Jövőhét csütörtökön vesznek végső búcsút clubunk olimpia bajnok legendájától, dr. Kárpáti Györgytől.

Július 2-án, csütörtökön, a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút dr. Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól. A Nemzet Sportolója-címmel kitüntetett legenda június 23-án, az olimpia nemzetközi napján lett volna 85 esztendős.

A Budapesten június 17-én, hosszantartó betegségben elunyt klasszis pólós búcsúztatásra 2020. július 2-án, 14 óra 15 perctől a Farkasréti Temető Makovecz termében kerül sor. A temetés nyilvános, de a család kérésére a sírnál fotó és filmfelvétel nem készíthető. Kárpáti Györgyöt a Magyar Olimpiai Bizottság is a saját halottjának tekinti.

Dr. Kárpáti György négyszeres olimpikon. Helsinkiben, Melbourne-ben és Tokióban volt az olimpiai bajnok magyar válogatott tagja, Rómában bronzérmet nyert csapatával. Európa-bajnokságokon háromszor is felállhatott a dobogó tetejére. Universiádékon vízilabdában arany-, ezüst- és bronzérmet nyert; úszásban második és harmadik helyezést jegyez. Edzőként 1976-ban Montreálban Gyarmati Dezső szövetségi kapitány segítőjeként is aranyérmesnek mondhatta magát. Sportvezetőként irányította az FTC vízilabda-szakosztályát, elnökségi tag volt a Magyar Olimpiai Bizottságban, a Magyar Vízilabda Szövetségben és a Ferencvárosban. A Magyar Halhatatlan Sportolók Egyesületét haláláig elnökölte, a MOB tiszteletbeli tagja volt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1894. június 23-ai megalakulásának évfordulóján született 1935-ben, és azon az évfordulón hunyt el 2020-ban, amikor 1989-ben a demokratikusan választott MOB elnökségének tagjai közé választották.

Életútják, eredményességét MOB Olimpiai Aranygyűrűvel, MOB-érdeméremmel, NOB-elnöki különdíjjal és a Nemzet Sportolója-címmel is elismerték; a főváros – mely díszsírhelyet biztosít – díszpolgári címet adományozott neki.

Egészen kivételes baráti társaságot alkottunk az 1976-os évben, nem csoda, hogy megszereztük a dobogó legfelső fokát a montreali olimpián – nyilatkozta Gerendás György a Borsnak. – Gyurikáról – merthogy az egész magyar vízilabda-társadalom ezen a néven ismerte, és szerette őt kivételesen jó humora okán – állíthatom, hogy feszültséget oldó poénjaival hozzájárult a sikerünkhöz.

De olykor a humor “áldozata” éppen ő lett.

Az említett kanadai ötkarikás tornán az egyik edzésünk után Gyarmati Dezső szövetségi kapitányunk mosolyogva odaszólt nekünk, játékosoknak, hogy a kulccsal zárható labdatartó ketreces dobozba zárjuk el a neki edzőként segítő Gyurit. Megtettük, aztán a kapitány ösztökélésére bedobtuk őt a medencébe. Onnantól már nem volt az vicc, hiszen Gyuri süllyedni kezdett, miközben képtelen volt szabadulni. Nosza, utánavetettük magunkat a vízbe, partra hoztuk, szabaddá tettük. Mondanom sem kell, mekkora kölcsönös zrikálás alakult ki ebből, de a vége felszabadult nevetés lett. És ami a fő: olimpiai aranyérem!

Nyilasi Tibor a SportPlusznak: “Nagy fájdalom lett rajtam úrrá, Gyurikával nagyon jóban voltam.