Csapatkapitányunk elmondta, hogy hogyan készülnek a holnapi sorsdöntő mérkőzésre.

– A Dinamo Zagreb ellen már az első félidőben le kellett cserélni. Kiújult a sérülése?
– Szerencsére nem. Más a gond, a farizmom fáradt el, ez gátolt a fordulásokban, megindulásokban. Nem éreztem magam százszázalékos állapotban, ezért szóltam a szakmai stábnak. Dinamo Zagreb-szintű csapat ellen csakis tökéletes állapotú futballistáknak szabad pályán lenniük. No de már semmi bajom, bevethető vagyok, utazhatok Norvégiába is.

– Az északiak azzal próbálják nyugtatni magukat, papíron a Ferencváros a párharc esélyese. Jó ezt kimondani, nem?
– Megmondom őszintén, ez a része nem érdekel. A fiúkkal is beszéltünk róla az öltözőben, ha az döntene, papíron ki az esélyesebb, már a Celtic ellen kiestünk volna. Nem azt nézegetjük, kinek mekkora most a sansza a csoportkörbe jutásra. A BL rájátszásáról beszélünk, és most, hogy ezt kimondtam, máris libabőrös lettem. A Molde ellen két kemény mérkőzés vár ránk, idegenben kezdünk, ez talán előny lehet nekünk. Teljes koncentrációt igényel a párharc, ugyanolyan élesnek kell lennünk, mint a Djurgarden, a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen. Csakis ezért juthattunk el idáig.

– A BL-rájátszásban már nem egy, hanem két mérkőzés dönt. Jó lehet ez a Fradinak?
– A kétmérkőzéses párharc teljesen más felkészülést igényel, itt már lehet némileg taktikázni. A főnök, Szerhij Rebrov is két mérkőzésben gondolkodik. Norvégiában a stabilitás lesz a legfontosabb, de nem csak védekezni szeretnénk, nyerni megyünk a Molde otthonába.

– A Molde keretét zömében norvég játékosok alkotják, a csatársorban mégis két afrikai játékos, a nigériai Leke James és az elefántcsontparti Mathis Bolly rohamoz. Készül rájuk külön?
– Hétfő délelőtt alaposan elemeztük a futballjukat. Tisztában vagyok vele, kik jöhetnek velem szemben, de nekünk, szélső védőknek nem csak a csatárokra kell figyelnünk, legalább ilyen fontos, hogy az ellenfél balhátvédje mennyire kapcsolódik be az akcióikba. A hétfői elemzés negyven percig tartott, ez a minimum, a szakmai stáb akkor is ennyire alapos, ha a Kisvárdát fogadjuk vagy ha éppen a Dinamo Zagreb érkezik hozzánk. Felvázolták azt is, kik alkothatják az aktuális kezdőcsapatot, ugyanakkor egyénileg lebontva is megkaptuk, ki jöhet velünk szembe. Szóval Szerhij Rebrovék minden részletre felhívták a figyelmünket.

– A norvég klub stadionjában műfüves a pálya. Ez jelenthet hátrányt?
– Sőt, arról sem feledkeznék meg, hogy a mérkőzés időpontjában hat-hét Celsius-fok lesz, míg idehaza az elmúlt napokban nyárias melegben tréningeztünk. Kedd este megnézzük, milyen a pálya, a stadion, a talaj, bízom benne, a műfű nem lesz probléma.

– A norvégiai találkozón a játékvezetőt a VAR, azaz a videobíró-rendszer is segíti.
– Különös lesz így játszani. Sohasem léptem még pályára olyan mérkőzésen, amelyen volt VAR-rendszer. Megmondom őszintén, a televízióban néha értetlenül néztem a rendszer működését, néha kihívják a játékvezetőt, hogy saját maga nézze vissza az esetet, máskor simán megy tovább a játék a kétes szituációkban, megint máskor a szobában ülők döntenek. Kíváncsi vagyok, milyen lesz személyesen megtapasztalni a videobíró működését.

– A Dinamo Zagreb kiütésével az Európa-liga-csoportkör immár biztos. Nagyon csalódott lenne, ha az idén is az El-ben kellene helytállniuk?
– A cél az volt, hogy az idén is jussunk el legalább az Európa-liga csoportkörébe. Ezt már elértük, de evés közben jön meg az étvágy, ha már itt vagyunk a rájátszásban, meg kell ragadnunk a lehetőséget. Most még nagyobbat álmodunk, és szeretném, ha ebből valóság lenne. Szerda este már a Bajnokok Ligája himnuszát is lejátsszák nekünk, érzelemdús pillanatok lesznek.

forrás: nso.hu