A Fradi kézilabda akadémia sportigazgatója elmondta azt is, hogy a játék mellett még mire készítik fel majd a fiatalokat.

Sportigazgatóként milyen feladatai lesznek?
Már tavaly novemberben elkezdtük a munkát, amikor megtudtuk, hogy miénk lesz az egyik kiválasztott akadémia. Az egyik első dolgunk az volt, hogy megerősítsük a 2006-os korosztályt, ezért több kiválasztót is tartottunk, de az utolsó elmaradt a vírushelyzet miatt. Ezzel párhuzamosan el kellett készíteni az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kért dokumentumokat, a programokat, az eszközigényeket, a szervezeti felépítést, és össze kellett állítani a megfelelő szakembereket a különböző területekre – tehát folyamatosan dolgoztunk a karantén alatt is.

Mi az, amiben a gyerekek érzékelni fogják a mindennapokban, hogy akadémisták lettek?
Sokkal több szakember dolgozik majd velük: a hat csapatnak három erőnléti edzője, két gyógytornásza, két masszőre és egy dietetikusa lesz. Külön alkalmazunk a lányokhoz és a fiúkhoz is egy-egy pszichológust. Nagyon sok fizikai tesztet fogunk végezni a gyerekeken, adott esetben még többet is, mint a felnőtteken. Ez kifejezetten az EMMI kérése, de számunkra is fontos, mert például kiderülhet valakiről, hogy olyan problémája van, hogy nem lehet belőle élsportoló. Az akadémiai rendszernek köszönhetően – természetesen a vírushelyzettől függően – szinte bármelyik tornára eljuthatnak a csapataink, amit kinéznek az edzőink. Változás még, hogy az edzések előtt, az iskola után megebédeltetjük a gyerekeket a Népligetben, valamint odafigyelünk arra is, hogy a médiamegjelenésekben erősek legyünk, és felkészítsük őket arra is, hogy hogyan kell nyilatkozni, milyen kötelezettségei vannak egy sportolónak a sajtó felé.

Hogy látja, a vírushelyzet velejárójaként és az akadémiai rendszer bevezetésével a közeljövőben a légiósok szerepe csökkenhet a magyar bajnokságban?
Szerintem már az idén ősztől látható lesz a változás, mert minden csapatra hatással volt ez a vírus. Természetesen itt nem a topcsapatokra gondolok, mert ők más célokat tűztek ki, ott megmaradnak a légiósok, de az utánuk következő együttesekben már magasabb lesz a magyar játékosok aránya. Nemcsak a lányoknál, hanem a fiúknál is vannak tehetséges korosztályok, ezt bizonyították az elmúlt időszakban a világversenyeken is, bízom benne, hogy ezek a játékosok most megkapják majd a lehetőséget, élni is tudnak vele, és stabil alapjátékosok lesznek a klubjaikban. A lányoknál egy játékos akár 17 évesen is odakerülhet a felnőtt csapatba, és már 20 évesen a válogatott meghatározója lehet, a fiúk viszont később érnek, náluk más a helyzet. Ugyanakkor úgy vettem észre, hogy az elmúlt egy-két évben férfi vonalon is bátrabban nyúltak az edzők a tizenéves tehetségekhez, és nem fürödtek be velük. Remélem, ez a folyamat folytatódni fog így, hogy több légiós is elhagyta az NB I-et, és magyarokkal pótolják majd őket. Mindig is akkor volt erős női és férfi válogatottunk, amikor sok magyar játékos játszott a hazai bajnokságban, bízom benne, hogy az akadémiai rendszernek is köszönhetően pár éven belül a felnőtt válogatottak is eredményesek lesznek.

Amellett, hogy profi játékosokat faragunk a gyerekekből, klubhűségre is tudjuk őket nevelni?
Aki bejön az Elek Gyula Arénába kézilabdázni gyerekként, vagy kicsit idősebben, 14-15 évesen, az Fradi-kötődésű edzőkkel fog találkozni, akik próbáljuk átadni nekik a fradizmust, ez általában sikerül is. Ezzel együtt nehéz klubhűséget nevelni, de látni kell azt is, hogy attól még szeretheti valaki nagyon a Ferencvárost, hogy máshol kézilabdázik. Alakulhatnak úgy élethelyzetek, hogy egy játékosnak váltania kell a pályafutása érdekében. Mondom ezt úgy, hogy én életemben egyszer igazoltam el, amikor az Építőkből a Ferencvárosba szerződtem. Azért, ha a nőknél a Győr hív valakit, annak nagyon nehéz nemet mondani, tudván, hogy a Bajnokok Ligája-győzelemhez közelebb kerülhet az adott játékos. Most nálunk is nagyon jó keret lesz, és bár ebben a vírushelyzetben rengeteg a bizonytalanság, de nagyon remélem, hogy néhány éven belül akár hasonló célokért is küzdhetünk, mint a Győr. Most azonban az a legfontosabb, hogy az országszerte elindított akadémiák neveljenek olyan gyerekeket, akikből négy-öt év múlva kiváló női és férfi válogatottunk lehet!

Fradi.hu