Blankát kérdezték a válogatott edzőtáborában többek között arról, hogyan követte a focisták BL-selejtezőjét. Kapusunk mellett Kovacsics Anikó és Elek Gábor is nyilatkozott.

Kedden este találkozott a magyar női kézilabda-válogatott kerete, amely szombatig tartó összetartáson frissíti a taktikai variációkat. A decemberi Európa-bajnokságra készülő csapat tagjai péntekig napi két edzésen vesznek részt, szombaton pedig még egy délelőtti foglalkozással zárják a hetet.

Örülünk, hogy végre mozoghatunk – mondta Bíró Blanka, a Ferencváros és a magyar válogatott kapusa, utalva arra, hogy az összetartás előtt tizenegy napot ki kellett hagynia a koronavírus miatt. – Persze, kicsit fáradtnak is érzem magam, hiszen hirtelen, szinte a semmiből kezdhettük el az edzéseket, hiába próbáltam otthon mozogni naponta egy-másfél órát, az azért nem ugyanaz. A helyzethez képest jól vagyunk, a többieken azt látom, hogy élvezik, hogy kissé kiszakadtak a mindennapok rutinjából.

Az összetartás végén ezúttal nem lesz edzőmérkőzés, illetve a következő tétmeccs is meglehetősen messze van még, ezért a két szövetségi kapitány, Danyi Gábor és Elek Gábor nem egy adott ellenfélre készíti a csapatot ezekben a napokban.

A győri játékosok és Danyi Gábor szerdán még nem volt itt, ezért addig a támadásokat gyakoroltuk, utána pedig a védekezés része került elő. Taktikai jellegű edzéseink vannak, felfrissítjük az elveket, a figurákat, a mozgásokat – hasznos, hogy március után nem decemberben találkozunk majd legközelebb. Még úgy is, hogy vannak most hiányzóink, de legalább azok a játékosok is előtérbe kerülhettek most, akiknek eddig kevesebb szerep jutott. Kiss Nikinek vagy épp Kácsor Grétának is több ideje van most beépülni, nagyobb felelősség hárul rájuk. Senki sem tudja, hogy decemberben milyen kerettel vághatunk majd neki az Európa-bajnokságnak, vagyis ebből a szempontból is hasznos, hogy most így gyakorolhatunk.

Kapusunk elmondta, hogy az egészségügyi előírásokat maximálisan betartják, a szállodában mindenki maszkot visel, a sportcsarnokban kizárólag a válogatott tartózkodik, de még a masszázsszobába is legfeljebb két ember lehet egyszerre.

Kedden este ugyanakkor nagy volt az izgalom, amikor labdarúgócsapatunk a Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutásért lépett pályára.

Az első félidőt még a masszázs közben néztem, a másodikat már a lányokkal együtt a szobában – és nagyon izgultam. Ahogy a szurkolók is kiírták a stadionban, az álmok kapuja előtt állt a csapat, és elképesztően szorítottam azért, hogy be tudjon lépni azon a kapun. Óriási eredményt értek el a fiúk. Az is nagyon jó érzés, hogy a Fradi évek óta ilyen sikereket ér el, büszkék lehetünk rá, hogy ilyen nagy klubhoz tartozunk. És itt a labdarúgók mellett a teljesség igénye nélkül a vízilabdázókról vagy épp a jégkorongozókról is beszélhetünk, de a férfi kézilabdázóink is szépen jönnek felfelé, illetve, remélem, mi is elérjük a céljainkat.

Ugyan nem az eredetileg tervezett kerettel, speciális megelőző intézkedések mellett, koronavírus-tesztelést követően tud együtt dolgozni a női válogatott kerete Budapesten.

Elek Gábor is említést tett a jelenlegi, különleges helyzetről: – Ez a mostani azért is speciális állapot, mert vannak klubok akik szinte nem játszottak, míg mások nagyon sokat, tehát nagyon különböző állapotban érkeztek meg a játékosok, de a hétvégére úgy tűnik, szépen összerázódtunk.

Alapvetően a taktikai jellegű dolgokra készülünk, hiszen arra is számítanunk kell, hogy ebben a vírushelyzetben a későbbiekben is kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol gyorsan kell alkalmazkodni a körülményekhez. Éppen emiatt is volt egyértelmű számunkra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló játékosokkal is végigcsináljuk a munkát – emelte ki Elek Gábor.

A decemberi Európa-bajnoksággal, valamint a vírus miatt a mostani válogatott összetartásról lemaradó játékosok beépítésével kapcsolatban Elek Gábor így vélekedett: „Nyilvánvalóan az edzői stábbal már készülünk az Eb-ellenfelekből, de ezen a héten ezek még nagyon minimálisan kerülnek elő, hiszen a klubok előtt is rengeteg feladat áll még, valamint látjuk, hogy napi szinten változnak az események körülöttünk a vírushelyzet függvényében. Egyelőre még nem látom, hogyan tudjuk majd a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban elvégezni a most koronavírus-fertőzés miatt kiesett játékosok visszaépítését, rengeteg mérés és vizsgálat vár majd rájuk, de reméljük, hogy az Eb-re már olyan állapotba kerülnek, legalább megközelítőleg, amilyenben lenniük kell.

Kovacsics Anikó, az FTC és a válogatott csapatkapitánya is hasonlóan gondolkodik az előállt helyzettel kapcsolatban. „Nagyon sajnáljuk, hogy vannak, akik a vírus miatt nem lehetnek itt, de aki most részt tud venni az összetartáson, az ide való. Nem beszélünk nagyon ezekről a körülményekről, mivel az egész világban ugyanez a helyzet állt elő, úgyhogy úgy dolgozunk, ahogy tudunk, mindent megtéve a lehető legnagyobb közös fejlődés érdekében. Mi úgy készülünk, hogy lesz Eb, ezért is jó, hogy ennyi idő után, most végre itt lehetünk és együtt dolgozhatunk.” A kétszeres BL-győztes irányító a vírus elleni védekezésről is beszélt: „Amióta ennyire testközelből tapasztaljuk a vírus okozta nehézségeket, azóta a meccsek és az edzések kivételével végképp nem megyünk maszk nélkül sehova, legyen az zárt vagy szabadtér. Az pedig megnyugtató, ha a körülöttünk lévők is viselik a maszkot, hiszen így nem érezzük magunkat veszélyben, amikor emberek között vagyunk. Talán végre mindenkiben tudatosul, hogy a maszkviseléssel nem csak magát, hanem a környezetét is védi.

MKSZ, Fradi.hu