Pólósaink egyik balkezes lövőjével, Zalánki Gergővel beszélgettek.

Madaras Norbert azt mondta tavaly nyáron, hogy gyilkos csapatrész állt össze azzal, hogy csatlakoztál a Fradiban a Vámos Marci, Kállay Márk, Sedlmayer Tamás alkotta rosszkéz oldalhoz. Milyen volt az első féléved a zöld-fehéreknél?
Az elején volt bennem egy kis félsz, tartottam a közös munkától, főleg attól, hogyan fog működni a kettősünk Marcival. De már az első napokban lehetett látni, hogy nem lesz ezzel semmi baj. Azért lettünk ennyire erősek, mert két embert nem tudnak lefogni egyszerre. Az egyikünket még talán, és akkor a másikat ott hagyják. Sok csapat azt csinálja, hogy a rosszkéz oldalon lévő jobbkezest kicsit jobban ott hagyják, de ellenünk ezt nem tudják megcsinálni. A Dumival való kapcsolat is tök jól működik úgy a vízben, mint a parton. Az aláírás után mondtam, hogy azért is szerettem volna a Fradiba jönni, mert ebből a válogatott is profitálni tud. És ez meg is történt. Előtte a Dumival és Marcival alkotott hármasunk összhangja nem volt az igazi, de az Eb-n most nagyon jól működött, biztos vagyok benne, hogy ez is kellett ahhoz, hogy nyerjünk. Nagyon jó döntésnek tartom a Fradit, a Varga Zsolttal való közös munka kemény, de kell, nagyon jól fel van építve minden eleme. A klub is profi, megkapunk mindent, amire szükségünk van.

Mi az, amiben kifejezetten azóta léptél előre, hogy a Ferencvároshoz szerződtél?
Beigazolódott, hogy Vámos Marci és Dumi mellett is tudok ugyanolyan erős góllövő játékos lenni, nem az van, hogy kiszolgálom őket. Inkább becsatlakoztam hozzájuk, miközben itt van még Aaron Younger és Ioannis Fountoulis is, akik szintén gólerősek. Egyszer Aaronnak megy jól, aztán Marcinak, utána nekem, és pont ezért leszünk kiszámíthatatlan csapat, mert nem tudják, hogy kire készüljenek fel. A másik pedig a fizikális előrelépés, a sok munka, amit megcsinálunk, annak van értelme.

Érzed a nyomást magadon, magatokon, hogy Bajnokok Ligája-győztes klub révén most mindenki titeket akar legyőzni?
A nyomást nem annyira érzem. Mindkét csapathoz, a Szolnokhoz és a Fradihoz is úgy ígérkeztem el, hogy akkor még nem lehetett tudni, hogy BL-győztesek lesznek. Nagyon szeretnék Bajnokok Ligáját nyerni, de nem érzem azt, hogy mindenki minket akar megverni, inkább azt, hogy mindenki meg akarja nyerni az adott meccsét. A címvédés nagyon nehéz, mert a hat-nyolc topcsapat ugyanúgy játszik majd a végén három ki-ki meccset, aztán eldől, hogy aznap kinek hogy megy. Ez elég kiszámíthatatlan, de mindent megteszünk a mindennapokban, hogy ez sikerüljön, és jó úton járunk.

