Labdarúgó csapatunk sportmenedzserét a Bajnokok Ligájáról kérdezték, de elmondta, hogy egyelőre a Kisvárda elleni 90 perc a legfontosabb.

– Október közepétől a karácsonyig tartó időszakig nem kevesebb, mint tizenhét tétmérkőzést játszanak. Bírják a majd a tempót?
– Ez hihetetlenül nagy terhelés, olyan, amilyenben még sohasem volt része a csapatnak. A koronavírus-járvány miatt alaposan besűrűsödött a versenynaptár, a rájuk váró terhelés olyan lesz a labdarúgóknak, amilyent még senki sem élt át közülük. A szakmai stábnak éppen ezért különösen okosan kell a játékosok terhelését elosztania, muszáj nagyon odafigyelni a sérülések elkerülésére. Alighanem kivédhetetlen, hogy egy-két játékos hosszabb vagy rövidebb időre kidőljön. És akkor még nem beszéltünk azokról a labdarúgóinkról, akikre hazájuk válogatottjában is számítanak. Ők ezekben a napokban három meccset is játszhattak, novemberben pedig újabb három következhet. Ez adott esetben huszonhárom mérkőzést jelent. Nagyon nagy szám.

– Pénteken Kisvárdán lépnek pályára, jövő kedden pedig már a Barcelona ellen a Camp Nouban. Mennyire lesz nehéz a váltás? Elkalandozhatnak ilyenkor a gondolatok?
– A figyelmet mindig a következő feladatra kell irányítanunk. Fontos lesz, hogy ne kalandozzanak el a játékosok gondolatai, próbáljanak mindig csakis az adott mérkőzésre összpontosítani. Büszkék vagyunk rá, hogy eljutottunk a Bajnokok Ligája csoportköréig, hihetetlen eredmény, ám a klubnál elsőbbséget élvez az újabb bajnoki cím megszerzése. Ezt a játékosokkal is nap mint nap tudatjuk, érzékeltetjük. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy péntek este Kisvárdán is jó eredményt érjünk el. Csak az újabb bajnoki címmel juthatunk el ismét a most elért magasságba. Másfelől emberi vonás, teljesen normális, hogy néha eljátszanak a gondolattal, milyen lesz – tegyük fel –, amikor Lionel Messi jön velük szembe.

– Mire gondolt, amikor először meglátta a csoportellenfeleket: Juventus, Barcelona, Dinamo Kijev.
– Meglehetősen vonzó csoport, nem?! Ha a korábbi sikereket, a sztárfutballisták nevét vesszük figyelembe, ennél jobb helyre nem is kerülhettünk volna. A világ élcsapatai közül kettő ott van a csoportunkban, óriási élmény lesz ilyen együttesek ellen pályára lépni, a stadionjukban tétmérkőzésre készülődni. Mindhárom ellenfél nagyon erős, a Dinamo Kijev szintén kiemelkedő tudású együttes, a vezetőedzőnk, Szerhij Rebrov miatt az a két összecsapás is különösen érdekesnek ígérkezik. Szakmailag és a szurkolók szempontjából is jó csoportba kerültünk. Meglátjuk, hogy tudunk-e apró sikereket elérni.

– Most is éppen az edzőpálya korlátja mellett figyeli árgus szemekkel az edzést. Hogyan látja, készen áll a csapat az előtte álló kemény két hónapra?
– Erős keretünk van, amely ráadásul megfelelő létszámú, ezért nem féltem a fiúkat. A Bajnokok Ligájába fiatal, saját nevelésű srácokat is neveztünk az úgynevezett B-listára. Még egyszer hangsúlyozom, a terhelés megfelelő menedzselése rendkívül fontos, de ezen kívül szinte minden apró részletnek jelentősége lesz. Kezdve a játékosok hozzáállásától a csapat körül dolgozó stáb munkájáig: az erőnléti edzők, az orvosok, a fizioterapeuták, a táplálkozásért felelős szakember, de tényleg az összes munkakört beleértve. Ki-ki a saját területén próbálja a tőle telhető legtöbbet nyújtani. Fontos, hogy olyan hátteret biztosítsunk a futballistáknak, amelynek köszönhetően a lehető legjobban tudnak teljesíteni.

– Pályafutása alatt játszott többek között Dortmundban és Stuttgartban is, a Camp Nouba viszont sosem jutott el ellenfélként.
– Játékosként nem, most sportvezetőként sikerült. Nem tagadom, nagyon várjuk már a keddi összecsapást, de nem alibiből mondom, most még tényleg csakis a Kisvárda elleni péntek esti összecsapásra figyelünk. A felkészülésünk is arra a kilencven percre van kihegyezve. Óriási tett, hogy eljutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe, hogy ilyen szinten játszhatunk, minden egyes pillanatot szeretnénk élvezni, na és minél többet tanulni. Továbbá megragadni minden lehetőséget s apró részsikereket elérni. De fel kell készülnünk arra is, hogy a csoportkör nem lesz sétagalopp. Jürgen Klopp mondogatta annak idején: ahhoz, hogy sikeres legyél, tudni kell szenvedni is, elviselni, ami igazán fáj… A játékosoknak mentálisan is fel kell készülniük rá, hogy olyan csapatok ellen lépnek pályára, amelyek valószínűleg többet birtokolják a labdát. Ezt elviselni nem könnyű feladat, erre is készülni kell. Nem szabad türelmetlenné, csalódottá válni. De mindenre felkészülünk – erre is.

NSO