Jöhet a Közép-európai bajnokság?

Csányi Sándor

Eddig az UEFA ellenállt az ilyen regionális törekvéseknek. Nem akarták eljelentékteleníteni a hazai bajnokságokat, most viszont a környező országokban több klub nagyon nehéz helyzetbe került, így kétséges, hogy milyen formában tudják folytatni a bajnokságot. Idén még biztosan nem lesznek régiós bajnokságok, de én magam is felvetettem az UEFA-nál, hogy vizsgáljuk meg, hogy milyen lehetőségek vannak. Alap lenne például, hogy ha négy ország szerepel egy bajnokságban, akkor négy indulhasson a BL-selejtezőben, nyolc az EL-selejtezőben, plusz még a kupagyőztesek.

Nagyon sok kérdés van a sport részén is, de nyilván megnövekednének a költségek az utazások miatt is, de azt is meg kellene nézni, hogy kik azok a szponzorok, akik ezt támogatnák, tényleg többen lennének-e, és ez nem lenne-e hátrányos a magyar labdarúgásnak. Én támogatom is meg nem is, mert még nem látom tisztán.

Nagyon sokat változott a foci: míg korábban egyesületekről beszéltünk, ma már a nyugati országokban megjelentek azok a befektetők, akik inkább üzletet látnak a futballban, mint sportot. A szponzorok egy része viszont (például a légitársaságok) nehéz helyzetbe kerültek. Ahogy Magyarországon is vannak túlfizetett labdarúgók, külföldön is vannak ilyenek, így mindenképpen lesz változás.

Azt látom, hogy a környező országok nagyobb nehézségekkel küzdenek, mint mi, így bízom benne, hogy a magyar foci erősebb lesz, és ha hozunk is légiósokat, akkor az ő színvonaluk is magasabb lesz, mint akik itt játszanak. A klubok alkupozíciója is jobb lesz, mint régen, mert a játékosoknak nem lesz annyi lehetőségük választani.

forrás: csakfoci.hu