Szakmai munkánk egyik vezetője mondja el a FradiTV-ben, hogy milyen tulajdonságok döntöttek az új játékosaink megszerzésénél, valamint számos más témát érintő kérdésre is válaszolt a Csakfoci interjújában.

Az elmúlt 1-2 évben nagyon jó százalékban váltak be az új igazolások a Fradinál. Korábban ez nem mindig volt így. Mi változott a játékoskiválasztásban? Mennyi a te szereped ebben?
– Azt, hogy a múltban milyen szempontok alapján igazolt a Ferencváros, nem tudom megítélni – kezdte Hajnal Tamás a csakfoci.hu-nak. – Két éve segítem sportmenedzserként a klubot, erről az időszakról érdemes beszélni. Tudjuk azt, hogy milyen játékstílusba illeszkedő játékosokat keresünk. Ennek megfelelően kialakítjuk a játékosprofilokat, alaposan feltérképezzük a kiszemelteket, és működik az élő és a videós scoutingolás is. Minél több adatot gyűjtünk össze, hogy ezáltal is minimalizáljuk a hibalehetőségeket. Ez egy intenzív, állandó munkát igényel és az egész folyamat rajtam keresztül fut végig. A döntést természetesen közösen hozzuk meg az elnök úrral és a menedzsmenttel.

Mi miatt vonzóbb ma egy külföldi játékosnak a Fradi, mint a Partizan Beograd, a Dinamo Zagreb vagy az orosz bajnokság? Mindháromra volt példa, Tokmac, Civic, illetve Kovacevic esetében.
– A Ferencváros eljutott arra a szintre, hogy olyan játékosokat igazol, akik meghatározó szerepet töltenek be a csapatuknál, ebből adódóan pedig nem mi vagyunk az egyetlen kérőik. Ilyen esetekben nagyon fontos a megfelelő emberi kapcsolat kialakítása. Elmondom a játékosnak, hogy mi mit tudunk nyújtani neki, milyen lehetőségei lehetnek nálunk a karrierje további építésének szempontjából. Ugyanakkor az is fontos, hogy én is le tudjam szűrni, ő mit akar, mennyire motivált, milyen céljai vannak. A kiszemelteknek jó szerződéseket kínálunk, de egy Partizan vagy Dinamo jobb lehetőségekkel bír ezen a téren. Nem mindig a pénz számít azonban elsősorban, fontos az időzítés, a megfelelő jövőkép vázolása és a klub infrastruktúrája is.

Mi a tapasztalatod, mivel tudod leginkább meggyőzni a játékosokat, hogy a Ferencváros mellett döntsenek?
– Az őszinteség a legfontosabb és megértetni velük, hogy itt lehetőségük van komoly sikereket elérni, bajnoki címeket nyerni, nemzetközi kupasorozatban szerepelni. Nem mindenki számára ugyanaz a prioritás, van aki ezek miatt választ minket, van aki a családja miatt vagy esetleg azért, mert innen könnyebben bekerülhet hazája válogatottjába. Amikor pedig már itt van egy játékos, bízunk benne, támogatjuk, segítjük a beilleszkedését, ami nem mindig megy zökkenőmentesen, hiszen egy új közeget, új kultúrát és új edzői felfogást kell megismernie.

Megérett már ez a Fradi a BL-csoportkörre?
– Az Európa Liga csoportkörébe való jutás is egy nagy teljesítmény. A Bajnokok Ligája pedig már egy elit liga, a kiemelkedő költségvetéssel rendelkező csapatok számára. Mindent megteszünk, hogy be tudjunk kerülni a papírforma sorozatos felborításával, de a BL csoportkörébe hosszú út vezet.

Ehhez a Dinamo Zagreb ellen kell megtenni az újabb lépést. Tavaly hazai pályán simán nyertek a horvátok. Szűkült azóta az olló?
– Mi tovább erősödtünk, beváltak az igazolásaink, jól szerepeltünk az EL csoportkörében, így nemzetközi tapasztalatra is szert tettek a játékosaink, ami sokat segít a fejlődésükben. Szűkült ugyan az olló, de még most is egyértelműen a Dinamo a favorit, igaz a Celtic is az volt. Erős, magas játékerőt képviselő csapat a zágrábi, mi azonban hiszünk magunkban, mindent megteszünk, hogy újabb nagy lépést tegyünk a csoportkör felé.

