Megpróbáltuk összeszedni az európai és a magyar futball előtt álló lehetőséget a koronavírus okozta helyzetben,

Hivatalosan a magyar bajnokság még nincs felfüggesztve, de egyes hírek szerint holnap az MLSZ lép az ügyben. Szinte mindenki azzal számol, hogy ez elkerülhetetlen. Egyes pletykák szerint az MLSZ már pénteken azt kommunikálta a klubok felé, hogy a bajnokságot már a következő héten felfüggesztik.

Kedden az UEFA, az ECA (Európai Klubszövetség) és az 55 tagszövetség videokonferenciát tart, itt dől majd el az európai futball közeljövője, várhatóan UEFA a tagszövetségeire is érvényes döntéseket hoz majd kedden.

A válogatott találkozók, így az EB-selejtezők az európai futballban már terjedő koronavírus, az utazási korlátozások miatt egészen biztosan nem lesznek megtartva március végén. A topbajnokságok és az ECA kérése az az UEFA felé, hogy halassza el az EB-t 2021-re. Erre egyébként is minden bizonnyal szükség is lesz, mert addig aligha indulhat újra a szezon úgy, hogy a selejtezőket is be tudják fejezni.

Ebben az esetben egy csúsztatott 2021-22-es szezon következhet, s amennyiben a válogatott szünetek nagy részét törlik, egy teljes szezont is le lehetne játszani, akár augusztusi vagy szeptemberi kezdéssel is. Az is lehetséges, hogy a jelen 3 éves ciklus utolsó szezonjában némileg átszervezik az Európa Ligát és a Bajnokok Ligáját, több egyenes ági és kevesebb csoportkörös mérkőzéssel, ez is csökkenthetné szezon hosszát.

Az UEFA alternatív terve az brit hírek szerint, hogy még idén télen rendezzék meg az EB-t a téli szünetben, ez az angol kluboknak nagyon nem tetszene.

Elképzelhető lenne egy olyan megoldás is, hogy a bajnokságok egységesen átállnának 2021-től a tavaszi-őszi rendszerre, ez lehetőséget adna arra, hogy befejeződjön a szezon még akkor is, ha sokáig fennmarad a járványhelyzet, beleértve a nemzeti és nemzetközi kupákat is.

Ha nem emellett döntenek, akkor az a kérdés, hogy mi lesz a jelenlegi szezonnal. Törölhetik a nemzeti kupákat, így adva esélyt annak, hogy a nyáron szerda-szombat ritmusban befejeződjenek a bajnoki küzdelmek – esetleg rájátszásos rendszerben. Fontos azonban, hogy sok játékos szerződése június 30-ával lejár, így vagy teljesen átalakulnak majd a csapatok, vagy az UEFA 1-2 hónappal meghosszabbítja e szerződések érvényességét. Erre kicsi az esély, hisz ehhez minden bizonnyal EU-s és nemzeti szinten is rendeletekre lenne szükség.

Dönthetnek úgy is, hogy az aktuális állással könyvelik el a szezont – ez, ha Magyarországon nem is – a topbajnokságokban egészen biztos, hogy perekhez vezetne, főleg a kiesőhelyeken álló, illetve a BL-helyekért harcoló klubok esetén. De van erre példa, igaz, olyan – főleg jégkorong – bajnokságokban, ahol nincsenek kiesők.

És ott van az a lehetőség, amely nekünk és többek közt a Liverpoolnak is nagyon fájna: lefújhatják a 2019-20-as szezont. A West Ham vezetője pl. emellett érvel. Így nem lenne sem bajnok, sem kieső, a nemzetközi kupákban pedig azok indulnának, akik ebben a szezonban is. Jogilag és gyakorlatban ez lenne a legegyszerűbb megoldás, kérdés, hogy a topcsapatok, a topbajnokságok mit szólnának ehhez: ahogy általában az európai futballban, úgy ezúttal is minden bizonnyal az ő akaratuk érvényesül majd.