Az U19-es csapat vezetőedzőjét, Simics Juditot kérdezték az eddigi tapasztalatokról.

Kitűnően mutatkozott be az első félévben, és a hatodik helyen áll az NB I/B-ben az FTC U19-es leány kézilabdacsapata. Az együttes vezetőedzőjével a tapasztalatokról, a sérülésekről és a fiatalok fejlődéséről beszélgettünk.

Az első szezonját tapossa az FTC leány U19-es kézilabdacsapata a felnőtt NB I/B-ben, a kizárólag utánpótláskorú játékosokat felvonultató együttes a hatodik helyen áll tizenhárom forduló után a pontvadászatban. Ugyanaz a társaság az ifjúsági bajnokságban is érdekelt, amelyben nagy versenyben a DVSC-vel a Keleti csoport élén áll.

A népligeti fiatalok számára komoly teszt a felnőtt másodosztály, különösen, hogy nem egészen az előre tervezett kerettel szerepelnek.

Amikor belevágtunk ebbe a bajnokságba, úgy kalkuláltunk, hogy számíthatunk az idősebb, rutinosabb játékosainkra is – kezdte az Utanpotlassport.hu-nak a Ferencváros U19-es csapatának vezetőedzője, Simics Judit. – Kulcsemberek sérültek meg, térdsérülés miatt elvesztettük Tóth Nikolettet, Győrfi Dórát és néhány hétre kidőlt Háfra Luca is. Azonban, akik a helyükre léptek, jól teljesítettek, ennek köszönhető az is, hogy az Eger elleni találkozó kivételével eddig végig kiélezett mérkőzéseket játszottunk.

S valóban, nem lehet ok panaszra. A jelentős részben 2002 után született játékosok felvették a harcot a felnőttekkel is, és az Orosháza felett aratott múlt hétvégi sikerük után továbbra is a mezőny első felében állnak.

A sérülések miatt olyanoknak kellett vezérré előrelépniük, akik korábban nem voltak ennyire meghatározó játékosok a csapatban. A bajnokság pedig egyébként is óriási szintlépés nekik, gyorsabbak, fizikailag keményebbek ezek a csaták, és olyan szoros játékhelyzeteket tapasztalnak meg, amelyekkel az ifjúsági bajnokságban ritkábban találkoznak.

Simics elmondta, innen-onnan lehet hallani olyan hangokat, amelyek nem örülnek az FTC és más U19-es csapatok indulásának az NB I/B-ben. Pedig az elmúlt évek tapasztalata éppen az, hogy a fiatalok pályafutásában aranyat ér az ott megszerzett rutin.

Egyáltalán nem értek egyet ezekkel a véleményekkel. Nekünk és a többieknek is két célunk van ebben a bajnokságban: hogy folyamatosan fejlődjünk, illetve ne essünk ki. A gyerekek is élvezik, ezeket a meccseket, amelyek hétről hétre komoly kihívások elé állítják őket. Korábban Háfra Noémi és Márton Gréta is ebben az osztályban edződött, innen kerültek kölcsönbe az MTK-ba, most pedig láthatjuk, hol tartanak.

A zöld-fehérek edzője örömmel látja, hogy míg korábban ez leginkább az FTC-re volt csak jellemző, az idén már sok NB I-es csapat dobja bátran a mély vízbe a fiatal játékosokat, ilyen például a Vác, a DVSC, a Fehérvár, az Érd. De nemcsak ott vannak, hanem komoly terheket is raknak rájuk, akár a mérkőzéseket eldöntő szituációkban is számolnak velük.

Ebben a tekintetben a mostani évadban talán éppen a Ferencvárossal kapcsolatban lehet kis hiányérzetünk, hiszen novemberi sérüléséig Tóth Nikolett és Bánfai Kíra is csak epizódszerepekhez jutott a csapatban, nincs túl sok játékpercük, ahogyan Simics is elmondta, nekik egyelőre borzasztó nehéz bekerülniük az BL-ben szereplő alakulatba.

A jó példa azonban előttük is ott van Háfra Noémiék révén, és nem lenne meglepetés, ha a következő szezonban már őket is gyakrabban láthatná az első együttesben a népligeti közönség.

A nyáron térhet vissza a junior Európa-bajnok irányító

Az FTC női kézilabdacsapatának 18 éves irányítója, Tóth Nikolett még novemberben dőlt ki hosszú időre. A játékos talpában az őszi szezon vége előtt eltört egy csont, a felépülést követően, az első (NB I/B-s) meccsén pedig ártalmatlan leérkezés után megroppant a térde. Decemberben a vizsgálatokat követően a porc sérüléseit látva az orvosok a műtét mellett döntöttek, a beavatkozás közben pedig igazolódott, hogy mozaikplasztikára, vagyis a porc pótlására is szükség van.

A junior Európa-bajnok sportolóról, az U19-es csapat vezetőedzője, Simics Judit elmondta, egyelőre futni nem tud, a rehabilitációja közepén van. Nyárra várják a visszatérését, akár a romániai U20-as világbajnokságra már felépülhet, ugyanakkor a tréner szerint, mérlegelni kell majd, megéri-e kockáztatni, hiszen a játékos hosszú távú karrierje a legfontosabb.

Utánpótlássport