Miben van még a Fradinak a legnagyobb lemaradása az európai középcsapatokhoz képest?
– Kubatov Gábor vezetésével nagy fejlődésen ment át a klub az elmúlt években infrastrukturális, gazdasági és játékospolitikai téren egyaránt. Nem látok már nagy lemaradást, sőt, kijelenthető, hogy felzárkóztunk az európai középmezőnyhöz.

Pár éve azt nyilatkoztad, hogy az NB I nem készít fel a komoly külföldi karrierre. Változott-e a helyzet azóta?
– Javul az NB I színvonala, sőt, az NB II-é is. Ma már egyre több a meghatározó és kiemelkedő légiós is. Elsősorban azonban a klubok szakmai munkáján múlik, hogy minél modernebb, korszerűbb játékfilozófiát tudjanak alkalmazni a csapatok. Mi az utánpótlásban is arra törekszünk, hogy a labdarúgóink aktívak legyenek, mi diktáljuk a játékot, ne várjunk az ellenfél hibájára, hanem kikényszerítsük azt. Az NB I-es mérkőzések színvonala és irama is sokat változott. A motorikus mozgások, a gyorsaság és a futóteljesítmény terén már elérjük a nemzetközi meccsek színvonalát.

Ha felhívnánk Jürgen Kloppot és megkérnénk, hogy mondjon 2 mondatot Hajnal Tamásról, szerinted mit mondana?
– Rosszat biztos nem mondana rám. Majdnem három évig volt az edzőm Dortmundban, nagy megtiszteltetés volt vele dolgozni. Akkor is jó volt a viszonyunk és most is az. Heti szinten ugyan nem beszélünk, de abban már korábban megállapodtunk, ha véget ér a járvány, kimegyek hozzá Liverpoolba tanulmányútra.

Az egyik legjobb hazai szakkommentátornak tartanak. Neked ezen a téren ki a példaképed?
– Most már nem dolgozik szakkommentátorként, de Matthias Sammer nagyon tetszett ebben a szerepkörben. A szakmai tudása és az elán, ahogy beleélte magát a mondandójába, ahogy megértette a szurkolókkal az összefüggéseket, nagyon egyedi volt. Sokszor nézek angol vagy német nyelvű közvetítéseket, és a szakértők ma már fontos részei a mérkőzéseknek. Ha időm engedi, szívesen elfogadom az M4 Sport invitálását, de a ferencvárosi munkám miatt erre egyre kevesebb alkalommal van lehetőségem. Ilyenkor mindig alaposan felkészülök, próbálom a saját stílusomat adni és nem hasonlítani senkire.

Tavaly elvégeztél egy nagyon komoly UEFA-képzést. Állítólag többszörös túljelentkezés volt, már a felvételinél sokan kihullottak. Amikor elkezdted, még játékos voltál. Mit tudsz kamatoztatni a Fradi sportmenedzsereként az ott tanultakból?
– Egyelőre én vagyok az egyetlen magyar, aki elvégezte a kurzust. Játékosként a mókuskerékben magamra összpontosítottam, hogy minél jobban felkészüljek az edzésekre, a mérkőzésekre, nem ismertem megfelelően a labdarúgást körülvevő szférát. Ezért is volt nagyon jó ez a képzés, hiszen alapos tudást sajátíthattam el a futball különböző szakterületeivel kapcsolatban, mint például a marketing, a stadionüzemeltetés. Én azonban első sorban mindig a szakmára összpontosítok, arra, ami a pályán és annak környezetében történik. Nem csak tudást, hanem kapcsolati tőkét is szereztem, ami nekem és a Ferencvárosnak is segítség. Olyan „padtársaim” voltak például, mint Mendieta, Touré, Djorkaeff vagy éppen Amanatidis.

A teljes interjú, további érdekességekkel: Csakfoci