Nézzük a hatalmas bravúron és az ezzel nyíló fantasztikus lehetőségen, a BL-csoportkör kapujába jutáson túl mit jelent a tegnapi győzelem. A Bajnokok Ligája selejtező playoffból kieső csapatoknak szolidaritási díj jár az UEFÁ-tól. Ez 5 millió euró, a BL-csoportkörbe jutás ‘alapdíja’ 15.25 millió euró lenne. Az Európa Liga csoportkörbe jutás ‘alapdíja’ 2.92 millió euró.

Ez azt jelenti, hogy a tegnapi győzelem egymagában 7.92 millió euró plusz bevételt jelent a Zrt főkönyvébe. Eddig (a BL-playoff szolidaritási díjával együtt) 6.4 millió euró a Fradi bevétele, az EL-részvételi díj is garantált, tehát – a pontpénzeken, TV-s részesedésen túl – 9.32 millió eurót, 3.3 milliárd forintot már hozott a Rebrov-gárda. A Molde legyőzése további 7.33 milliót biztosan hozna a házhoz. A BL 2 milliárd eurós, az EL 560 millió eurós összdíjazásának egynegyedét adják ezek a fix összegek, további 30%-ot az eredményalapon keresztül osztanak ki. A BL-ben egy győzelem 2.7 millió, a döntetlen 0.9 millió euró, az EL-ben elért 3 pont 570 ezer euró, a döntetlen 190 ezer euró.

30%-ot koefficiens-alapon osztanak ki a Bajnokok Ligájában, ebből – amennyiben az Omonia nem jut be a BL-be – 1.108 millió lenne a mi részünk, ha bejutnánk a BL-csoportkörbe, a ciprusiak bravúrja esetén ennek a duplája. Ha az EL-be kerülnénk, ott 15% ez a kategória, akkor ez a bevétel annyiszor 71 ezer euró, ahány nálunk gyengébb koefficiensű csapat jut be a főtáblára.

Az utolsó kategória a ‘market pool’ (piaci közös bevételek), ami a BL-ben 15%, az EL-ben 30%, az ebből járó rész a TV-s bevételeken, a lejátszott meccseken és az előző évi bajnoki eredményeken múlik, rendkívül bonyolult számítások után.

Ami a koefficienst illeti, jövőre már garantált a tegnapi győzelemmel 11.5 pont. Ha továbbjutunk a norvégok ellen, az további egy pontot jelentene. A csoportkörben is lehet természetesen további pontokat szerezni: a BL-ben egyszerű a képlet, egy győzelem 2, egy döntetlen 1 pont. Az EL-ben további koefficiens-pontokat csak akkor kapunk, ha előtte 3 ‘koeff-pontot’ összeszedünk. Tehát a hat meccsből két győzelemmel 4 ponttal (és 12.5-ös koefficienssel) zárnánk a szezont, 3 döntetlennel, vagy 1 győzelemmel és 2 döntetlennel viszont nem gyűjtenénk további egységeket. Tavaly 6 pontot szereztünk, négy döntetlennel és egy győzelemmel.