Szilágyi Liliána és Verrasztó Dávid futamgyőzelmét meg is nézheted.

Úszás, Négy Nemzet Úszóverseny, Budapest, Margitsziget

1. nap: beszámoló, futamok, galéria
2. nap: beszámoló, futamok, galéria
3. nap: beszámoló, futamok, galéria

A pontverseny végeredménye:

1. Magyarország 496 pont
2. Lengyelország 461
3. Ausztria 387
4. Csehország 233

Több lábmunkával úszom, mint eddig, ezáltal gyorsab­ban jár a karom is. Ez egy ritmusgyakorlat, ezért nehéz. De nagyon jó, mert érzem a változást – mondta Szilágyi Liliána, aki élvezi a közös munkát a Shane Tusuppal. – Felnőttként vagyok kezelve. Megoszthatom a gondolataimat, észrevételeimet. Mindenben segít nekem. Ez egy valódi partnerkapcsolat.

Sem Shane, sem pedig Lilu nem könnyű eset, nem véletlen, hogy az EB-ezüstérmes az utóbbi öt évben hat edzőt „fogyasztott el”, ráadásul mentális betegségben, bulimiában is szenvedett.

A mentális felkészülés egy életen át tartó folyamat. Fejlődöm, és egyre stabilabbnak érzem magam. Magabiztosabb lettem, de még mindig van hova előrelépnem – tette hozzá a 23 éves úszó, aki ki­emelte: mentálisan az is segítséget nyújt neki, hogy a focista Bogdánnal is együtt készül. – Nagyon élvezem. Szeretem nézni, hogyan viszonyulnak az edzésekhez más sportágak képviselői. Jó figyelni a gondolkodásukat. Sokat tudunk egymásnak is segíteni.

Shane Tusup

Kilenc hónapja dolgozik együtt Liluval. Mik a tapasztalatok?
Számomra nagy élmény látni, ahogy fejlődik. Korábban is figyeltem őt az edzéseken, versenyeken, de amikor megkeresett, hogy dolgozzunk együtt, láttam, káosz uralkodik körülötte. De szépen lassan rájött, hogy sokkal többet ki tud hozni magából, és már tudja, milyen áldozatokat kell hozni a jó eredmények érdekében.

Vele is szeretne olimpiai aranyat nyerni?
Nyilván. De furcsa is lenne, ha úgy készülne az olimpiára, hogy kilencedik akar lenni.

Bors, Fradi.hu, MÚSZ nyomán.