Az átigazolásokat, terveket és a Fradi helyzetét is érintette a két sportvezető.

Hosszú videointerjút adott a Fradi Médiának Kubatov Gábor, a labdarúgó NB I-ben címvédő Ferencváros elnöke és Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója, beszéltek az átigazolások hátteréről, miket figyelnek meg a kiszemelt játékosoknál, és miért nehezebb egy Sahtar Doneck szintű klubbal megegyezésre jutni.

Ez nem egy szezonális dolog. Egy igazolás a Ferencvárosnál nem úgy működik, hogy most jön az átigazolási időszak, és akkor hirtelen akarunk mi valakit igazolni. Ott van Hajnal Tomi, ott vannak a scoutok, van egy olyan stáb, ami egy éven keresztül, teljes munkakörben ezt felügyeli, nézi és javaslatokat hoz a különböző pozíciókra” – mondta Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója az átigazolás menetét firtató kérdésre.

Dolgozott nekünk Csukics, dolgozik Kuntics, Gyömbér Gabi másodállásban, Leandro. Ők nézik az európai bajnokságoknak azt a részét, ahonnan tudunk játékost elhozni – vette át a szót Kubatov Gábor, a klub elnöke. – Amikor kinéztünk egy játékost, akkor komplett meccseket megnéznek, a játékosnak külön a meccsjeleneteit, és azokat kielemzik, szerintem ez egy komoly munka. Karaktert nézünk, ami megint csak fontos, mert tele voltunk jófiúkkal, most azért hoztunk egy-két rosszfiút is.

A játékosok hátterét is alaposan feltérképezik a klubnál.

Utánanézünk, milyen ember valójában. Volt-e konfliktusa a csapaton belül, az edzővel, milyen a családja. Van-e felesége, vannak-e gyerekei, milyen körülmények között, honnan jött. Igazoltunk egy Uzuni nevű szélsőt, ő egy albán fiú. Még az igazolás előtt kaptunk egy képet, amikor ez a fiú 16-17 évesen ott áll talpig sarasan. Egy olyan pályán játszottak akkor, ami dagonya volt. Ő végigjátszotta ezt a meccset, megmutatta a fényképet, elkértem tőle ezt a fotót. Nyilván egy ilyen srác, aki Albániából jön, és nem egy hiper műfüves meg a legjobb hibrid pályákon edzett, az nem akar visszamenni oda, hanem ki akar törni, és mindent megtesz azért, hogy a győzelmet magáénak tudja. Ezeket a dolgokat is körül járjuk, Hajnal Tominak rendkívül jó ötletei vannak, nagyon sok elemző- és statisztikai rendszert használunk, ahhoz, hogy ilyen játékosokat tudjunk igazolni. Amikor Rebrovval leültünk beszélni, hogy milyen posztra igazolna játékosokat, akkor Tominak van egy hatos-nyolcas-tízes listája, megmondja ár-érték arányban kik a legjobb játékosok az adott poszton. Ilyen nem volt még nálunk korábban, Tomival is meg Szerhijjel is nagyon sokat léptünk előre” – mondta Kubatov.

Arra is kitért, hogy nagyon fontos a kiszemelt játékosoknál, hogy mikor tud akcióba lépni az együttes.

A román bajnokságból figyeltük Laidounit, őt már egy éve nézzük, csak még két év volt hátra a szerződéséből. Amikor egy év van hátra a szerződéséből, akkor viszonylag jól lehet mozogni, mert az anyaklub is tudja, hogy fél éven belül már szerződést lehet vele kötni, szabadon el fog menni a játékos, ott már lehet alkudni az árban. Tudtuk, hogy egy nagyon tehetséges játékos, nagyon gyors, nagyon agresszív srác, aki nem játszott még olyan szervezettséggel, mint amilyen a Fradiban van, de az alapképességei olyanok, hogy lehet belőle jó játékost csinálni” – tette hozzá Kubatov, aki arra is kitért, hogy nem elég a klubbal megegyezni, és látni, nagyjából milyen fizetéssel lehet szerződtetni, ide is kell tudni csábítani, aminek megvannak a trükkjei, melyik szállodában kell elszállásolni, milyen úton kell a repülőtérről behozni, mit kell megmutatni az öltözőben, edzőpályákon.

Soha nincs második esélyed arra, hogy első benyomást tegyél” – vetette közbe Orosz Pál.

Zubkovval kapcsolatban hozzátette, sokat kellett dolgozni a megtartásán.

Nyilván kellett a szándék a részéről, ezzel nem volt gond, de meg kellett állapodni a klubjával. Az is egy nagy »igazolásnak« számít, hogy egyben tudtuk tartani a csapat gerincét és a fontos játékosok itt maradtak. Nem arról van szó, hogy elmentek és a helyükre kellett hozni játékosokat, hanem hogy a váz maradt és még hoztunk ide.

Most érkeztünk meg oda, hogy minden posztra két azonos képességű játékosunk van – mondta ezt már Kubatov, aki a versenyhelyzet jótékony hatásával kapcsolatban Dibusz Dénes fejlődését emelte ki. – Amikor a rendkívül képességű Gróf Dávidot idehoztuk Dibusz mögé, a versenyhelyzet miatt Dénes sokkal jobb kapus lett attól az évtől kezdve.

Zubkov megtartásáról még egy gondolat. A Sahtarnál azért nagyfiúk ülnek a túloldalon, és amit mi ajánlunk pénzt, az egy apró tétel az ő működésükhöz képest. Tehát amikor alkudni próbálsz, akkor mondják, hogy nem. Az egy másik kategória, bennük van ez a rideg keménység, de mi egy évet alkudoztunk, és egy év után sikerült megállapodtunk” – mondta Kubatov.

Orosz Pál szerint soha nincs olyan, hogy készen van egy keret, már bármikor adódhat olyan lehetőség, amivel erősíteni lehet a keretet, ráadásul az elnyújtott átigazolási időszak miatt még sokáig lehet igazolni.

forrás: fradi.hu, kivonat: nso.hu