Gyászban a Fradi család, újabb emblematikus focistánk igazolt az égi a Ferencvárosba. Isten fogadja magához! Nyugodjon békében!

Branikovits László 1949-ben született Budapesten. Pályafutását a Postás SE-ben (1961-1962) kezdte, majd innen került a Ferencvárosi Torna Club juniorcsapatába (1962-1966). A felnőttek között 1967-ben mutatkozhatott be és egészen 1976-ig erősítette klubunkat. Ez alatt az idő alatt 200 alkalommal lépett pályára az FTC-ben és 74 gólt szerzett.

Nagyon szépen indult a pályafutásom. Az első meccsemet a nagycsapatnál sohasem felejtem el. Kairóban dobott a mélyvízbe Lakat Karcsi bácsi, még nem voltam tizennyolc éves sem. Varga Zoli és Albert Flóri mellett játszani egy zöldfülű kissrácnak, az körülbelül olyan csodának számított, mintha egy vitorlázórepülőt váratlanul űrhajósként lőnek ki – olvasható egy a tempofradi.hu-n elérhető beszélgetésben.

Amellett, hogy háromszor emelhette magasba a magyar bajnoki trófeát, tagja volt az 1968-ban Vásárvárosok Kupája-döntős, az 1972-ben UEFA-kupa elődöntős és az 1975-ben KEK döntős csapatnak is. Branikovits László a magyar válogatottban is pályára léphetett, hat alkalommal öltötte magára a magyar nemzeti csapat mezét, melyben két gólt lőtt. Tagja volt az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerzett csapatnak.

Talán a legbüszkébb arra vagyok, hogy az új Fradi-pályán az első ferencvárosi gólt én rúgtam! Ez az MTK elleni 1974-es örökrangadón történt. Az első félidő közepén Bálint nagyszerű labdával indított, Csetényit sikerült kicseleznem, majd kb. 14 méterről a hálóba lőttem a labdát. „Tettemet” a Népsportban is sporttörténeti gólnak nevezték… Egyébként a Nagyvárad tér felőli kapuba lőttem, és óriási örömet éreztem. A nemzetközi találkozók közül a Fenerbahce elleni UEFA Kupa meccs és a szintén 1971-ben játszott Braunschweig elleni népstadionbeli találkozó felejthetetlen. Előbbin 3-1-re győztünk. Mindhárom gólt én szereztem. A németeknek „csak” kettőt rúgtam – emlékezett vissza pályafutása, számára legkiemelkedőbb mérkőzéseire Branikovits László a tempofradi.hu-nak adott interjújában.

Branikovits Lászlót Isten nyugosztalja, emlékét örökre megőrizzük!

forrás: fradi.hu