Ez motiválja clubunk futóját arra, hogy mindent megtegyen a kijutásért – a tokiói szereplést tökéletesnek tartaná pályafutása lezárására.

Némi meglepetésre a 34 éves, szabadtéren országos csúcstartó Kazi Tamás (FTC) februárban megdöntötte saját fedett pályás egyéni rekordját 800 méteren, amikor az országos bajnokságon 1:47.48-as idővel másodikként ért célba a BOK-csarnokban. Ez új lendületet adhat neki, hogy célba vegye az egy évvel elhalasztott olimpiát.

Feldobott az eredmény, de nem ért annyira váratlanul – mondta Kazi. – Egy ideje már saját magam edzője vagyok, és az edzéseredmények alapján számítottam rá.

Az FTC középtávfutója szerint a siker okai a tavalyi idényig nyúlnak vissza, amikor nagy elvárásai voltak saját magával szemben. Jól is sikerült az alapozása, de májusban, a csapatbajnoki elődöntőben elesett, és kulcscsonttörést szenvedett, a nyarat – a versenyszezon legfontosabb részét – emiatt ki kellett hagynia.

Nagyon frusztrált voltam, mégis egyre motiváltabb lettem, mert az is megfordult a fejemben, hogy esetleg vége a karrieremnek – emlékezett vissza Kazi. – Szerettem volna bizonyítani, hogy igenis fel tudok innen állni. A mostani jó eredmény másik oka az lehet, hogy végre kerek lett az életem. Családom van, júliusban születik a második kisfiunk, edzéseket tartok, és magamat is edzem. Szeretem az ezzel járó napi körforgást.

A tréningek is megváltoztak, hiszen míg régebben az elvárások és az eredménykényszer miatt nagy volt rajta a teher a versenyek előtt, ez a Ferencvárosnál lekerült a válláról, és mivel saját magát edzi, annak megfelelően változtatott a tréningeken, amire épp a szervezete jelzései alapján szüksége volt. Az olimpia elhalasztása ugyanakkor érzékenyen érintette, hiszen tervei szerint ez lett volna az utolsó keményebb éve, utána visszavett volna az élsportból.

Kettős érzés kavargott bennem. Csalódott voltam, hiszen nagyon jól sikerült a fedett pályás szezonom, ami pedig sosem volt a specialitásom, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudom, mi jöhet ki ebből szabadtéren – fogalmazott a sportoló. – De elfogadtam a helyzetet, mást úgysem tehettem, hiszen az egészségnél nincsen fontosabb.

A koronavírus-járvány miatt az olimpiai kvalifikációt is befagyasztották, így 34 évesen el kellett gondolkodnia, beleáll-e még egy év kemény felkészülésbe. De tudta, ha ezt most elengedi, könnyen lehet, hogy vége a sportolói karrierjének.

Gyorsan dűlőre kellett jutnom magammal, és egyre biztosabb voltam benne, hogy így nem lehet vége! – tette hozzá Kazi, aki egyre motiváltabb, hiszen a kezdeti rossz hírek után most már látja a fényt az alagút végén. – Sajnos időközben már a párizsi Európa-bajnokságot is törölték, de a Magyar Atlétikai Szövetség tervezi a hazai versenyek őszi újraindítását.

Kazi indult a 2012-es londoni nyári játékokon, de szeretne még egyszer nekirugaszkodni a kijutásnak. Ami tökéletes lezárása lenne sportolói pályafutásának, és teljesülne az álma, hogy kisfia, Nolen is láthassa olimpián futni az édesapját.

NSO