Az MLSZ elnöke elismerte, a Fradi szereplése 2 millió eurós bevételt jelentett a szövetségnek, amit a többi klub között osztanak szét. Sajtóbeszélgetésen fogadta a kiválasztott újságírókat az MLSZ elnöke, ahol szóba került a Fradi is:

Csányi Sándor ugyanakkor gratulált a Mol Fehérvár és a Ferencváros nemzetközi kupaporondon elért sikereihez, eme klubok nagyon sokat tettek a magyar labdarúgás elismertségéhez, sikeréhez. A két csapat kapcsán azt is elmondta az MLSZ-elnök, hogy abban bízik, hogy rajtuk kívül még legalább egy másik együttes is beleszólhat majd a bajnoki cím alakulásába.

A legtöbb bajnokság sajátja, hogy két vagy három klub száll csak harcba a címekért. Lehet, ekkora előnnyel tényleg odaadnák előre a Fradinak a címet, de szerintem nálunk is legalább két klub versenyzik a bajnoki címért. A Ferencvárosnak magas a költségvetése, remek edzőjük van, a klubvezetőik pedig kitartók, mert van egy következetes stratégiájuk, ennek élvezik a gyümölcsét. Ezzel együtt sem tartok attól, hogy évekre előre oda lehetne nekik adni az aranyat, sőt, azt gondolom, nem is csak két klub fog a bajnoki címért küzdeni a következő években, hanem további csapatok fognak belépni ebbe a harcba.

Egy gondom azonban van: sok a külföldi. Ha mindezt fele-fele arányban érnék el hazai futballistákkal és légiósokkal, sokkal többet tennének hozzá a magyar labdarúgás fejlődéséhez. Ugyanakkor örvendetes, hogy ott vagyunk az európai klubfutball térképén.

A Fradi vagy a Fehérvár évente behoz 2 milliárdot nemzetközi jogdíjakból, akkor ezáltal több pénz áramlik a hazai labdarúgásba, mint amennyit nekik a központosított pénzekből kifizetünk. De az UEFA szolidaritási elvei alapján az FTC idei teljesítményének köszönhetőn 2 millió euró jár például a magyar szövetségnek is jövőre, ez a pénz pedig a további 11 élvonalbeli klub utánpótlásához kerül.

A Vasast szponzoráló, a tizenharmadik kerületben székházat építő OTP Bank vezetőjeként például kikötöttem, hogy csak addig támogatjuk az angyalföldi klubot, amíg külföldi játékos nem lép pályára a csapat színeiben. S ezen a feltételen nem változtatunk akkor sem, ha esetleg feljut a Vasas az élvonalba.

Csányi Sándor bejelentette, hogy ha az oktatás folytatását nem lehetetleníti el a koronavírus, már a következő bajnokságban, tehát júliustól lehet videobíró az OTP Bank Liga mérkőzésein.

Terveink szerint csak az a klub kaphat versenyengedélyt, amelyik biztosítani tudja ehhez a feltételeket. Már csak a játékvezetőink nemzetközi foglalkoztatása miatt is fontos, hogy itthon is gyakorolják a VAR használatát” – mondta a sportvezető, hozzátéve, hogy a játékvezetés általános hazai színvonala szerinte nem gyengébb az általános európai szintnél.

Vági Márton bővebben is szót ejtett a videóbíró rendszerről: „A mobilkocsis rendszert választottuk, a kamerák és egyéb eszközök kihelyezése nem állandó. Egy szolgáltatótól vesszük igénybe az eszközöket, aki az Antenna Hungária kameráinak képét használja, s ezek a televíziós közvetítések miatt amúgy is ott vannak. Nem egy horrorköltség ez, de ki kell fizetni. Ennek a díja a csapatoknak a nevezési díjába bele van kalkulálva, klubonként egy szezonra ez hozzávetőlegesen 17 millió forintot jelent. Az alapító költségeket, úgy, mint a játékvezetők felkészítése és oktatása, az MLSZ állja.

Az Európai Konferencia Liga bevezetéséről az MLSZ főtitkára, Vági Márton így nyilatkozott: „Ez nekünk egy pofonütés volt. Azonban, ha már így adódott, akkor nézzük meg, hogy mit tudunk ebből nyerni. Azt mondhatjuk, hogy szinte biztosan két magyar csapatnak kell majd itt lennie.

A nézőszám kapcsán az NB I is szóba került. Ezzel kapcsolatban az MLSZ elnöke elmondta, hogy Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójának a vezetésével létrejött egy munkacsoport, amely azon dolgozott, hogy miként lehetne még több nézőt a klubcsapatok stadionjaiba csábítani. A klubok minden évben részletes visszajelzést kapnak arról, mik a pozitívumok, miken kell változtatni, ideértve a büféket és a kísérőeseményeket is.

A szövetség megítélése pozitív, semmiféle korrupciós botrány nem merült fel, spórolósan gazdálkodunk. Bízom benne, hogy kevesebb ‘buzi MLSZ’ fog elhangzani a lelátókon, ha újra lehetnek majd nézők a mérkőzéseken.

forrás és további részletek: csakfoci.hu, index.hu, nso.hu, origo.hu