hibák számát. Amíg nem létezett, azt mondtuk, hogy a játékvezetői hiba a játék része, de most, hogy rendelkezésre áll ilyen segítség, igénybe kell venni. Nagyon nagy munkát jelent, hogy már a következő idényre felálljon a rendszer, mivel igen komoly oktatást igényel a bevezetése. Először alaposan meg kell ismerni az elméleti hátteret, mikor vehető igénybe a segítsége, és mikor nem. Aztán van egy offline gyakorlati része, majd a pályán is gyakorolni kell a használatát, utána tesztmeccseken kipróbálni, akár alacsonyabb osztályú vagy tornamérkőzéseken. Mivel a járvány miatt megszakadt az oktatás, erőltetett menet kellene ahhoz, hogy ez a folyamat a nyárig véget érjen.

Az MLSZ főtitkára, Vági Márton 2020 márciusában beszélt arról, hogyan tervezi a szövetség a VAR, azaz a videobíró rendszerét bevezetni. Elhangzott: a VAR és a leshelyzetek elbírálását segítő VOL-rendszert (Virtual Offside Line) bevezetik, a gólvonal-technológiát pénzügyi okok miatt nem. Az MLSZ a rendszer kiépítésére, üzemeltetésére a kanadai Evertz Microsystem ajánlatát fogadta el.

Tudni kell, hogy háromféle megoldás létezik: a centralizált rendszer, amelyben központi teremben értékelik az összes mérkőzés vitás eseteit, a decentralizált, amelynél minden stadionban kiépítenek egy erre alkalmas helyiséget, és a mobil verzió, amikor a rendszert „utaztatják” – gazdasági okokból utóbbira voksolt az MLSZ. Ez azt jelenti, hogy négy, erre a célra felszerelt kamion ingázik a stadionok között (vagyis a kezdési időpontokat is ehhez kell igazítani.

Kulcskérdés a megfelelő szakemberek kiképzése, erre az UEFA előírásai kötelezik a tagszövetségeket, az vállalhat szerepet ilyen rendszerben, aki öt meccset vezetett így, és öt mérkőzésen ült a VAR-szobában, ehhez pedig rengeteg tesztmeccsre lenne szükség a nyári holt szezonban – ha az új bajnokság rajtja előtt vezetnék be a szisztémát.

A verseny tisztaságát is kérdésessé tenné, ha idény közben kezdenék el használni a VAR-t, de ennek bevezetése elkerülhetetlen, mert a nemzetközi kupamérkőzéseken csak olyan játékvezetők vehetnek majd részt, akik hazájukban ebben a rendszerben bíráskodnak.

forrás: nso.hu