Játékmesterünk nyilatkozata mellett a tegnapi két edzés képeit is láthatjátok.

Amikor először csörögtem, a háttérben hangos gyerekzsivaj hallatszott, és arra kért, hívjam vissza néhány perc múlva: éppen a családdal beszélt telefonon?
Igen, és mivel a táblagépem kamerája is be volt kapcsolva, így láthattuk is egymást… Itt vagyok a szobámban, esténként hosszasan beszélünk egymással. A nagyobbik fiam nyolcéves múlt, a napokban kezdhette újra a futballedzéseket, igényli a tanácsaimat. Az elmúlt időszakban odahaza a kertben sokat foglalkoztam vele, a dinamikája és a fejjátéka mellett a cseleit is fejlesztettük.

Édesapjához hasonlóan ő is támadó lesz?
Egyelőre nem tudom, sőt, talán még ő sem… Ismerkedik a posztokkal, sok múlik azon, hol éri az első igazi sikerélmény. Szóval meglátjuk. Egyelőre az a legfontosabb, hogy élvezze a futballt, hogy örömét lelje benne.

Ausztriában edzőtáboroznak. Kivel van egy szobában?
Somáliával. Amióta visszatért a Ferencvároshoz, állandó szobatársak vagyunk. Mindketten brazilok vagyunk, remekül megértjük egymást.

A pihenőidőben – ha éppen nem a családdal beszélnek – mivel töltik az idejüket?
A többiekkel ellentétben nagy erdei sétákra nem vállalkozom. Vannak kerékpárok is, a friss levegőn lehetne nagyokat bringázni is, de én inkább az aktív lazításra szavazok. Csütörtök délután nem volt edzésünk, mindenki szabadon tölthette az idejét. Meg kell becsülni ezeket az órákat, hiszen Szerhij Rebrovnál meglehetősen kevés van belőlük. Lementem a szálloda medencéjébe, úsztam egy nagyot, alaposan kiáztattam magam, mert az évek során megtanultam, ezzel tudom a legjobban felfrissíteni az izmaimat. Esténként aztán leginkább a hotelszobában pihenünk, könyvet olvasok vagy videojátékkal játszunk.

Fáradtak?
A felkészülés ezen időszakában ez teljesen normális. Az lenne a különleges, ha már most frissek lennénk. Első körben tíz napot töltünk Ausztriában, ebben a periódusban roppant kemény edzéseken veszünk részt, de mindenki tudja, ez a terhelés elengedhetetlen ahhoz, hogy az idényben jó erőállapotban legyünk. Már csak azért is, mert remélhetőleg sűrű lesz a programunk, ráadásul a nemzetközi kupában is egymást követik a mérkőzések. Eddig két edzőmeccsen vagyunk túl, mindkettőn ólomlábakon mozogtunk, mert mindkét találkozó délelőttjén volt edzés. Egyelőre negyvenöt perceket játszott mindenki, ezeket a találkozókat is a gyakorlásra használtuk fel.

A keretben egyelőre alig volt mozgás, a kapus Bogdán Ádámon kívül az albán válogatott Myrto Uzuni érkezett. Jót tesz a csapatnak ez a viszonylagos állandóság?
Én nagyon örülök neki. Az elmúlt két évben kétszer voltunk bajnokok, nincs ok felforgatni a csapatot. Néhány új labdarúgó persze még biztosan érkezik, de nagy jövés-menés aligha lesz. Az albán szélső augusztus elején csatlakozik hozzánk, kíváncsi vagyok, milyen futballista, eddig csupa jót hallottam róla.

A Bajnokok Ligája-sorsolásról beszélgetnek már egymás között?
Egyelőre keveset. Nyilván láttuk mi is, mely csapatok közül kaphatunk ellenfelet. Az első körben nagyjából azonos játékerőt képviselő együttesek vannak, ha bármit is szeretnénk elérni, az első fordulót sikerrel kell vennünk. A bajnokságban nem lehet más célunk, mint az újabb elsőség, ám a nemzetközi porondon a tavalyinál is többre vágyom. Tudom, sokan már most aláírnák, ha valaki írásba adná, hogy idén is az Európa Liga csoportkörébe jutunk, de én örök optimista vagyok. Szeretek nagyot álmodni, nekem az idén a Bajnokok Ligája-szereplés a vágyam.

NS