A most hatvan éves brit szaklap, a World Soccer ünnepi lapszámában újra megjelentette Brian Glanville, az egyik leghíresebb futballszakíró 1964-es javaslatát.

A gazdasági valóság kierőszakolja majd az Európai Ligát” című írásában Glanville leírja, hogy az angol liga minden erőfeszítése ellenére elkerülhetetlennek látszik egy európai liga elindítása. A Celtic és a Rangers bevonása egy közös brit bajnokságba nem elég véleménye szerint. Egy független európai bajnokságra lenne szükség, amelyben olyan országok csapatai, mint Ciprus, Dánia, Finnország, Luxemburg, Málta vagy Norvégia nem vehetnének részt. Az első szezonban a nemzetközi kupákban mutatott teljesítmény lenne a nevezés alapja.

A szerző szerint az olasz nagyok, a Juventus és az Inter mellett az Anderlecht, a Rangers, az Austria, a Köln, a Real Madrid, a Barcelona, a Reims, a Zvezda, a Spurs, az Everton, a Dukla Prága, a Ferencváros, a Feyenoord és a Szpartak Moszkva érdemli meg az indulást. Az első osztályú európai bajnokság alatt még 2-3 osztályt képzel el, ahova nevezés és playoffok alapján jutnának a csapatok. A másodosztályban helye lenne svájci, svéd, lengyel, keletnémet, bolgár és román csapatoknak – de ezentúl a ‘tritonok’ második, harmadik csapata érdemelné ezt meg, a Celtic, a Hibernian az Arsenal, a Liverpool, a Borussia Mönchengladbach, a Partizan Belgrád vagy a Rapid sokkal vonzóbb, írja, mint az Apoel Nicosia vagy a Jeunesse Esch. A szezon végén 4-4 kiesőt és feljutót képzel el, míg az országok bajnokai egy playoffot játszanának hazájuk Európai Ligás képviselőjével.

Érdekes belegondolni, hol tarthatna ma a Fradi és milyen lenne az európai futballtérkép, ha a valódi profizmus hajnalán elindul ez a sorozat és a Kádár-rendszer engedélyezte volna benne az indulásunkat.

World Soccer – 1964. február