A ferencvárosi televízió emlékfilmmel és fiával készített bő interjúval tiszteleg legendás játékosunk és edzőnk előtt, a FradiTV következő adásában riportfilmet láthatsz majd, ma pedig a SportTV is felidézi a Tanár úr emlékét negyed hatkor kezdődő műsorában.

Száz év nagyon hosszú idő, de dr. Lakat Károly máig közöttünk él, én is igyekszem őrizni az emlékét – mondta a mesteredző korábbi futballistája, Rákosi Gyula. – Ilyen ember kellene sok ma is Magyarországon, mind ember, mind edző.

A pályafutásom szempontjából sokat köszönhetek Lakat Károlynak, hiszen ő volt az, aki felvitt a felnőtt csapathoz. Jó edzéseket tartott, mindig odafigyelt ránk, fiatalabbakra is, mindig helyre tudta tenni az öltöző rendjét – emlékezett vissza Lakat dr. korábbi játékosa, Bálint László. – Önmagáért beszél, hogy az első két évében rögtön bajnok lett vele a csapat, pedig az Újpest nagy riválisunk volt azokban az években. Nagyon egymásra talált a csapat és az edző, Lakat Károly hihetetlen pedagógiai érzékkel volt megáldva. Az biztos, hogy a klubtörténelem aranylapjaira kívánkozik a neve, a legnagyobbak közé sorolnám játékosként és edzőként is.

Nagyon szívós fedezet volt, mindenhova kísérte a rábízott csatárt. Ez akkoriban nem volt divat, az idősebb játékosok nem is nézték jó szemmel ezt a fajta szívósságot. Az ismert anekdota szerint egy ízben Lázár Gyula is rászólt, amikor egy mérkőzésen folyamatosan letámadta az ellenfél labdás emberét: „Idefigyeljen Lakat! Ez az úriemberek sportja, eddig mi támadtunk, most ők jönnek.” Pedig éppen ez a szívós hátvédmunka emelte a legjobb fedezetek közé – mondta róla Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője.

Visszaemlékezések: Fradi.hu, Tempó Fradi!, MLSZ, NSO