A férfi csapat idén sem utazhat a divízió I/A-s eseményre.

Női válogatottunknak még lehet vb-je ebben a szezonban, a férfiaké és az U18-as fiúké biztosan elmarad.

Erről az IIHF tanácsa hozott döntést szerdai konferenciáján a koronavírus-bizottság ajánlása alapján. Az már korábban eldőlt, hogy a juniorok vb-i közül is csak az A csoportosat rendezik meg, egyetlen alsóbb divízióét sem, ehhez csatlakozott most 18 további torna. Ott van a törölt vb-k listáján a ljubljanai divízió IA férfi és az asiagói divízió I/B U18-as fiú világbajnokság is. Az IIHF az edmontoni A csoportos junior-vb után ismét tanácskozik majd, hogy a tapasztalatok alapján áttekintse az A csoportos női és az A csoportos U18-as fiú világbajnokságok megrendezésének lehetőségét.

Lisa Haley és a női nemzeti együttes tehát még reménykedhet abban, hogy a kanadai vb nem marad el. A döntések oka: az IIHF nem tudott meggyőződni arról, hogy a divíziós tornák szervezői képesek garantálni a játékosok, a hivatalos személyek és a szurkolók biztonságát a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ami az olimpiai selejtezőket illeti, azok következő körének tervezett időpontja 2021 augusztusa és novembere.

Vas Márton, az MJSZ általános igazgatója így kommentálta a történteket: “Nehéz időket élünk, sajnos ez lesz a második szezon férfi világbajnokság nélkül, ahogyan az ifjúsági fiú vb is elmarad. Reméljük, hogy a női A csoportos vb-t megtartják, és nem maradunk tavasszal világbajnokság nélkül. Az élet a vb-k nélkül sem áll meg, hiszen mindkét válogatottunk versenyben van az olimpiáért. Az olimpiai felkészülés jegyében ugyanúgy folytatjuk a munkát, ahogy eddig. A férfi és az U18 válogatott kapcsán is felvettük a kapcsolatot több országgal, amelyek hasonló helyzetbe kerültek, dolgozunk, hogy találjunk megfelelő kihívást tartogató mérkőzéseket minden csapatunk számára.

MJSZ