Hogyan jellemeznéd a Vámos Marcival kialakult játékkapcsolatodat az FTC-ben és a válogatottban?
Még van hová fejlődnünk. Az Eb-n volt egyszer egy olyan szituáció, amikor kiadtam kapásoldalra a labdát, pedig adhattam volna a labdát Marcinak is. Mivel szinte egész életemben egyedüli balkezesként szerepeltem a klubokban, aki mellettem állt, az jobbkezes volt, így kapura nem volt annyira veszélyes, mint a kapásoldalon lévő, így automatikusan oda passzoltam. Vannak ilyen apróságok, itt például Marci mondta, hogy neki is jöhetett volna a passz. Én rögtön mondtam neki, hogy bocs, majd legközelebb. Kereshetjük jobban egymást, miközben tényleg jól működik együtt a támadás, és a védekezés is kifejezetten jól ment az Eb-n. Az elődöntőben Aleksandar Ivovic nem lőtt gólt rólunk, a döntőben Felipe Perrone is csak egyet. Jól lekommunikáltuk az egészet közben, hogy melyikünk mennyire fáradt, melyikünk vegye fel az embert. Tudunk alkalmazkodni menetközben az esetlegesen kialakuló szituációkhoz. Jól működik az egyszerű, lényegre törő kommunikáció köztünk meccs közben is. Még nem tökéletes ez a kettősünk, vannak apró hibák, azon leszünk, hogy a Final Eightig és az olimpiáig csiszoljunk rajta. Jó úton járunk, hogy tényleg mi legyünk a legjobb balkezes duó.

Mi játszódott le benned, amikor a döntőben az alkarodról, vagy a könyöködről bepattant egy labda a kapunkba, és így egy szerencsétlen öngól is fűződött a nevedhez?
Arra gondoltam, hogy ezt minél előbb el kell felejtenem. Ezt úgy sikerült, hogy letagadtam. Viktor megkérdezte, hogy „te voltál?”, én meg mondtam, hogy „nem, nem, ez ő, a spanyol volt.” És utána magammal is elhitettem, hogy nem én voltam. Aztán ez azóta egy vicces sztori lett, mivel nyertünk. De ha kikapunk, akkor nem tudom, mennyire lett volna ez maradandó seb bennem. Megpattant a labda, levágódott elénk, próbáltam érte nyúlni, és az alkarommal beüthettem. Az is megfordult a fejemben, hogy beüti Tahull. Meg kellett próbálnom valahogy elcsenni a labdát, így sikerült.

Kemény Dénes szövetségi kapitányként szeretett arannyal bejelentkezni az olimpia éremért, Manhercz Krisztián pedig arról beszélt a megnyert Eb-döntő után, hogy nagyon fontos jelzés, hogy a Tokió előtti utolsó komoly világversenyt Magyarország nyerte Mennyit dob rajtatok Tokióra nézve is ez az Eb-arany?
Lendít rajtunk. A selejtezőn van a hangsúly, az nagyon sok energiát kivett volna belőlünk. Így viszont lesz időnk a klubunkban készülni, fizikálisan újra topformába kerülhetünk. Ha nem lenne meg a kvótánk, akkor viszont már most az olimpiai selejtezőtornára kellene készülnünk. Rio előtt letoltuk, rendkívül stresszes volt. Abból igazából nem jöhettünk ki jól. Ha megvan a kvóta, akkor jól van, ügyesek voltunk, de ez a minimum, ha meg nem, akkor négy évig azt hallgattuk volna. Nagyon örülök, hogy ezt letudtuk az Eb-n, és nem kell újra átélnünk. Tudom, hogy lesz egy komolyabb felkészülésünk. Mondhatjuk, hogy bejelentkeztünk az olimpiai éremért, de nem hiszem, hogy ebből kellene kiindulni. Nem mehetünk oda nagy mellénnyel az Eb-arany birtokában sem. Ez mindenkinek pluszmotivációt ad inkább, hogy igenis képesek vagyunk jó játékot játszani, amely eredménnyel is párosul. Ez azért is volt fontos, mert Hosin és Dumin kívül senki nem élt még át annyira komoly sikereket ebből a csapatból. Biztosan pozitív hatással van ránk az Eb-győzelem, ebből is erőt tudunk meríteni. Tudjuk, hogy milyen állapotban kell lennünk, milyen szintet kell elérnünk, hogy megnyerjünk egy negyeddöntőt. Amióta vége lett az Eb-nek, sokkal jobb lett a hangulat, mindenki felszabadultabb, és boldogan várja az olimpiát. Örülök, hogy így sikerült.

A teljes, igen tartalmas interjú: Hosszabbítás