Kapusunk a hivatalos oldalnak és a The Scotsmannek is nyilatkozott – emellett labdarúgó csapatunk edzéséről is láthatsz fotókat .

– Két éve még a Hibernian kapusaként volt szerencséd a Celtic Parkban védeni – mitől különleges ez a helyszín?
– Egy viszonylag régi stadionról van szó, kicsit a Manchester United otthonához, az Old Traffordhoz tudnám hasonlítani, igaz, a Celtic Parkban jobb hangulat uralkodik. Skóciában a Celtic és a Rangers a két legnépszerűbb együttes, ám a Celtic Park hangulata mindig különlegesebb – védtem néhány telt házas mérkőzésen Angliában is, de a Celtic-stadion atmoszférája valahogy mégis lenyűgözőbb.

– Tudtál segíteni Sergei Rebrovnak a Celtic feltérképezésében?
– Természetesen amivel tudok, segítek, de manapság már szinte minden elérhető az interneten, nincsenek titkok. A megbeszéléseken magam is tapasztaltam, hogy a szakmai stáb remekül feltérképezte a csapatot.

– Mi szólhat mellettünk a nemzetközi színtéren tapasztalt rivális ellen?
– Tudjuk, hogy egy kiváló, nemzetközi szinten is tapasztalt csapatról van szó, de szerintem van miből erőt merítenünk. Több videót megnéztünk a Celtic korábbi mérkőzéseiről, tudjuk, hogy a játékosai képesek nagy tempóban futballozni, ezúttal ráadásul hazai pályán játszhatnak majd, ám ne feledjük, korábbról a skót bajnoknak is lehetnek negatív tapasztalatai: tavaly a BL-selejtező 3. fordulójában a kolozsvári csapat ejtette ki. A másik: a Fradi az előző idényben komoly csapatok ellen mérette meg magát a nemzetközi porondon, ráadásul jó eredményeket is ért el, ez az egész csapatnak önbizalmat adhat. Bizonyos helyzeteket biztos, hogy az idén nagyobb rutinnal tud majd kezelni az együttes, mint tavaly.

Teljes interjú: Fradi.hu

Már írtam volna Lennynek, de nagyon gyorsan megváltoztatta a számát. Jó volt hozzám, mind a Boltonnál, mind a Hibsnél, így természetesen várom már, hogy újra találkozzunk. És persze nagy örömmel térek vissza Skóciába, hogy őszinte legyek. A családomnak és nekem is hiányzik, így jó lesz visszatérni. Kár, hogy a szurkolók nem jöhetnek velünk, de így is nagy élmény lesz.

Ha a Hibs nem nyerheti meg a skót bajnokságot, akkor természetesen Lennynek és a Celticnek szurkolok majd. A Rangers egyre erősebb az elmúlt években, jó, eredményes focit játszanak. De eddig a Celtic mindig megvédte a címét, most majd kiderül, sikerül-e újból. Jó lenne teltház előtt játszani. Persze előny lenne a hazaiaknak. A hangulat egészen kiemelkedő, a hatvanezer szurkoló nagy erőt adna nekik. Meg tudja fogni az embert az ilyen hangulat, de inspiráló is tud lenni. Azon múlik, hogy az adott csapat hogy reagál. Néhány csapat nagyon izgatottan utazik oda, érthető módon, mert varázslatos pálya.

Habár a szurkolók nem lesznek ott, a csapat így is kiváló, nagyon sok jó játékosa van a Celticnek, így egyértelmű esélyesek. De a Fradi sem újonc csapat, ismerjük az európai focit. Legutóbb a Djurgardennel játszottunk, akik nagyon örültek annak, hogy minket kaptak a sorsoláskor. Aztán elég könnyedén jutottunk túl rajtuk. A csapatunknak van tapasztalata, a nagy idegenbeli meccsekből, az Espanyol vagy a Moszkva elleniből meríthetünk önbizalmat.

Jó csapatunk van, kétszer lettünk bajnokok sorozatban, jó játékosaink vannak, technikásak, az edzőnk taktikailag kiváló. Nagyon nagy figyelmet fordít a taktikára. Jó erőben vagyunk, de nagy kihívás lesz az a nagy tempó, amiben a Celtic hazai pályán játszik. Ez lesz a nagy kérdés, hogy reagálunk a támadások hullámaira és hogy mindig támadólag játsszunk, gólhelyzetekre törekedve. Ehhez kell felnőnünk és fegyelmezettnek lennünk.

Az európai fociban sosem tudhatjuk, hogy mi lesz, mert annyira más stílusok találkoznak. A Celticnek volt néhány kudarca a Bajnokok Ligájában az elmúlt években, így minden lehet. De az biztos, hogy otthon játszva a Celtic az esélyes.

Próbálom beverekedni magam a csapatba, de nem könnyű, mert nálunk egy válogatott kapus játszik, aki a csapat kapitánya is. De jó a hangulat és jó párharcokat folytatunk a csapatba kerülésért. Nagy a versengés, és ezt élvezem.

– Bogdán Ádám