Clubunk olimpiai bajnok legendáját is kérdezték a Kispadban.

A Ferencváros szakmai igazgatója, Gerendás György Velencéről jelentkezett:

Ki lettem tiltva a Fradiból. Kaptam egy nagyon udvarias e-mailt, hogy minden 60 év fölötti edző, kolléga, Fradi-családtag az egészsége megőrzése miatt ne jöjjön be. Ismernek engem, úgyhogy külön szóltak Madaras Norbinak, hasson oda, hogy még véletlenül se menjek le az uszodába. Soha nem volt még ilyen nyugodalmas az élet, személy szerint pótcselekvésekbe megyek bele, paraszti életet élek, ások, kapálok, de nem az igazi. Hiányzik a vízilabda.

Az OSC-vel kapcsolatban Gerendás György is úgy gondolja, hogy az újbudai csapat nem lesz azon a szinten, mint eddig.

Nem is nagyon lehet, mert a magyar vízilabda nem bír el ennyi csapatot, nincs ennyi kiváló játékos. Az OSC lejjebb megy majd. Azok a csapatok, amelyeknek van egy városuk – Szolnok, Eger, Miskolc -, vagy azok, amelyeknek megvan a tradíciójuk – Vasas, Honvéd, FTC -, azoknak könnyebb megmaradni. Egy OSC-nek sokkal nehezebb. Ők akkor tudnak jól megmaradni, ha nagyon ügyesek a vezetők, és ha egy hasonló kaliberű szponzort tudnak odavinni.

A légiósok korlátozása hozta az egyik legérdekesebb szegmenst. Gerendás György is markáns véleményt képvisel a témában:

A külföldieket úgy venném kettébe, hogy egyfelől van a nemzetközi kupaszereplés. A sikerhez kellenek a külföldiek. Amíg a Recco tudta megvenni a világon a legjobb külföldieket, addig ők voltak sikeresek, vagy a Dubrovnik. Ahogy már minálunk is itt vannak a top külföldi játékosok, akkor már nekünk is lett sikerünk a mostani időkben a BL-ben. Ez az egyik. A másik, hogy amíg 16 csapat lesz az OB I-ben, addig, mondjuk ki, hogy nincs mind mögött olyan utánpótlás-nevelés. Az OSC ifi játékosai nem feltétlenül az OSC szintje. Míg a Fradiból, vagy annak idején az Egerből igenis be lehetett tenni ezeket a fiúkat. Vagy legyen mindenkinek komoly utánpótlása, vagy csökkentsük a csapatok számát. Abban a pillanatban, amikor csökkentjük a csapatok számát, már nem kell ennyi külföldi játékos. Illetve ha kevesebb lenne a külföldi, egy vagy kettő, a nemzetközi kupákban játszhatna akármennyi.

Majd egy érdekes esetet is elmesélt arról, hogy szerinte miért nem jó ötlet, ha a hazai élkluboknak külföldi – szerb – csapatkapitánya van.

Amikor négy éve Märcz Tomi segítőjeként megnéztük a Szolnok-Eger magyar bajnoki döntőt, azt mondtam Tominak, hogy azért lesz nehéz megverni a szerbeket, mert a mérkőzés előtt Gocic, a Szolnok csékája odahívta magához a csapatot, és elmondta nekik, hogy mit csináljanak. Ugyanezt megcsinálta az Egerben Mitrovic. Tehát amikor a szerb válogatott kapitánya meg a kapusa mondja el a két magyar csapatnak, hogy mi legyen a plusz tennivaló, akkor azokat borzasztó nehéz lesz megverni. Kellenek a top külföldiek, de nem szabad olyan értelemben túlértékelni őket, hogy amikor ezekre a fiúkra rábízzuk egy csapat kapitányi címét, ami nagyon fontos, az szerintem öngyilkosság.

A nyári bajnokságot üdvözítőnek tartaná mindenki, hiszen a a vízilabda nyári sportág, igazi közege a szabadtéri medence jó időben. Erről is Gerendás György szájából hangzottak el a legütősebb mondatok, aki szkeptikus a dologgal kapcsolatban, mert eddig is meg lehetett volna ezt csinálni.

Mivel mindenki egyetért abban, hogy a vízilabda nyári sportág, ezért nem csináljuk meg. Mondhatjuk nyugodtan, hogy magánál a vízilabda-társadalomnál hülyébb nincs a világon. Mindenki tudja, hogy jó, mindenki arról beszél, hogy ennek így kéne működni, és mégse csinálja meg senki. Úgy vagyok vele, hogy ha most véletlen kényszerből meg kéne csinálni, akkor semmi nem történne, mert azt mondanák, hogy ‘fú, milyen baromi jó volt, akkor jövőre majd ne így csináljuk’. És utána soha többet nem így lenne.

Kivonat: Hosszabbítás