A tegnapi győzelem 2 pontot ér az UEFA-rangsorban. A Djurgarden elleni siker azt jelenti, hogy leghamarabb az Európa Liga harmadik körében eshetnénk ki, azaz 2 pont már garantált. A 2015-16-os szezon után sajnos/szerencsére csak fél pont esik ki, így a tavalyi 9 pontunkhoz eddig 1.5-et adtunk hozzá.

Ha az idei bajnokokat vesszük, ezt azt jelenti, hogy jelen állás szerint megelőztük az idén még második körös kiemelt norvég Moldét (nekik egy 10 pontos szezonjuk esik ki), valamint régi ismerősünket, a Midtjyllandot (a dánoknak egy 7 pontos szezonja esik ki) a jövő nyári kiemelési listán – idén a negyedik legjobb nem kiemelt csapat voltunk a második körben.

A leghátrább rangsorolt idei második körös kiemelt épp a norvég bajnok volt, 15 ponttal, ahhoz, hogy ezt a szintet jövő nyárra elérjük, egy a tavalyihoz hasonló szezon kellene. Tavaly 6 koefficiens-pontot szereztünk remek csoportkörös szereplésünknek köszönhetően: ha ezt megismételnénk, akkor 14.5 ponttal várhatnánk a jövő évi Bajnokok Ligája (vagy ne adj’ Isten Európa Konferencia Liga) sorsolást.

Az EL-playoffból való kiesés további fél, az EL-főtáblás szereplés garantált 3, a BL-csoportkörbe jutás 4 pontot ér, utóbbi két esetben természetesen további pontokat lehet szerezni. A BL-ben egyszerű a képlet: egy győzelem 2, egy döntetlen 1 pontot ér. Ugyanez a helyzet az EL-ben is, ott azonban – bár a 3 pont garantált – a számláló a nulláról indul. Azaz 1 győzelem és egy döntetlen, vagy 3 iksz nem hoz plusz pontot, ezen felül azonban már minden pozitív eredmény hoz a konyhára.

Hasznunkra van, hogy 2024-ig csak 1 vagy 0.5 pontokat kell ‘védenünk’, így stabil, jó szerepléssel viszonylag nagyokat tudunk lépni előre a ranglétrán: 2022-ben pl. a Legia ‘veszít’ el majd 8 pontot.